kayıt

ismet inönü

  1. 1
    Ülkemize ilk nefret tohumlarını ekmiş , stalin hayranı kendisine "milli Şef" dedirten t.c. tarihinin ilk ve bence de tek diktatörüdür.

    İyi bir asker olabilir , kazandığı savunma savaşları mevcuttur. lozanda ise birşey kazanılmamış ; gidiliş amacı "en az hasarla atlatmak" olan bir anlaşmadır.

    İnsanlara işkenceler etmiş , katliamlar gerçekleştirmiştir. 1937 dersim katliamının tek sorumlusudur. stalin'i her konuda örnek alıp türkiye'de yapay kıtlık oluşturmuştur. zaten stalin'le her karşılaştığında stalin'e hayranlıkla bakmıştır bu zat-ı muhterem.

    paralara "ben cumhurbaşkanı oldum , hakkım var benim" diyip kendi fotoğraflarını , büyük meydanlara kendi heykellerini diktirmiştir. nasıl bir ego , hala aklım almıyor. aynı zamanda o kadar demokratik bir insandır ki , meclise çamurlu çarıklarla ve belinde silahla gelip "ben ismet paşayım , bu önerge geçecek dediysem geçecek" diyebilecek kadar mükemmel ; 1946 yılında "açık oy gizli tasnif" denilen hilecilik sistemini uygulatacak kadar da muazzam bir demokrattır. sonra ise zaten halk kendisine 1950'de iyi bir tokat atmıştır.

    atatürk kendisiyle fikir ayrılığına düşüp 1936'da celal bayar'ı başbakan yapmıştır. İnönü ise atatürk öldükten sonra cumhurbaşkanlığına geldiğinde ilk olarak celal bayar'ı azletmiş ve başbakanlık kurumunu adeta yok etmiştir.

    türk tarihinin en muazzam statükocularından biridir.

    bugün chp de , atatürk'ün bıraktığı dinamik , demokrat anlayışta değil ; İnönü'nün bu bıraktığı anlayıştadır malesef.

    asıl içimi yakan ise , atatürk'e ihanet etmiş , menderes'i astırmış bu kişinin ; menderes'in ata'mız için yaptırdığı anıtkabir'in içinde atamız'ın karşısında yatıyor olmasıdır.
    #12774 jeune ottoman | 14 yıl önce
     
  2. 2
    tayyip erdoğanın gündemi değiştirmek için sarıldığı son kurbandır kendisi
    edit:sırada kim var,herkes onu gösteriyor ..
    #12778 melancholia11 | 14 yıl önce
     
  3. 3
    "ismet inonu kaymakamı görünce ayaga kalktı" ezik esprisinin başrolu
    #12779 isinylmz | 14 yıl önce
     
  4. 4
    büyük komutan, askeri deha, kendisinin iki katı büyüklüğünde ve modern teçhisatla donatılmış olan yunan ordusunu 2 defa yenebilmiş, savunma savaşı anlayışına çok farklı özellikler katabilmiş kişidir.

    atatürk'ün en yakınındaki insandır, silah arkadaşıdır. birçok karar alınırken diğer komutanların aksine atatürkle görüş birliğine varmış yegane devlet adamıdır.

    lozanda büyük başarılara imza atmış bir diplomattır. atatürk bizzat bu başarısını telgraf çekerek türk milleti adına kutlamıştır.

    26 aralık 1938'de chp tarafından kendisine milli şef ünvanı ve ömür boyu genel başkanlık hakkı verilmiştir lakin ilerleyen yıllarda kendi isteğiyle genel başkanlığı bırakmıştır.

    2. dünya savaşının ateşinden ülkeyi korumaya çalışan liderdir. stalinin de bu dönemlerde kars sarıkamış dolayları üzerinde hak iddia ettiğini biliyoruz. İnönü'nün stalinle yakınlığı bu olsa gerek ki iki ülke zamanında savaşın eşiğine de gelmiştir. savaşla beraber ekonominin büyük yara alması ve ülkenin kıtlıkla mücadele etmesi onun eleştirilen icraatlarıdır. varlık vergisinin çıkarılması da aynı döneme denk gelir.

    atatürk'ün yapamadığı ve vasiyet ettiği çok partili hayata geçiş projesini gerçekleştirmiş olan kişi de ismet inönüdür. hatta ve hatta iktidar elindeyken muhalefet partisinin kurulmasını destekleyen, seçimlere giden ve -en önemlisi burası- seçimleri kaybettikten sonra iktidarı devreden tek liderdir. bugünkü tabiriyle demokrasi yıldızıdır.

    60 darbesine karşıdır. zaten kendisine iktidarı kaybedince "paşam müdahale edelim mi?" suallerine olumsuz cevap vermesinden de bu bellidir. adnan menderesin ve celal bayarın idam cezası almasına da karşı çıkmıştır.

    bir dönem paraların üzerine resmini de bastırmıştır. hepimiz elbette ki biliyoruz yasalarımıza göre cumhurbaşkanının kendi adına para bastırma yetkisi vardır.

    Son olarak dönemin ilerici fikirlerinden olan köy enstitüleri bir inönü projesi sayılabilir. Bu sayede köyden başlanarak toplumun tüm katmanlarının aydınlatılması hedeflenmiştir. Ne yazık ki sonraki yıllarda bu okullar yozlaştırılarak ve polemik haline getirmişlerdir nihayetinde kapatılmak zorunda kalınmıştır.

    teşekkürler *
    #12781 burocknroll | 14 yıl önce
     
  5. 5
    inönü atatürkçülüğü diye tanımlanan olaydan zerre hoşlanmıyorum,inönü'nün yaptığı ve benimsemediğim şeyler de var;ama sadece 2.dünya savaşı sırasında türkiye'yi savaştan uzak tutması bile ona çok fazla şey borçlu olduğumuzu gösterir.bu arada gerçekten de pek çok siyaset bilimciye göre demokrasi adına kendi iktidarından vazgeçen tek devlet adamıdır.
    #12783 soieponderosa | 14 yıl önce
     
  6. 6
    mükemmel demokrat ismet inönü'nün oğlu Ömer'in dolmabahçe sarayında yaşadığı şehzade hayatını da araştırmak gerekir.

    (bkz: inönü hanedanı )
    (bkz: şehzade ömer )
    #12784 jeune ottoman | 14 yıl önce
     
  7. 7
    (bkz: bir memlekette, namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur. )
    (bkz: arkadaşlar, eğer bir memlekette, namus sahipleri de en az kötü insanlar, fesatçılar kadar sabırlı olmazsa, o memleket mutlaka batar.)
    (bkz: Şartlar gelişirse ihtilaller hak olur.) gibi sözlerin sahibi şahsiyet.
    #22683 gitbasimdanaysel | 14 yıl önce
     
  8. 8
    "lisanımızdaki arabi kelimeleri ihraç edeceğiz" kelamı kendisinden sudur etmiş olan; aslında hayatında hiçbir savaşı kazanamıyan; islamiyet ve müslüman düşmanı; çok zalim bir dikdatör (1884-1973)
    not: lisan, arabi, kelime, ihraç = arapça
    etmek = türkçe