kayıt

hasan sabbah

  1. 1
    haşşaşiler olarak bilinen, ilk terörist, suikastçi eğitim sistemini kurmuş, kartallar yuvası diye de bilinen alamut kalesinde yaşamış, selçuklulara karşı kısa süren fakat etkili savunmayı veren, cennetin kapılarının anahtarlarına sahip olduğunu iddia eden lider.. liderdir ki kendini peygamber olarak görür, müridlerine afyonlu şarap içirdikten sonra onları cennete yollar...

    (bkz: alamut kalesi)
    #11065 isinylmz | 14 yıl önce
     
  2. 2
    tarihte suikast kavramının ortaya çıkmasına sebep olan karakter. öyle ki tarikatının ismi olan 'haşaşiler' adı suikast olaylarıyla öyle içiçe geçmiştir ki kelime yuvarlanıp ingilizceye suikastçi anlamına gelen assassin olarak yerleşmiştir. hasan sabbah esasında bilimle de uğraşan bir insandır. zira bugün sifonlarda kullanılan, doluysa akma boşsa doldur* sistemini alamut kalesinde uygulamıştır. içme suyunu dağlardan kalesindeki odasına getirirken böyle bir sistem geliştirmiş ve daha buna benzer nice buluş da yapmıştır.
    #11079 omardiyejon | 14 yıl önce
     
  3. 3
    ilk terörist örgütlenmeyi kuran,din ve haşhaş etkisini kullanarak fedailerini dilediği gibi yöneten,amin maalouf'un semerkant romanında da bahsedilen bir karakterdir.şiiliğin egemen olduğu bir coğrafyada,12.imam konusuyla ilgili olarak genel görüşlerle ters düşmüştür.
    #11087 soieponderosa | 14 yıl önce
     
  4. 4
    (bkz: assassin creed)
     
  5. 5
    döneminin ezilenleri için bir terörist değil bir kahraman olan kişidir kendisi. tarihin en çok tartışılan insanlarından biridir.
    #11502 thu | 14 yıl önce
     
  6. 6
    kendisinden bahseden 'alamut' adlı roman mutlaka edinilip okunmalıdır. rivayete göre nizamülmülk ve ömer hayyam la okul arkadaşıdır.yine aynı rivayete göre zamanında üçü arasında 'her kim ki önemli bir yere gelir, diğer ikisini de yanına alsın' sözü verilmiştir.sonrasında nizamülmük vezir olur, hasan sabbah ı yanına alır.bir gün selçuklu hükümdarı sahip olduğu bütün toprakların gelirlerini ve giderlerini içeren bir hesap ister; nizamülmülk bunun yıllar süreceğini söyler, o an mecliste bulunan hasan sa 40 gün içinde bu işi yapabileceğini söyler. çok çalışır ve yapar fakat sunumdan önceki gece nizamülmülk ün adamı kayıtları karıştırır, tahrip eder.akabinde söz verdiği işin altından kalkamadığı düşünülen hsan saray dan kovulur ve intikam için alamut ta yeni bir düzen yaratır.hakikaten ilk terör örgütüdür, başarılı da olurlar.
    tabi düşünülen ve söylenen başka riveyetler de olduğundan hasan sabbah ın karakteri, vasfı bu güne kadar tartışılagelmiştir.
    (bkz: alamut kalesi)
    #12010 gitbasimdanaysel | 14 yıl önce
     
  7. 7
    (bkz: hassan sabah)
    (bkz: black sabbath)
    #12011 marvellous | 14 yıl önce
     
  8. 8
    semerkant adlı kitapta anlatılana göre fedailerin kalesi: alamut ta anlatılanın aksine, ömer hayyam ve nizamülmülk ün sınıf arkadaşı değildir, onlardan daha küçüktür. ömer hayyam eski sınıf arkadaşı dönemin veziri nizamülmülk tarafından çağrılır. yola çıkan ömer hayyam bir gece kaldığı hanlardan birinde oda arkadaşı olan hasan sabbah la tanışır. yola birlikte devam ederler. vardıklarında nizamülmülk ömer hayyamdan kurulacak olan istihbarat teşkilatının şefi olmasını ister. gözlemlerini yapabileceği bir rasathane vaad eder. ömer hayyam da istihbarat teşkilatı nın ona uygun olmadığını söyleyerek görev için hasan sabbah ı önerir. yine de gözlemeviyle ödüllendirilir. hasan sabbah zamanla yükselmeye başlar ve artan gücü nizamülmülkle çekişmeler yaşamasına sebep olur. nizamülmülk bu durumdan rahatsız olarak duruma meşruiyet kazandırmak için bir takım komplolar kurarak hasan sabbah ı sürdürür. intikam yemini eden hasan sabbah alamut kalesi nde müritlerini haşhaşla uyutur ve kalenin arkasındaki yapay cennetinde dakikalar bahşeder onlara. kendisi için savaştıklarında ve bu uğurda öldüklerinde bu cennete geçirecekleri sonsuzluğu vaad eder. böylece yetiştirdiği fedailer nizamülmülkün ve melikşah ın sonu olmuştur. zekasından etkilenmemek elde değildir. ayrıca siya siyabend in şarkılarından biri olan hayyam da ömer hayyam a yazdığı şiirlerdendir.
    #24736 lilith | 14 yıl önce
     
  9. 9
    assassin's creed serisindeki al mualim le karıştırılmaması gereken alamut haşhaşilerinin lideri. serideki al mualim karakteri masyaf haşhaşilerinin lideri raşidüddin sinandır.
    #55117 jackie boy | 11 yıl önce
     
  10. 10
    bkz: http://safagayret.com/b/bir-oyunun-getirdikleri
    #55142 deneme beni | 11 yıl önce
     
  11. 11
    (bkz: coşkun sabah)
    #55147 burocknroll | 11 yıl önce