kayıt

wikileaks

  1. 9
    wikileaks amerika tarafından rte ve onun gibi birkaç lidere (bkz: kim olduğunu unutma) demenin farklı bir yoludur. nasıl mı?

    rte, silvio berlusconi, papandreu vb. amerika ile kapalı kapılar ardında sözlü yada yazılı olarak gizli anlaşmalar yapan devlet adamlarına, daha sonra bu anlaşmaları koz olarak kullanmaya kalktıklarında ne olacağını göstermiştir abd. Örneğin, rte, obama ile arasındaki mektuplaşmaşlarda geçen obamanın iran hakkındaki sözlerini medyaya çıkarmış ve bunu bir koz olarak kullanmıştır. bunun gibi farklı durumların da abd'ye kafa tutarcasına gerçekleşmesi üzerine bu wikileaks olayı patlak vermiştir. wikileaks sadece bu tip adamlara 'açıklanacaksa bizde açıklarız' demenin en kibarca 'anlayana' şeklindeki yoludur.

    wikileaks ile ortaya çıkan belgelerin (çoğunlukla yolsuzlukların) doğruluklarından şüphe edilemez. hedef haline gelen devlet kurumları yada özel kuruluşlar ilk anda yalanlamıştır ancak yalan olduğunu da ispatlayabilen yoktur; çalık grubu gibi basın toplantısında 'ispatlayacağız' denmiş, sonrada herkes kaybolmuştur. medya başarılı bir şekilde wikileaks algısını çok farklı şekilde lanse etmiştir.

    ayrıca julian assange rolündeki kişi asla yakalanmayacak, yakalansa bile serbest bırakılacaktır. nitekim insanlar bu karakter ile (bkz: v for vendetta) anlayışını birbirine karıştırıp, aynen beklendiğini gibi sürü psikolojisine uygun bir davranış içine girmişlerdir.

    wikileaks abd için bir tehdit değil, bir takım devlet adamları için tehdit unsuru oluşturmaktadır. türkiyede ise bunları yazmış olan tek bir cesur yazar/düşünür bile bulunmadığını görmek içler acısıdır.

    kısaca wikileaks'in amacı, kendi kümesinde borusunu öttüren bazı horozlara akla karayı tekrar ögretmektir.
    #33827 plagiarizer | 13 yıl önce
     
  2. tümünü gör