kayıt

fazıl say

  1. 13
    Murat bardakçı bahsedilen rubailerin ömer hayyam'a ait olmadığını hiçbir kaynakta bu rubailerin bulunmadığını söylemiş.Ömer Hayyam onları yazmadıysa bile daha beterleri var, bu tartışılacak bir konu değil. 1000li yıllarda Ömer Hayyam düşünceleri için dışlanmadan 55-60 yıl arası yaşayabildi, yaşadığı ülke de selçukluydu. ÇÜNKÜ TÜRK HALKI KİMSEYE DÜŞÜNCESİ YÜZÜNDEN CEZA VERMEZ. Şimdi hassas zamanlar falan filan kısmını geçmek gerekiyor, adamlar dini vakumla sömüren bir Hasan Sabbah varken Ömer Hayyam'a saraylar verebildi. Ömer Hayyam'ın dışlandığı zamanlar ise Türk adaletinin Ortadoğudan atıldığı zamanlara denk geliyor, Hasan Sabbah önce nizamül-mülk sonra da Melikşah'ı(melikşahı hasan sabbahın öldürtüp öldürtmediği belli değil, avda öldüğü de söyleniyor.) öldürdükten sonra araplar tüm yobazlığı pisliği iğrençliği bayağılığı ve sığlığıyla Ömer Hayyam'ın rasathanesini yakıp yıktı, üstüne yazdığı tüm kitapları saraydan alıp yaktı. Şimdiki adalet sistemi kimin adaleti gibi görünüyor? Adil türklerin mi vasıfsız arapların mı?
    Ömer Hayyam'ın buluşlarından bir çoğu Arapların beyni olmaması nedeniyle tarihe gömüldü. Bildiklerimiz ilk güneş takvimi ve binom açılımı ama bilmediklerimizi bilmememiz Araplar sayesinde. Sırf bir insan diğerlerinden farklı düşünebiliyor diye hapse atamazsın, atmamalısın. Farklı düşünceleri çürütebildiğin ölçüde güçlenirsin, ya da hakaret olduğunu düşünüyorsan kendi basitliğidir üstünde yorum yapmana bile gerek yok. Bir virtüözü 10 ay enstrümanından uzak tutmak sandığından daha büyük bir baltalama, o adamın yeni bir şeyler besteleyebilmesi en az 3-4 yılını alacaktır.
    Ömer Hayyam'ın Rubaiyatı İngilizler tarafından çevirilip tekrar popülerleştirilmeseydi bizim Ömer Hayyam'dan haberimiz olmayacaktı! Rubailerinin arasından yaptığı bir kaç buluşu dönemin yobazlığı yüzünden açıklayamaması da belli oluyor, en önemlisi Dünyanın kendi etrafında döndüğünü bulup açıklayamadığı için Rubailerinde saklamasıdır*.

    Fazıl say'ın yaptığının cezasını çektiğini düşünenler ve suçlu bulanlar var, yani bu kişiler diyor ki müslümanlığa hakaret eden herkesi hapse atalım mutlu mesut namaz kılalım? Sonra da müslümanlık hoşgörü dinidir diyip müslümanları terörist olarak gösterenlere aslında çok hoşgörülüyüz mesajları verelim ya da laf sokalım?! Eğer istediğin müslümanlığın görüntüsünü düzeltmek ve bu tür saçma önyargıları batı halkının kafasından silmekse en medeni müslüman ülkesi olarak medeniyetin ortasına lüle lüle sıçarak bu konuda adım atmamız pek mümkün değil. Bu konularda hoşgörülü davranmak verebileceğimiz en güzel mesaj o terörizm saçmalıklarına.
    Son olarak fazıl say müslüman bile değil diyenler var, Kimseye müslüman demek zorunda da değiliz zaten kendisine kalmış bizi ilgilendirmez. Fazıl Say'ın dini inancıyla ilgili bir bilgi en az karısıyla ilişkisi kadar bizim ilgimizin dışında. Twitterdan yazdıkları da ona kalmış, belki müslüman ama eleştirel yaklaşıyor, belki de değil. Gerçekten bizim işimiz değil bunları tartışmak.
    #64838 navyflake | 11 yıl önce
     
  2. tümünü gör