1. nesil yazar
karma (27)
liberalizm
türkiye'de anlam kargaşasına kurban giden kelimelerden biridir.
liberal'in gerçek anlamı: özgürlüktür.
liberalizm'in gerçek anlamı: özgürlükçülüktür.
türkiye dışı siyasetteki genel anlamı: ekonomi için özgürlük = insan için özgürlüktür.
türkiye içi siyasetteki genel anlamı: sağcı ekomonik düzeni savunan sistem'dir.
gördüğünüz gibi türkiye'de bilinen anlamı aslından çok farklıdır. bu iki kavramı daha da açacağ��m;
dünyada liberalizm, insan için özgürlüğü savunurken, ekonomi içinde özgürlüğü savunur. bu şu anlama gelir, ekonomi için serbest piyasa ekonomisi; birey için zengileşebilme imkanı.
bu sistem, bir bireyin yada şirketin daha fazla mal-mülk ve para kazanabileceğeni öngörür. Çalışanın kazanabileceğini savunur. genellikle, komünizm ve marksizm ile ters düşer ve kapilatizm ile bağdaştırılır, çünkü komünizm ve marksizm temel olarak bireyin mal-mülke sahip olmasını ve zengileşmesini yanlış bulur. komünizm ve marksizm, herkesin dünya üzerinde eşit olduğunu savunur ve dünya üzerindeki hiçbir şey tek bir bireye ait olamaz, bir birey gereğinden fazla zenginleşemez. ancak, diğer yandan, liberalizm dünyada sadece sağ siyasi kesimin değil her iki kesiminde kullandığı bir sistemdir. Örnek olarak İngiltere'de sol bir parti liberal ekonomik politika izlemektedir ve sosyalizm'in savunduğu bazı değerlerde bu sistemle uygulanmaktadır. liberalizm orada gerçek kelime anlamıyla algılanmaktadır.
türkiye'de liberalizm, sadece sağ kesimin çoğunluğunun savunduğu ekonomik düzen olarak görülmektedir. bu görünümün başlıca sebebi gerçektende öyle olması, bu düzeni savunan sol parti bulunmamasıdır. bir diğer sebebi ise türkiye'de sol partilerin kurduğu ekonomik düzenlerin genelde beğenilmemesi ve ardından gelen sağ partilerin liberal ekonomiye yaklaşarak şirketleri daha zengin edebilmesi ve dolaylı olarak büyük şirketler ve medya vasıtasıyla liberalizm'in çoğunluğu sağ oya sahip olan türkiye'de prim yapmasıdır. bunun sonucu olarak, türkiye'de ki sol kesim, özellikle sosyalist ve komünist bireyler tarafından kapitalist bir düzen olarak bu zamana kadar zikredilmiştir. ayrıca çoğu sağcı siyasetçi ve yazar liberalizmi sağ kesimin bir ürünü gibi benimseyen açıklamalar yapmakta ve yazılar yazmaktadır. kısaca, bu kelime hem anlamı hemde savunduğu ideoloji olarak, türkiyede farklı algılanmakta, herkes bildiğini okumaya devam etmektedir. ayrıca türkiye'de uygulanan liberal ekonomik politika, içinde hiçbir sosyalist öğeyi barındırmamaktadır. devamını göster
karma
27
başlık
0
entry
12
artı oy
6
eksi oy
1
favori
1
takipçi
0
son aktivite
55 yıl önce
son favorilenen entryleri
katkıda bulunduğu kanallar