kayıt

fazıl say

  1. 1
    odtüye beleş konser vermiş şahsiyettir. ateisttir.
    #54187 eskiblackhand | 11 yıl önce
     
  2. 2
    notalarla konuşan büyük bir piyanist
    #54656 calculus | 11 yıl önce
     
  3. 3
    bir nazım oratoryosu vardır ki kulaklara şenlik
    #56128 srdranl | 11 yıl önce
     
  4. 4
    Annesi, Handan Hoca, halen ODTü Hazırlıkta hocadır.
    #60679 ayiboan | 11 yıl önce
     
  5. 5
    dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırılmış müzisyen kişi , aha haberi de bur da..

    http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=radikaldetayv3&articleid=1129569&categoryid=77

    ben olsam kendisinin yerinde yurtdışına çıkar , sanatıma daha fazla değer verilen bir ülkede babalar gibi yaşardım şu an için , ne yapacak beklemedeyiz..
    #64599 respector | 11 yıl önce
     
  6. 6
    Başkasının şiirini okudu diye içeri atılmayı eleştirenler, yine başkasının dörtlüğünü okudu diye hapis cezasını destekliyorlar. Bu ne yaman çelişki. Bu ne ikiyüzlülük?
    12. yy. da yaşamış Ömer Hayyam kendi çağında rahatça şiirlerini söyleyebiliyordu. Demek ki Türkiye bugün 12. yy. İran''ından çok daha geri...Aslında bu zihniyet Mevlana''yı da yasaklar çünkü onun bizim dincilerin hiç hoşuna gitmeyecek rubaileri var. Örneğin içki yasağına karşı.

    FAZILlar SAYılmaz heryerdeyiz!
    #64600 materialist | 11 yıl önce
     
  7. 7
    akp''nin cahil ayağına yatmayı seven tavanından zır cahil tabanına kadar kimsenin sevmediği adam. suçu da tırnak içinde hayyam''ın sözlerini yazmak.

    her şeyi bir kenara bıraksak, olayda müthiş bir meta-saçmalık var aslında.

    adam sadece mantıksal bir çıkarım yapmış (ki hayyam aynı zamanda matematikçidir [gerçi şiiri ömer hayyam''ın yazdığı da şüpheli]).

    cennet-i ala meyhane midir ve kerhane midir diye iki tane soru var. adam yargıda bulunmuyor ki. o kadar rahatsızsan, "hayır abi, meyhane ve(ya) kerhane değildir" dersin. adam da "hmm, peki o zaman" der.

    bu çıkarım ve soru insanı hapse götürüyorsa, aynı mantıkla ve en naif çıkarımla, "allahtan korkmaz mısın be adam" demenin de hapis cezası gerektirmesi gerekir, zira bu soruyu soran kişi ya allah''ın olmadığını, ya da kendisinden korkulmama olasılığı olan bir varlık olduğunu düşünüyor demektir.

    öte yandan, türk adalet sisteminin işi gücü bırakıp böyle sikik işlere yoğunlaşması da ayrıyetten takdire şayan. beşikte "kendi rızasıyla" tecavüze uğrayan insanlar varken cennetin ve derelerinden akan şaranın mahiyeti üzerine spekülasyonlar yapmak, aslında tam da türk halkının hak ettiği bir şey.
    #64601 vaniable | 11 yıl önce
     
  8. 8
    ömer hayyam''ın dörtlüğünü paylaştığı için fazıl say''a 10 ay hapis cezası veren mahkemeler, kitabı basanlara 20 ay, dağıtanlara 30 ay, çevirisini yapanlara 40 ay, okuyanlara da 50 ay versin, kökünden hallolsun bu iş.

    ps: yakında beni de mahkemeye verirler az kaldı
    #64605 materialist | 11 yıl önce
     
  9. 9
    sanatı ucube olarak nitelendiren bir zihniyetin sanatçıya da ucube gözüyle bakması kadar doğal bir şey yoktur. fazıl say bir sanatçıdır. dünyaca ünlü bir sanatçıdır. ama gel gör ki dünyada sanatı konuşan bir adamın türkiyede sadece evet sadece dini konuşulmaktadır. asıl konuşmamız gereken konu adamın sanatı olması gerekirken biz oturmuş vay rubai mi okudu, allaha inanıyor mu inanmıyor mu onu tartışıyoruz. acı.
    #64616 calculus | 11 yıl önce
     
  10. 10
    tek vasfı sanatçı olmak olan insanların, bildiği ya da bilmediği her konuda sınırsız söz söyleme hakkının olduğunu düşünenlerin sevdiği kişidir.
    benim anlamadığım şey de şu ki bu adam müzisyen değil mi müzik hakkında konuştu da bir şey mi dendi? mesela ben şimdi çok iyi bir heykeltıraş olsam müzik hakkında istediğim gibi atıp tutma hakkına sahip olacak mıyım?

    ama her birey gibi gerek dini konularda gerek siyasi konularda gibi onun da düşündüklerini söyleme hakkı vardır. bu hak, çaldığı piyanodan dolayı değil insan olduğundan dolayı olmalıdır.
    #64632 birgaripmakinaci | 11 yıl önce
     
  11. 11
    atatürkçülüğün modernizmin özgür düşüncenin türkiyedeki temsilcilerinden vs vs. (şaka lan şaka karaktersizin biri işte)
    (bkz: ya ne olacaıdı yanına kar mı kalacadı? )
    bu arada sadece ömer hayyam ın dizesini yazmamıştır birini savunmak gerekiyosa da yalan konuşulmaması gerekir
    edit: sadece ömer hayyam ın dizelerini.yazmamıştır dedim nası anlaşılıyo bilmiyorum ama ömer hayyam ın dizeleri dışında twitterda müslümanlara ettiği laflara bi bakmak gerek. zaten peygamberin karikatürlerini yapanlar da sanatçıydı onlara da düşünce özgürlüğü anasını satıyım.
    #64821 acrosstheuniverse | 11 yıl önce
     
  12. 12
    paylastigi dörtlük ömer hayyam'a ait olmasa, kendisine ait olmus olsa da asla ceza almamasi gereken bir isimdir fazıl say. dini degere hakaret etigi gerekce gösterilmesi ise en büyük ironu. zerdüştlük üstüne asagilayici, hakaret edici sözler söyleyen pek cok akp'li mevcut.

    dünyada bu dine inananlar belki bir milyonu bile gecmez ama sonucta eski ve hala inanlari bulunan bir din hakkinda herseyi söylebilirken birileri, sadece büyük bir din olan ve halkin cogunlugunun kimliklerinde 'islam' diye yazilmasi mi gerekli din hakkinda olumsuz fikir beyan edilmemesi, aksi takdirde cezalandirilmasi icin?

    kaldi ki, inanmayan insanlar asagilaniyor.

    madem inanc ve dini degerler bu denli degerli, uzak topluluklarin inandiklari din ve dini degerler de ve inanmayanlarin inancsizliklari da o denli degerli olmali.

    tek tarafli fikir ve inanc özgürlügü olmaz, olamaz.
    #64823 materialist | 11 yıl önce
     
  13. 13
    Murat bardakçı bahsedilen rubailerin ömer hayyam'a ait olmadığını hiçbir kaynakta bu rubailerin bulunmadığını söylemiş.Ömer Hayyam onları yazmadıysa bile daha beterleri var, bu tartışılacak bir konu değil. 1000li yıllarda Ömer Hayyam düşünceleri için dışlanmadan 55-60 yıl arası yaşayabildi, yaşadığı ülke de selçukluydu. ÇÜNKÜ TÜRK HALKI KİMSEYE DÜŞÜNCESİ YÜZÜNDEN CEZA VERMEZ. Şimdi hassas zamanlar falan filan kısmını geçmek gerekiyor, adamlar dini vakumla sömüren bir Hasan Sabbah varken Ömer Hayyam'a saraylar verebildi. Ömer Hayyam'ın dışlandığı zamanlar ise Türk adaletinin Ortadoğudan atıldığı zamanlara denk geliyor, Hasan Sabbah önce nizamül-mülk sonra da Melikşah'ı(melikşahı hasan sabbahın öldürtüp öldürtmediği belli değil, avda öldüğü de söyleniyor.) öldürdükten sonra araplar tüm yobazlığı pisliği iğrençliği bayağılığı ve sığlığıyla Ömer Hayyam'ın rasathanesini yakıp yıktı, üstüne yazdığı tüm kitapları saraydan alıp yaktı. Şimdiki adalet sistemi kimin adaleti gibi görünüyor? Adil türklerin mi vasıfsız arapların mı?
    Ömer Hayyam'ın buluşlarından bir çoğu Arapların beyni olmaması nedeniyle tarihe gömüldü. Bildiklerimiz ilk güneş takvimi ve binom açılımı ama bilmediklerimizi bilmememiz Araplar sayesinde. Sırf bir insan diğerlerinden farklı düşünebiliyor diye hapse atamazsın, atmamalısın. Farklı düşünceleri çürütebildiğin ölçüde güçlenirsin, ya da hakaret olduğunu düşünüyorsan kendi basitliğidir üstünde yorum yapmana bile gerek yok. Bir virtüözü 10 ay enstrümanından uzak tutmak sandığından daha büyük bir baltalama, o adamın yeni bir şeyler besteleyebilmesi en az 3-4 yılını alacaktır.
    Ömer Hayyam'ın Rubaiyatı İngilizler tarafından çevirilip tekrar popülerleştirilmeseydi bizim Ömer Hayyam'dan haberimiz olmayacaktı! Rubailerinin arasından yaptığı bir kaç buluşu dönemin yobazlığı yüzünden açıklayamaması da belli oluyor, en önemlisi Dünyanın kendi etrafında döndüğünü bulup açıklayamadığı için Rubailerinde saklamasıdır*.

    Fazıl say'ın yaptığının cezasını çektiğini düşünenler ve suçlu bulanlar var, yani bu kişiler diyor ki müslümanlığa hakaret eden herkesi hapse atalım mutlu mesut namaz kılalım? Sonra da müslümanlık hoşgörü dinidir diyip müslümanları terörist olarak gösterenlere aslında çok hoşgörülüyüz mesajları verelim ya da laf sokalım?! Eğer istediğin müslümanlığın görüntüsünü düzeltmek ve bu tür saçma önyargıları batı halkının kafasından silmekse en medeni müslüman ülkesi olarak medeniyetin ortasına lüle lüle sıçarak bu konuda adım atmamız pek mümkün değil. Bu konularda hoşgörülü davranmak verebileceğimiz en güzel mesaj o terörizm saçmalıklarına.
    Son olarak fazıl say müslüman bile değil diyenler var, Kimseye müslüman demek zorunda da değiliz zaten kendisine kalmış bizi ilgilendirmez. Fazıl Say'ın dini inancıyla ilgili bir bilgi en az karısıyla ilişkisi kadar bizim ilgimizin dışında. Twitterdan yazdıkları da ona kalmış, belki müslüman ama eleştirel yaklaşıyor, belki de değil. Gerçekten bizim işimiz değil bunları tartışmak.
    #64838 navyflake | 11 yıl önce