kayıt

metu sözlük

  1. 39
    hatırladığım kadarıyla(sırasız) sozlukodtu.org, sozlukodtu.net ve odtusozluk.us'dan sonra kurulmuş sözlüktür. vakti zamanında buralara - yazar olmasam da - ara sıra uğrayıp neler döndüğüne bakardım. şu anda ise farklı bir taraftan bakıyorum duruma.

    sozlukodtu.org yeniden canlandırılmış ve anladığım kadarıyla bu sözlüklerin mirasını sahiplenme çabasında. yine benim anladığım kadarıyla, bu eski türevlerden oldukça fazla yazarı çekmişler. ilk başlarda oldukça da hızlı bir büyüme içine girilmişti ancak halihazırda bu hızın sönümlendiği görülüyor.

    ama en önemli nokta, sözlük zengini odtü'nün nicelikteki bu başarısını niteliğe hiçbir zaman yansıtamamış olması. bu sebeptendir ki, kalıcılık konusunda hepsi sınıfta kaldı.

    peki metu sözlük'ü bu gruptan ayıran ne? işte bunun cevabı odtü menşeli bir sözlük klonunun kalıcı olmasını sağlayacaktır. şöyle özetlemek gerekirse;

    1. metu sözlük'ü tamamen yeni insanlar ortaya çıkardı. yazarların bir çoğu geçmiş deneyimleri yaşamamış, onlar içinde var olmamış insanlar. bu, ilk başlarda sözlük formatıyla ilgili sıkıntılar yaratabilir gibi görünse de, talı-sert bir moderasyon ile bu sıkıntılar bertaraf edilebilir gibi duruyor.

    2. metu sözlük, geçmiş bazı türevlerinde olduğu gibi "odtülü olmayan yazamaz" gibi bir anlayışa sahip değil. ancak tabi ki çıkış noktası odtü olduğu için bugün odtü ile ilgili başlıklar çoğunlukta olabilir. yarın ise her kesimden kullanıcıya hitap etmemesi için hiçbir sebep yok.

    3. metu sözlük, sürekli kendini geliştirme çabasında. bu yüzden, bu haliyle bir beta sürüm olduğu düşünülebilir ve bu gelişmeler başta üniversite ile bir şekilde alakalı insanlar olmak üzere herkesin burada bir paylaşımda bulunacağı, siyasi tartışmalar yapabileceği, geyiğin dibine vurabileceği ve hatta yepyeni şeyler öğrenebileceği bir mecra olmasının en büyük teminatı.

    bütün bunları göz önünde bulundurunca, birkaç aydır varlık göstermesine karşın metu sözlük'ün, başarılı bir seyir izlediğini düşünüyorum. yazar-moderasyon ilişkilerindeki samimiyet, nitelikli, formata hakim ve sürekli artan sayıda okur-yazar'ın katılımı ve hepsinden önemlisi herkesin ortaya farklı bir şeyler koyma çabası ile kalıcı olmamak için de hiçbir neden görmüyorum.

    sözün özü: her şey çok güzel olacak.
    #18655 hao jiu bu jian | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör