kayıt

bayan değil kadın

  1. 1
    (bkz: bayan)

    (bkz: kadin)
     
  2. 2
    ek-kök olarak yazıldığı takdirde(bay-an), fikrin çıkış noktasını anlamak kolaydır. ancak işin toplumsal boyutunu kavramak daha mühimdir. çünkü bayan bir hitap şekli olarak kullanıldığında sizin o çok meşhur "kadın-kız" ayrımının kadın kısmında yer aldığınızın düşünüldüğünün göstergesidir. yaşça genç olduğunuzu gören kişilerin içi de size hanımefendi demeye elvermeyince, kaçınılmaz olarak bayan girer devreye.

    "bayan, bakar mısınız?" sizi bekaretiniz ya da ahlaki değerlerinizle tanımlayan bir soru cümlesidir örneğin. iffetinizi karşılayan kelime genç iseniz, kız'dır. ancak bu da hitap şekli olamamış ve sadece üçüncü tekile atıf olarak kalabilmiştir.

    kendinizi ve başkalarını ney-düğü belirsiz bir ahlaki çerçeveden tanımlamak istemiyorsanız çözüm, tıpkı erkeğe 'erkek'ten başka bir şey demediğimiz gibi, kadına da sadece 'kadın' dememizde yatmaktadır.
    #12880 hao jiu bu jian | 14 yıl önce
     
  3. 3
    toplum olarak cinsiyeti 'insan'kavramının önüne koyduğumuzun bir göstergesidir bu söylem.acı verici bir durum gerçekten.çünü birçok kişi siz baktığında bir 'insan'ı değil,yalnızca bir 'obje'yi görüyor.ne yazık...
    #12882 soieponderosa | 14 yıl önce
     
  4. 4
    (bkz: avrat değil garı)
    #12888 marvellous | 14 yıl önce
     
  5. 5
    tamamen saçma olarak bulduğum, hiç bir anlam veremediğim kullanım. bayanlar tarafından tamamen desteklenmekte çünkü bayan-kadın ayrımını nasıl içselleştirmişlerse tıpkı en basit diğer olaylar gibi, içinden çıkılmaz, hakkında bildiriler dağıtılacak bir mesele haline gelmiş. bayan diyen kişinin sanki o kelimeyi çok düşünüp, akıl süzgecinden geçirip kasıtlı olarak kullandığını mı düşünüyorlar bilmem ama bu saçma nedenlerden sonra kesinlikle destek vermeyeceğim bir kullanım.

    bir başka bayan arkadaşım da, toplumda kadının çalışan, üreten kendi ayakları üstünde duran, bayanın ise muhtaç, kırılgan kişiler için, ya da kadın olgusunu aşağılamak için kullanıldığını söyledi. bu kıyaslamayı ve ayrımı yapan türk "kadını"nın ne ürettiğini çok merak ediyorum. gecenin 2 sinde 3 ünde iş makinası kullanan, şehirler arası otobüs kullanan, 5 çocuğu olmasına rağmen kendi işine sahip olan aynı zamanda doktorasını yapan ve lisans dersi veren "kadın" gördükten sonra, 1 çocuktan sonra işi gücü bırakan, her şeye mızmızlanan türk "kadını" bayandır benim gözümde.

    tanım: belirtili, belirtisiz ve zincirleme isim tamlamasının bir parçası olarak kullanılırken kadın, kendi başına kullanılırken bayan olarak kullanılan söz. örneğin türk kadını vs. bayan ev arkadaşı aranıyor.
    #67163 mtd | 11 yıl önce
     
  6. 6
    benim için hiçbir şey ifade etmeyen ayrım.kelimelerin üstünde bu kadar durmamak lazım,siz kadınlarınıza gereken değeri verin yeter.
    mesela bayan-kadın ayrımına çok takan,bayan değil o, kadın!!11 diye başınızı ütüleyen odtulu oğuz gibi bir yandan da kız arkadaşınızı dövmeyin.bu ne perhiz bu ne lahana turşusu olur,hoş olmaz.
    #67164 noraluca | 11 yıl önce
     
  7. 7
    Bayan sözcüğü bay sözcüğünden gelir, erkeğin bi' alt modeli gibi bir anlamı vardır yani. Bu yüzden bayan sözcüğü yerine sadece kendilerine ait kadın sözcüğünü istiyorlar.

    ayrıca bizim toplumumuz da kadın olmayı,bir erkeğin altından geçmeye bağlayan zihniyet mevcut.
    Fransa da resmi yazışmalarda madam ile matmazel arasındaki fark,toplum baskısı ile kaldırıldı.
    Erkek her yerde erkek,ama gel gör ki kadın,toplum içerisinde ünvan evrimi geçiriyor."kız,bayan,kadın,hanım".
    Toplumun eğitim,kültür seviyesi ile alakalı.Ataerkil bir toplum,zaten düşük olan kültür seviyesinin cinsel fonksiyonlar ile bazı noktalarda esir alınması,toplum da böyle farklılık oluşturuyor.
    #72683 materialist | 11 yıl önce
     
  8. 8
    kadınlık olgunluktur. bakirelik değildir.
    #72752 hyena | 11 yıl önce
     
  9. 9
    gayet mantıklı bir serzeniştir. Bayan bir cinsiyet değildir.İngilizcede Mrs. in karşılığı olarak, bir de ladies and gentlemensdaki lady nin karşılığı olarak kullanılan bir kelimedir. Erkeğin karşılığı kadındır. Bayan diyenler kadın kelimesini pis ve kaba olarak gören gizli cinsiyetçilerdir genelde.Ben hiçbir cümlede erkeklerden bahsedilirken baylar dendiğini duymadım, ama kadınlardan bahsedilemeyip çekinip bayan dendiğini çok gördüm.
    Bu serzenişin amacı bu tarz zorlama, anlamsız "kibarlıklarla" insanların kadın cinsiyetini ötekileştirmemesi.
     
  10. 10
    kadınların gereksiz yere yaptığı triplerden bir tanesi.
    memlekette sanki başka sorun kalmadı da "sen nasıl kadın yerine bayan dersin" diye atar yapıyorlar.
    ha bayan demişim ha kadın demişim ne farkı var.
    böyle basit şeyleri kafanıza takmayın. erkeklerin beyinleri böyle basit detayları irdeleyip, değerlendirip, sonuçlarını düşünüp karar verme yetisine sahip değil.
    ayrıca "bayan" kelimesi sufficiently enough kibar bir kelime.
    ayrıca erkeğe de erkek demiyoruz ki adam diyoruz.
    #76108 fenomenon | 11 yıl önce
     
  11. 11
    100. yıl grubunda genelde eve ikinci üçüncü arayanların postlarında bayan yazması sonucu hep aklıma gelen ama daha hiç yazmadığım laf. bir de sensin bayan var o da güzel.
    #89266 originofsymmetry | 10 yıl önce
     
  12. 12
    inci yazarlarının hiç girmediği tartışmadır.
    (bkz: amlı)
    #89296 dadada | 10 yıl önce