kayıt

paradigma

  1. 1
    genel olarak, ideal bir durum ya da örnek bir şeye bakış tarzı; yargılama ölçütü sağlayan her türlü ideal tip yada model.paradigma kelimesinin yunanca kaynaklı bir kelimedir. paradigma’ya tam uyan türkçe bir sözcük henüz oturtulamamıştır. sözlüğe bakacak olursanız paradigma bir kalıp, örnek, model karşılıkları almaktadır.

    bu belirti paradigma'nın çok yavan bir tanımı olarak kalır ve günlük dilden uzakta bilimsel paradigma, bir bilim çevresine belli bir süre için, bir model sağlayan evrensel olarak kabul edilen bilimsel başarılar olarak tanımlanır. bilimsel paradigma, thomas kuhn tarafından "bilimsel devrimlerin yapısı" kitabında, düşünsel çerçeveyi anlatmak için 21 çeşit paradigma kullanmıştır ve çoğu paradigmanın sayıları 11'e kadar varan anlamı vardır.


    yani;

    (i) kuhn'a göre bilimsel teoriler aslında paradigmalardır.
    (ii) farklı dünya görüşleri ve yerleşik düşünce kalıpları olan paradigmalar birer karşılaştırma modelleridir. bu modelleri olaylarla karşılaştırmak için kullanırız. newton'nu mekaniği, copernicus'un güneş merkezli sistemi ya da herhangi bir kuram paradigma olabilir.
    (iii) o halde, paradigma, olaylarla karşılaştırılan kuramsal-kavramsal sistemlerdir.


    #63444 ayiboan | 11 yıl önce
     
  2. tümünü gör