5
-- spoiler --
rüya içinde rüya olayıyla kafamı bi hayli karıştıran, bi daha fırsatını bulsam da bi daha gitsem izlesem dedirten büyüleyici film. çevirisini "başlangıç" diye yapmışlar pek alakalı gelmedi o ayrı. gerçi çevirisini "fikir ekme" şeklinde de yapamazlardı. neyse, biz inception diyelim geçelim.
--
spoiler --
7
-- spoiler --
filmin numarası topaçta arkadaşım.
--
spoiler --
8
ne desem boş. cidden etkileyici.
-- spoiler --
marion cotillard'ı zaten severdim de rol pek oturmuş ya. mal'ın o deli halleri, bakışları falan.. cidden iyiydi.
--
spoiler --
10
-- spoiler --
mal karakterinin intihar sahnesiyle beni etkilemiş ve düşündürmüş, "öteki dünyada bu dünya bize rüya gibi mi gelecek, oha lan!" şeklinde tepkiler vermeme sebep olmuştur.
ellen pagein bu filmdeki oyunculuğu ve bir
christopher nolan filminde oynaması,
junodaki oyunculuğundan sonra genç aktrise başarı sağlayacak gibi duruyor. mantık hataları aradım filmde ama bulduysam da emin olamam ki, çok karışık be!
--
spoiler --
13
izlememden iki gün geçtikten sonra ancak sindirip entry girebilecek hale gelmemi sağlayan ve üzerine düşündükçe daha da rahatsız eden christopher nolan ın döktürdüğü film.
-- spoiler --
filmde anlatılan iç içe rüya sayısı 4 ama cobb un sürekli rüyada olduğu düşüncesiyle bu sayı 5 e çıkıyor. filmde izlediğimiz herşey cobol şirketinin çalışanı cobb u sürekli uyutarak ve rüyalarına istedikleri insanı dahil ederek isteğini yaptırması. yani cobb un gerçekliği birinci rüya ve o totem cobb un sürekli rüyada olduğunu anlamaması ve 1. rüyadaki gerçekliğe inanması için kafasına yerleştirilmiş bir fikir. bu cobb un uçakta uyandığında herhangi bir şeye bağlı olmamasını ve çocuklarını aynı şekilde anılarında gördüğü gibi (yer, zaman, kıyafetler) bulmasını açıklıyor. mal ise aynı şekilde cobb un rüyalarına sokulmuş bir insan. ve işi bitince rüyadan çıkıyor, ölmüyor. hatta giderken cobb u da yanında götürmek istiyor. ancak cobb toteme o kadar inanmış ki, gerçekliğini 1. rüya sanıyor. ve en sonunda totemini çevirdiğinde durup durmayacağına bakmadan gitmesi de olayı anlaması ama gerçekte hiç olmamış çocuklarına kavuşmak için olayı gözardı etmesi de olabilir.
belki de değildir. belki de üzerine fazla düşününce zihin yeni yeni fikirler üretiyordur ki bu da filmin rahatsız ediciliğini ve olmuşluğunu gösteriyor. çok sevdim.
--
spoiler --
#25697 geist |
14 yıl önce
14
-- spoiler --
son sahnedir! film iyidir, kötüdür tartışılır ama çözülmesi gereken, anlaşılması gereken son sahnedir.
rüya olduğunu söylerim ki totemin düşecek olması pek mümkün durmuyor çünkü cobb çocuklarını hep aynı kıyafette ve hep aynı şekilde ve hep aynı yaşta görüyorlar. bilinçaltı ile gerçek dünya arasında zaman farkı ortaya çıkıyor hem de büyük farklarla. lafın özü son sahnenin de rüya olduğu aşikar. saito yani şirket bir şekilde cobb´un bilinçaltına inip onun gerçeklik algısını ortadan kaldırdı diyen oldu ki aksi kolaylıkla çürütülür: saito bilinçaltına girmekte bu kadar başarılı; rüya yönetmekte, fikir vermekte ve silmekte profesyonel cobb´u bile alt ettiyse neden kendi küçük işlerini cobb´a yaptırmaya çalışıyorlar? ya da yıllarca arafta kalan saito nasıl olur da cobb´a oyun oynayabilir?
bir diğer olasılık ise, yönetmenin ya da senaristin bize oynadığı oyundur. "gerçek dediğiniz hayatınız da zaten rüya değil mi?" gibisinden bir mesaj vermeye çalışmış olabilirler. rüyadır ya da gerçektir son sahne ama soru net: so, what is matrix?
--
spoiler --
#25808 isinylmz |
14 yıl önce