kayıt

komünizm

  1. 22
    teoride zehir gibi ama pratikte dökülüyor.

    düşünce güzel ama uygulamada daha çok yolu var. ancak komünist arkadaşlar çağa ayak uydurmak yerine ısrarla 1700''lü yılların argümanları ile "mücadele veriyorlar" kendi deyimleriyle.

    oysa komünist dönüşüm hem onlar için hem de dünya için oldukça gerekli olan bir şey. özellikle de dünyanın yarısının açlık sınırının altında olduğu, yine bir o kadarın günlük gelirinin 1 $ 'ın altında olduğu, insanların güya bilim adına canlı kobay olarak "denendiği" ancak bilimin sadece şirketlerin hisse senetleri fiyatlarını artırmak için kullanıldığı şu günlerde.
    #64225 stfu | 11 yıl önce
     
  2. 21
    sorumluluğunuzla maaşınızın eşit oranda artmadığı sistem.

    ben santral memuruyum; ayda 300 lira kazanıyorum. diğeri doktor; ayda 350 lira kazanıyo.

    ben telefonu yanlış bağlarsam (yapabileceğim en büyük hata) en fazla azar işitirim.
    doktor olan enayi ise, hasta ameliyat sırasında ölürse ve bunda ihmali olduğu tespit edilirse hapse girer ya da çok büyük bir ceza alır.

    ben varım böyle sisteme lan. ama doktor olmam; söyliim şimdiden.*
    #64222 asdfasdfasdf | 11 yıl önce
     
  3. 20
    insan doğasına aykırı olan ideolojidir. doğuştan eşit şartlara(fiziksel görünüş, sosyal zeka, analitik zeka vs) sahip olamıyorken, sonradan bir şeyleri ekonomik anlamda eşitlemeye çalışmak zannımca en saçma düşüncedir. diğer yandan komünizmin egemen olduğu sistemlerin bir yerde patlak vereceği aşikardır; insan paylaşımcı olmaktan çok bencildir ne de olsa. bu noktada yapıcak pek de bir şey yok.
    #38878 zoe | 13 yıl önce
     
  4. 19
    bir devletin yönetim şekli olamayacak hede. Çünkü komunizm ancak tüm dünya üzerinde aynı anda uygulanırsa yapılabilecek birşeydir.
    #35955 w4rdoom | 13 yıl önce
     
  5. 18
    parasız eğitim, sağlık ve sosyal güvencenin olmazsa olmaz olduğu ideoloji.
    #30558 w4rdoom | 14 yıl önce
     
  6. 17
    herkesin eşit haklara sahip olması
    #26560 mt2atakan | 14 yıl önce
     
  7. 16
    uygulanabilirliği olmayan saçma bir sistem
    #20781 menfur | 14 yıl önce
     
  8. 15
    komunist düzen aslında emeğe göre değil ihtiyaca göre paylaştırılan bir düzendir. tabiki ihtiyaç doğrultusunda emek de gelecektir. herkes komunizmin ütopya olduğunu düşünür sebebi insanların bencilliği samimiyetsizliğidir aslında ama insanların bu hale gelmesinin tek sebebi kapitalizmdir. yani sömürülen insan bi süre sonra sömürmeyi amaçlar ve hırsızlık gasp benzeri olaylara sebebiyet verir kapitalizm ortadan kalkarsa ve komunizm gelirse toplum değişir ki bunu göz önünde bulundurmak gerekir
    #14394 w4rdoom | 14 yıl önce
     
  9. 14
    insanları "gelişmiş hayvan" olarak gören , bu yüzden de hayvan gibi yaşatan sistemdir.

    ben almayayım , ben insanım çünkü kardeşim.
    #14316 jeune ottoman | 14 yıl önce
     
  10. 13
    asla ve asla, rusya ile alakası yoktur. rusya sosyalist falan değildi. komünist, hiç değildi! stalin de faşistin allahıydı. hitler gibi ibnenin tekiydi. sosyalist-komünist adam 1 milyon insanı katleder mi?

    bazı angolotlar sosyalizm-komünizmle rusya' yı bir tutuyor.

    gerçek komünist-sosyalist küba' dır.
     
  11. 12
    kendisi ile en büyük yanılgı bir 'sistem' olduğu düşüncesidir. sosyalizm için belki bir sistem diyebiliriz fakat komünizm için asla. komünizm birinin çıkıp 'beyler bişey buldum, herkes eşit olacak' demesiyle ortaya çıkmış bir düşünce değildir. bir felsefedir, bir yaşayıştır.
    çoğu zaman bir ütopya olmakla suçlanır. verili dünyanın aklı ile böyle düşünmek pek de abes değildir esasında..fakat büyük resme bakacak olursak komünizm ayakları en fazla yere basan felsefedir.
    çoğu zaman 'din düşmanı' olarak suçlanır. komünizmin din gibi bir kaygısı yoktur. nasıl din başlı başına bir öğretiyse, komünizm de yine başlı başına bir öğretidir, disiplindir. 'komünizm gelince dinim özgürce yaşayamamaktan korkuyorum' diyen bünyeler, bugün başörtülü arkadaşları üniversiteye giremediğinde neler hissediyorlar merak ediyorum.
    çoğu zaman bireyi yok saymakla suçlanır. bu noktada bir şeye değinmek isterim. sovyet sosyalist cumhuriyetler birliğinde esasında bu noktada benim de tasvip etmediğim bazı uygulamalar dikkat çeker. sovyetler birliği döneminde, devlet köylere kitaplar gönderir, köylü halkın yararlanabilmesi adına. fakat bu kitaplar arasında bir tane bile fyodor mikhailovic dostoyevski kitabı bulunmaz..fazlaca bireyci bulunur devlet tarafından dostoyevski..üzücü tabi..fakat komünizm felsefesi esasında şunu söyler: bir insan başkalarını da özgür kılmak için özgür olmak ister. yani birey kendi için istediğini esasında toplum için istemektedir. bu biraz 'bir insan neden komünist olur' sorusunun da cevabıdır.
    uzun lafın kısası, komünizm bir felsfedir, karşısına 'rakip' olarak getirilen sistemlerin hiçbirisi insanı, doğayı ve bu ikisi arasındaki ilişkiyi bütünüyle ele almamışken komünizm bunu yapmış ve ayaklarını yere basmıştır.
    #11290 omardiyejon | 14 yıl önce
     
  12. 11
    insanların ısrarla bilimsel bir sistem olmasını anlamayıp günlük sıradan bilgilerle argümanlar üretmesine neden olan sistem. özellikle de sscbden, çin halk cumhuriyetinden örneklerle gelinmesini anlamam. biraz marx okumak lazım gelir değil mi?
    #11287 varuna | 14 yıl önce
     
  13. 10
    "yoldaş hırsızlar, rica ederim rahatsız olmayın. İçeride çalınacak bir şey yok."

    ayn rand- we the living
    #11286 gzmaknc | 14 yıl önce
     
  14. 9
    bir zamanlar komünizm peşinde kosmus insanların zaman gectikten sonra kapitalizmin içinde bogulmaları komünizmi neden kötü bir sistem yapıyor anlamıs degilim. bir düşünce ile bazı insanların yaptıklarını genelleyerek o düşüncenin kötü oldugunu kanıtlamaya calısmak ne kadar isabetlidir onu da anlamıyorum. nedense kimse komünizmin neler öngördügünü, ekonomik ya da sosyal hayatta, söylemiyor da yok surada söyle olmus burada böyle olmus diyor. hatta nedense kimse marx'ın sosyalizmin tarihsel sürecler sonucu kendigilinden gelecegini, kapitalist sistemin tarihsel sürec icerisinde diger ekonomik sistemler nasıl kendi kendine yok olduysa onlar gibi yok olacagını ön görmesinden falan bahsetmiyor, demem o ki, marx da tarihsel sürec tamamlanmadan kurulacak komünist rejimlerin uzun süreli olamayacagının gayet farkında. her ekonomik sistem gibi, avcı-toplayıcı toplumdan feodaliteye kadar olan zamanda oldugu gibi, kapitalizm de ömrünü tamamladıgında yerine yeni bir sistem gelecek. feodalite altında ezilen insanların da hicbir zaman özgürlüklerini elde edemeyecegi de düsünülmüstür, tıpkı fakir insanların hicbir zaman komünizmi elde edemeyecekleri düsünüldügü gibi. kapitalizmin hicbir zaman yıkılmayacagını düsünmek bana cok daha ütopik geliyor ki bilimsel hicbir temeli de yok. yüz yıl sürer, bin yıl sürer ki kaynakların tüketilme hızına bakarsanız bir yerden sonra kapitalizmin işlemesi gereken ham madde kalmayacak, o zaman da kimsenin birsey yapmasına gerek kalmayacak zaten.

    ayrıca su ülkede böyle olmus su insan bunu yapmıs demek bir düşünceyi kötülemeye yetmez, kahvelerde oturan insanlar da bu kadar düsünce üretebiliyor zaten. ha gelirsin marx sunu öngörmüş ama bu sartlar altında öngördügü seyler yanlıstır, gerceklesemez dersin, o zaman bilimsel bir tartısma yapılır, o ayrı. kimse baskasının düsüncesini savunacak diye birsey yok ama en azından müthis öznel önermeler yerine daha nesnel önermelerle yaklasılabilir duruma. gprsli, klimalı otobüse binme tutkusu ne yazık ki komünizmi kötülemeye pek yeterli degil ki baska bir kavram karmasasını da komünist rejim ve komünizmin ayırılamamasında görüyoruz. cumhuriyet almanya'da diktatör yarattı diye cumhuriyete bok atılamayacagı gibi kötü uygulanan komünizm de bir düşünceyi yermeye yetmez. yine birisi gelir sovyet rusya'daki uygulamaların yanlıslıgından bahseder, tamamen ayrı bir konu olarak konusulur, tartısılır. ama dedigim gibi önce bir kavramları ve aralarındaki farkları bilmek, düsüncesini cürütmeye calıstıgınız insan ne demis okumak, klimalı otobüs önermeleriyle dünyaya öyle ya da böyle yön vermis bir sistemi elestirmemek gerekir.
    #10786 fingolfin | 14 yıl önce
     
  15. 8
    sadece komünizmin gerçeklerini ortaya sermiş, gerçekleşmeyeceğini ya da fanatikçe, faşistçe bağlanılmaması gerektiğini yazan entrylerin eksi oylara boğulmasına sebebiyet veren başlık.
    #10781 isinylmz | 14 yıl önce