kayıt

vob

  1. 1
    uzun adı vadeli opsiyonlu işlemler borsası
    adresi de :http://www.vob.org.tr/vobportaltur/homepage.aspx
    (vob-vadeli opsiyonlu işlemler borsasında yapılan işlemlerin genel özelliği, vob’ da şimdi kontrat üzerinden hareket edilir. Örnek direk vob un sitesindendir. Şimdi düşün ki sen pastacısın. bir tane müşteri geldi sana dedi ki bana çok çok büyük bir pasta yap. kabul ettiniz ve fiyatını 100 lira olarak verdiniz. Şimdi olayda şöyle bir sorun var.

    bu pasta için un, süt, yumurta, şeker falan lazım. bi de fazla miktarda lazım. siz pastanın fiyatını verirken o günkü un fiyatına göre maliyet hesabı yaptınız ama ya 2 ay sonra un fiyatı tavan yaparsa. bu diğer malzemeleri için de geçerli. İşte o zaman vob işin içine giriyor. sen 2 ay sonrası için fiyat kontratları yapıyorsun. mesela diyorsun ki ben 2 ay sonra almak üzere senden un alıcam. fiyatların yükseleceğini düşündüğünden şimdiki un fiyatı 30 lira olsun, sen de 40 liradan alma kontratı yap. vob sana 2 ay sonra adamın sana 40 liradan satacağını garanti eder. yani kontrat eder de vob o kontratın güvenliğini sağlar.

    2 ay geçti diyelim ki fiyatları 60 lira oldu. hoop al sana hayırlısından 20 lira kar. Çünkü senin kontrat 40 liradan. kara geçtin. ama diyelim ki un fiyatları artmadı, hatta 25 liraya kadar düştü. haşırt, ne oldu sana 15 lira patladı. Öngörülerin yanlış çıktı. İşte vob bu işe yarıyor. normalde sen spot piyasadan almaya kalksan, adam o anki fiyat neyse ondan satacaktır sana. hem 2 ay sonrasına sözleşseniz bile karşı taraın karlı olacağı bir durumda ‘’olsun lan adama söz verdim, anlaştığımız fiyattan satıcam’’ gibi bir durum içinde olacağı da garanti değil. ama vob da böyle bir sorun yok. güveni sağlıyor kendileri.
    #43666 35bucuk | 13 yıl önce
     
  2. tümünü gör