kayıt

komünizm

  1. 1
    bir yaşam biçimidir. ekonomi sistemi olarak düşünürseniz; birçok eksik yönü bulunur. sosyal açıdan ise; hayatı anlamlı kılan düşünceler topluluğudur...
     
  2. 2
    devlet başkanlarının da kendi evlerini süpürmesidir. emeğe ve işçiye en çok değer veren sosyal sistemdir ayrıca ekonomi sistemi de kendi içinde tutarlı ve bence mantıklıdırda. benzer konularda bazı arkadaşların işçi sınıfını aşağıladığını gördüm, efendim bi doktorla bi çöpçü aynı maaşı alamazmış. unutulmamalıdır ki doktorluk insanlık için ne kadar önemliyse, çöpçüler de yadsınamayacak kadar önemlidir. evinizin önündeki çöplerin bir ay boyunca toplanmadığını düşünürseniz ne demek istediğimi anlarsınız. mühendisler mimarlar fazladan dört sene okuyo olabilirler ( çöpçü olmak için de en az lise mezunu omak lazım bu arada - torpil yoksa tabi) ancak çöpçüler de şehri en pis işini meslek edinmişlerdir ve onların da kalifiye meslek gruplarıyla aynı yaşam standartlarında yaşama hakkı vardır.*
    #7325 chronzon | 14 yıl önce
     
  3. 3
    gossip girl adlı dizideki gençlerin yaptığıdır. 3 erkek ve 3 kız birbirlerini ortak kullanıma açıp, paylaşmaktadır. her kız her erkeğin, her erkek de her kızındır. olsun varsındır. **
    #7330 marvellous | 14 yıl önce
     
  4. 4
    kuran (zühruf/31-32)
    31. “bir de ‘bu kuran iki şehirden birindeki büyük bir adama indirilseydi ya’ dediler”.
    32. "rabbinin rahmetini onlar mı bölüştürüyorlar? dünya hayatında onların geçimliklerini aralarında biz paylaştırdık. ve onların kimini kimine derecelerle üstün kıldık ki, bazısı bazısını tutup çalıştırsın. rabbinin rahmeti, onların derleyip topladıklarından daha hayırlıdır."

    ayet, çok açık bir şekilde insanlardan bazılarının derecelerle diğerlerine üstün yapıldığını söyleyerek, ardından da bunun hikmetini veriyor. biraz durup düşününce ayetin "(geçimde) kimini kimine üstün kıldık ki bazısı bazısını tutup çalıştırsın" şeklindeki ifadesinin, "eşit paylaşım" ya da "mülkte ortaklık" fikrine karşı bir cevap niteliği de taşıdığı hemen anlaşılıyor.
    *****

    biraz bakındım internetten,, kuranda komunizmin yanlış olduğunu söyleyen bir siteye denk geldim, (sakın yanlış anlaşılmasın, inançlı bir insan değilimdir, komünizme karşı hiç değilimdir.kuran'da böyle bir cümle geçmesi bir kez daha islamiyeti sorgulattı, insanların karşısına çıkabilecek bir durum gibi geldi, paylaşayım bilgilendireyim dedim.
    #10597 gzmaknc | 14 yıl önce
     
  5. 5
    sevmem. hele bide odtü'nün modası diye seveceksem iyice beri dursun. hayal aleminde yaşanılası bir düzeni ihtiva eder ve nşa'da sürdürülebilirliği yoktur.çıkıp sscb için komünist diyebilecek babayiğit varsa emperyalist olmayan bir ülkenin afgan kırgız toprağında ne işi vardı anlatıversin hele. ama tabi. afganistan'a da şimdi amerikalıları karzai çağırdı ya amerikalılar kıramadı gitti, o zaman da öyle olmuştu kıramadı geldi sovyetler, aynı bokun arapçası yani.

    şunu açıkça konuşalım. sistem hakikaten kullanışlı gibi.hani sıfır sürtünmede attığınız taşın şu kadar km gitmesi gibi. ama sürdürülebilirliği yok be koçus, elin amerikalısı petrol varil fiyatını 10 dolara çekiverince sistem nası siki tuttu? tutar, tutacak da. rekabet tek taraflı olmadığı gibi karşınızdakinin sizi nasıl tanımladığı da oldukça mühim. e adam seni rakip görüyorsa af buyur ucuz kölesi, vahşi şirketleri, gücü kudreti ile üzerine çullanıyorsa "eşit paylaşım, soğan zarında bile beraberiz" mantığı çöker. hele ki elinde düşmanın silahları yoksa gör sen cümbüşü.

    taş çatlasın beşmilyon sanayi işçisi olan -ki sanayi işçisi hem ülkenin hem komünist örgütlenmenin bel kemiğidir- ülkemde bu kadar ergen komünist görmek gurur verici. işte bizde ergenlik hastalığı olarak başlayan bu süreç üniversite mezuniyetinden sonra sabancılara koçlara cv bırakarak "abi şirket bi numara" mantalitesi kazanılır kazanılmaz sona eriyor. mazide kalan ise devrim stadında vodka devirip çav bella söylemek. bide iki polis jopu iki biber gazı yemek.

    şahsen bu çağları karşı cinsin özgürlük açlığını doyurarak, cinsel deneyimlerinde bazı ilkleri oluşturarak geçiriyor, zevkin tadına varıyorum. ekonomik anlamda hiçbir meta üretmezken işçiden çok işçici olmayı marifet sayan 7 senedir bir okulu bitirememiş arkadaşları ise marx'a havale ediyor saygılar sunuyorum. adam fikirlerinin bu kadar sömürüleceğini bilse kapitali warner brosa, en kötüsü müyapa falan satardı da üç beş bişey geçerdi eline. pes...
    #10625 otto | 14 yıl önce
     
  6. 6
    insanlara yapay mutluluk ve huzur vaadeden ancak insanları hayvan gibi yaşatmaktan farkı olmayan ; bu yüzden defalarca başarısızlığa ve felakete uğrayan sistem. tavsiye edilmez.
    #10633 jeune ottoman | 14 yıl önce
     
  7. 7
    her zaman öğrencilerin, işçilerin ya da işsizlerin kısacası fakirlerin istediği, hiç bir zaman da elde edemeyecekleri, "arkadaş ben izmirden geldim, gprsli,klimalı,yarıya yakını son model olan otobüslere 85 kuruş verip 90 dk boyunca metroya,vapura,otobüse sınırsız binme hakkım varken neden beleş olsun odtu ringlerinden kötü olsun diyeyim?" savunmasını yapmama olanak sağlayan ütopyadır.

    80leri yaşamış; günümüzde birçoğu özel şirketlerde, devlet kurumlarında çalışan fakat çocuklarını imkan dahilinde özel okullara, dersanelere yollayan; bir arabayla yetinmeyen;tatil köylerine çuval çuval para yatıran; evlerine var olan bütün kapitalizmin babası şirketlerden eşyalar alan; çocuklarını ipod,apple,converse,nike,nesquik,cappy; kendilerini ise mercedes,bmw,calvin klein ile besleyen ama yine de evin bir bölümüne muhakkak ernesto che guevara fotoğrafı asan; asimile olmuş yandaşlara sahip; olası sistem önerisidir.
    #10634 isinylmz | 14 yıl önce
     
  8. 8
    sadece komünizmin gerçeklerini ortaya sermiş, gerçekleşmeyeceğini ya da fanatikçe, faşistçe bağlanılmaması gerektiğini yazan entrylerin eksi oylara boğulmasına sebebiyet veren başlık.
    #10781 isinylmz | 14 yıl önce
     
  9. 9
    bir zamanlar komünizm peşinde kosmus insanların zaman gectikten sonra kapitalizmin içinde bogulmaları komünizmi neden kötü bir sistem yapıyor anlamıs degilim. bir düşünce ile bazı insanların yaptıklarını genelleyerek o düşüncenin kötü oldugunu kanıtlamaya calısmak ne kadar isabetlidir onu da anlamıyorum. nedense kimse komünizmin neler öngördügünü, ekonomik ya da sosyal hayatta, söylemiyor da yok surada söyle olmus burada böyle olmus diyor. hatta nedense kimse marx'ın sosyalizmin tarihsel sürecler sonucu kendigilinden gelecegini, kapitalist sistemin tarihsel sürec icerisinde diger ekonomik sistemler nasıl kendi kendine yok olduysa onlar gibi yok olacagını ön görmesinden falan bahsetmiyor, demem o ki, marx da tarihsel sürec tamamlanmadan kurulacak komünist rejimlerin uzun süreli olamayacagının gayet farkında. her ekonomik sistem gibi, avcı-toplayıcı toplumdan feodaliteye kadar olan zamanda oldugu gibi, kapitalizm de ömrünü tamamladıgında yerine yeni bir sistem gelecek. feodalite altında ezilen insanların da hicbir zaman özgürlüklerini elde edemeyecegi de düsünülmüstür, tıpkı fakir insanların hicbir zaman komünizmi elde edemeyecekleri düsünüldügü gibi. kapitalizmin hicbir zaman yıkılmayacagını düsünmek bana cok daha ütopik geliyor ki bilimsel hicbir temeli de yok. yüz yıl sürer, bin yıl sürer ki kaynakların tüketilme hızına bakarsanız bir yerden sonra kapitalizmin işlemesi gereken ham madde kalmayacak, o zaman da kimsenin birsey yapmasına gerek kalmayacak zaten.

    ayrıca su ülkede böyle olmus su insan bunu yapmıs demek bir düşünceyi kötülemeye yetmez, kahvelerde oturan insanlar da bu kadar düsünce üretebiliyor zaten. ha gelirsin marx sunu öngörmüş ama bu sartlar altında öngördügü seyler yanlıstır, gerceklesemez dersin, o zaman bilimsel bir tartısma yapılır, o ayrı. kimse baskasının düsüncesini savunacak diye birsey yok ama en azından müthis öznel önermeler yerine daha nesnel önermelerle yaklasılabilir duruma. gprsli, klimalı otobüse binme tutkusu ne yazık ki komünizmi kötülemeye pek yeterli degil ki baska bir kavram karmasasını da komünist rejim ve komünizmin ayırılamamasında görüyoruz. cumhuriyet almanya'da diktatör yarattı diye cumhuriyete bok atılamayacagı gibi kötü uygulanan komünizm de bir düşünceyi yermeye yetmez. yine birisi gelir sovyet rusya'daki uygulamaların yanlıslıgından bahseder, tamamen ayrı bir konu olarak konusulur, tartısılır. ama dedigim gibi önce bir kavramları ve aralarındaki farkları bilmek, düsüncesini cürütmeye calıstıgınız insan ne demis okumak, klimalı otobüs önermeleriyle dünyaya öyle ya da böyle yön vermis bir sistemi elestirmemek gerekir.
    #10786 fingolfin | 14 yıl önce
     
  10. 10
    "yoldaş hırsızlar, rica ederim rahatsız olmayın. İçeride çalınacak bir şey yok."

    ayn rand- we the living
    #11286 gzmaknc | 14 yıl önce
     
  11. 11
    insanların ısrarla bilimsel bir sistem olmasını anlamayıp günlük sıradan bilgilerle argümanlar üretmesine neden olan sistem. özellikle de sscbden, çin halk cumhuriyetinden örneklerle gelinmesini anlamam. biraz marx okumak lazım gelir değil mi?
    #11287 varuna | 14 yıl önce
     
  12. 12
    kendisi ile en büyük yanılgı bir 'sistem' olduğu düşüncesidir. sosyalizm için belki bir sistem diyebiliriz fakat komünizm için asla. komünizm birinin çıkıp 'beyler bişey buldum, herkes eşit olacak' demesiyle ortaya çıkmış bir düşünce değildir. bir felsefedir, bir yaşayıştır.
    çoğu zaman bir ütopya olmakla suçlanır. verili dünyanın aklı ile böyle düşünmek pek de abes değildir esasında..fakat büyük resme bakacak olursak komünizm ayakları en fazla yere basan felsefedir.
    çoğu zaman 'din düşmanı' olarak suçlanır. komünizmin din gibi bir kaygısı yoktur. nasıl din başlı başına bir öğretiyse, komünizm de yine başlı başına bir öğretidir, disiplindir. 'komünizm gelince dinim özgürce yaşayamamaktan korkuyorum' diyen bünyeler, bugün başörtülü arkadaşları üniversiteye giremediğinde neler hissediyorlar merak ediyorum.
    çoğu zaman bireyi yok saymakla suçlanır. bu noktada bir şeye değinmek isterim. sovyet sosyalist cumhuriyetler birliğinde esasında bu noktada benim de tasvip etmediğim bazı uygulamalar dikkat çeker. sovyetler birliği döneminde, devlet köylere kitaplar gönderir, köylü halkın yararlanabilmesi adına. fakat bu kitaplar arasında bir tane bile fyodor mikhailovic dostoyevski kitabı bulunmaz..fazlaca bireyci bulunur devlet tarafından dostoyevski..üzücü tabi..fakat komünizm felsefesi esasında şunu söyler: bir insan başkalarını da özgür kılmak için özgür olmak ister. yani birey kendi için istediğini esasında toplum için istemektedir. bu biraz 'bir insan neden komünist olur' sorusunun da cevabıdır.
    uzun lafın kısası, komünizm bir felsfedir, karşısına 'rakip' olarak getirilen sistemlerin hiçbirisi insanı, doğayı ve bu ikisi arasındaki ilişkiyi bütünüyle ele almamışken komünizm bunu yapmış ve ayaklarını yere basmıştır.
    #11290 omardiyejon | 14 yıl önce
     
  13. 13
    asla ve asla, rusya ile alakası yoktur. rusya sosyalist falan değildi. komünist, hiç değildi! stalin de faşistin allahıydı. hitler gibi ibnenin tekiydi. sosyalist-komünist adam 1 milyon insanı katleder mi?

    bazı angolotlar sosyalizm-komünizmle rusya' yı bir tutuyor.

    gerçek komünist-sosyalist küba' dır.
     
  14. 14
    insanları "gelişmiş hayvan" olarak gören , bu yüzden de hayvan gibi yaşatan sistemdir.

    ben almayayım , ben insanım çünkü kardeşim.
    #14316 jeune ottoman | 14 yıl önce
     
  15. 15
    komunist düzen aslında emeğe göre değil ihtiyaca göre paylaştırılan bir düzendir. tabiki ihtiyaç doğrultusunda emek de gelecektir. herkes komunizmin ütopya olduğunu düşünür sebebi insanların bencilliği samimiyetsizliğidir aslında ama insanların bu hale gelmesinin tek sebebi kapitalizmdir. yani sömürülen insan bi süre sonra sömürmeyi amaçlar ve hırsızlık gasp benzeri olaylara sebebiyet verir kapitalizm ortadan kalkarsa ve komunizm gelirse toplum değişir ki bunu göz önünde bulundurmak gerekir
    #14394 w4rdoom | 14 yıl önce