kayıt

metu sözlük versiyon 2

  1. 17
    *

    eğer bir gecikme olmazsa paneldeki sayaç bir haftadan daha kısa bir sürede bu versiyonun devreye gireceğini müjdeliyor.

    biliyorsunuz zaman zaman sözlüğe yazdıklarımın yanında tema hazırlayarak da naçizane katkılarda bulunmaya çalışıyorum. bu işlemler gereği adminle sık sık iletişime geçiyorum. bu iletişim hali çoğu kez sözlüğü nasıl daha aktif bir yer haline getirebiliriz sohbetlerine de ev sahipliği yapıyor. bu sohbetlerin ışığında kendisine bir öneriler bütünü sunmuş idim, kendisi de bu önerilere sıcak bakmıştı. şimdi yeni versiyonun devreye girmesine çok az bir zaman kala hazır ilgili konunun başlığı da açılmışken burada da paylaşmak istiyorum.

    her şeyden önce bu önerilerin çıkış noktası şu mantığa dayanmakta: sözlükte de ifade edildiği gibi başlık açar gibi sözlük açılan bir dönemde, bir klon sözlüğün sadece 'sözlük' vasfıyla okuyucu, yazar çekebilmesi şansı çok az. hatta yenilik olarak görülen şeyler bile zamanla sözlük klişeleri haline gelmeye başlamışken (sözlük radyosu gibi) metu sözlük'ün sadece tanım yapılan bir internet sitesi olarak ayakta kalma şansı sıfıra yakın.

    bu nedenle:

    öncelikli olarak bir sözlük radyosu yeni versiyonda kendine ait bir sayfası, program çizelgesi vs. gibi ekstralarıyla birlikte sözlükte yerini bulmalı. insanları birleştirici etkisi yadsınamaz*. dj ile anlık iletişime geçebilme ve o an programı dinleyen yazarların anlık iletişimini sağlayabilme adına bir chatbox da konulursa tadından yenmez. neredeyse her sözlüğün buna benzer bi sistemi var artık. ekstra özellik olmaktan çıkmış durumda neredeyse.

    itü sözlük'ün v3'ü ile kayıplara karışan, lafmacun'da laflog adıyla hala bulunan, yazarların tanım ve format*** kaygısı gütmeden içlerinden geldiği gibi bir şeyler yazabilecekleri bir sistemi de sonuna kadar savunuyorum. bu olmalı.

    hazır yeri çok gelmişken: sanmıyorum ki hiç bir okuyucu da buraya "lan elma nedir", "uçak nedir? yenilir mi içilir mi?" diyerek gelsin. ansiklopedik bilgi isteyen zaten gider google'a sorar. şarkı sözü isteyen gider müzik sitelerine danışır. elbette bunlar olmasın demiyorum. sözlük vasfını hakedebilmesi adına bunlar da lazım ancak elma başlığına "en sevdiğim meyve" yazıp, herhangi bir isim başlığına "kankamın adı, kankaaa naber?" yazıp sonra da lan bu sözlük neden sessiz diyorsak ortada bir sorun var demektir.

    velhasılı yazarların yaratıcılıklarını espirili, zekice ortaya koyabilecekleri, enteresan konularda yeni bakış açıları sunabilecekleri bir ekstra bölüm bu sözlüğe şart. günlük gibi blog gibi bile kullanılsa olur hatta.

    görsel ekleme olayına hiç girmiyorum. yeni bir sözlüğün bunun maliyetinin altından kalkabileceğini düşünmüyorum. ancak ileride burası büyürse neden olmasın?

    versiyon 2 diyerek madem bize bir gelişmişlik ve stabilite vaadeliyor çaktırmadan: sözlüğün türkçeleşmesi konusundaki sıkıntılar halledilir bu versiyonla umuyorum.

    çok detaya girmeden başka neler olmalı bu versiyonda dersek:

    "başlık içinde ara" özelliği, ispiyoncu notu, ukdeci notu, düzgün çalışan ve daha değişken, verilen oyların daha belirleyici olduğu bir karma sistemi (nitelik ödüllendirilsin lütfen, nicelik değil) ve karma isimleri (bunun için sözlük içi bir yarışma düzenlenebilir), yeni istatistik kategorileri (kimi sözlüğe yazmak için gelir, kimi istatistik kasmak için gelir), pop-up şeklinde açılan yazar sayfası için bir "yazar arama kutucuğu", ilgili bölüm için "en beğenilen entry'leri", "en beğenilmeyen entry'leri" kategorileri (bir yazarın yazar sayfasını açtığımızda görelim en çok oy alan yazısı neymiş)...

    ve main frame'in sağında bulunun butonlardan servis dışı olanlar çalışır hale getirilir ya da (kullanılması düşünülmüyorsa) çıkarılırsa şu "sahibinden satılık, temiz, ikinci el sözlük" görüntüsünden kurtulunmuş olur, şahane olur.
    #28083 lalettayin | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör