kayıt

bağlama

  1. 1
    telli çalgı aleti, türkülerin tabanını oluşturur.
    #27137 isinylmz | 14 yıl önce
     
  2. 2
    (bkz: yoldaş)
    #27144 optican prime | 14 yıl önce
     
  3. 3
    kısa sapa arif sağ tarzı uzun sapa neşet ertaş tarzı demek de tercih edilebilir. arif sağ tarzında eşik biraz küçüktür, teller gövdeye yakındır. kısa sap solcuların uzun sap halk ozanının çalgısı olarak algılanabilr.
    #28681 sekerkizcandy | 14 yıl önce
     
  4. 4
    ayni zamanda bağla fiilinin olumsuz halidir.
    #28685 kutsal kereste | 14 yıl önce
     
  5. 5
    bazısı ısrarla saz da der.
    #28725 aerotopcu | 14 yıl önce
     
  6. 6
    üç bölüme ayrılabilir. birincisi tekne dediğimiz oval, çalar pozisyonda tuttuğumuzda karnımıza denk gelen yerdir. ses buradan en arkasındaki elips şeklindeki boşluk aracılığıyla çıkar. ikinci bölüm gövde kısmıdır, teknenin kapağı gibidir ve alt eşik burda bulunur. üçüncü bölüm de sap bölümüdür, perdelerin, üst eşiğin ve kulakların bulunduğu yerdir.

    bağlama; tezene ya da mızrap dediğimiz, gitardaki penanın karşılığı olan, plastikten ya da kiraz ağacının kabuğundan yapılan aletle veya aletsiz "şelpe" tekniğiyle çalınır. şelpe tekniğinin en büyük üstadı için (bkz: hasret gültekin )

    boyutlarına göre faklı isimlendirilen bağlamanın en küçüğü curadır, en büyüğü de çalması bir hayli zor olan divan sazıdır. kısa sap bağlamaya alışmış birisi için -misal ben- divan sazını çalmak yeniden bağlama öğrenmeye başlamak gibidir.

    bağlama bu toprakların en eski enstrümanlarındandır ve belki de en eskisidir. şölenlerde, festivallerde, düğünlerde...kopuz ile eşlik eden bir ozan mutlaka bulunur ve kopuz dediğimiz de bağlamanın babasıdır.
    #59669 dreamer | 11 yıl önce
     
  7. 7
    dinlemesi keyifli saz. en yakın zamanda öğrenmek istediğim.
    #84221 nihil | 10 yıl önce