kayıt

bağlama

  1. 6
    üç bölüme ayrılabilir. birincisi tekne dediğimiz oval, çalar pozisyonda tuttuğumuzda karnımıza denk gelen yerdir. ses buradan en arkasındaki elips şeklindeki boşluk aracılığıyla çıkar. ikinci bölüm gövde kısmıdır, teknenin kapağı gibidir ve alt eşik burda bulunur. üçüncü bölüm de sap bölümüdür, perdelerin, üst eşiğin ve kulakların bulunduğu yerdir.

    bağlama; tezene ya da mızrap dediğimiz, gitardaki penanın karşılığı olan, plastikten ya da kiraz ağacının kabuğundan yapılan aletle veya aletsiz "şelpe" tekniğiyle çalınır. şelpe tekniğinin en büyük üstadı için (bkz: hasret gültekin )

    boyutlarına göre faklı isimlendirilen bağlamanın en küçüğü curadır, en büyüğü de çalması bir hayli zor olan divan sazıdır. kısa sap bağlamaya alışmış birisi için -misal ben- divan sazını çalmak yeniden bağlama öğrenmeye başlamak gibidir.

    bağlama bu toprakların en eski enstrümanlarındandır ve belki de en eskisidir. şölenlerde, festivallerde, düğünlerde...kopuz ile eşlik eden bir ozan mutlaka bulunur ve kopuz dediğimiz de bağlamanın babasıdır.
    #59669 dreamer | 11 yıl önce
     
  2. tümünü gör