kayıt

formula 1

  1. 1
    kısaltması f1 olan, grand prix yarışları olarak da bilinen formula 1; tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlar dizisidir.
    f1; bir yıl boyunca, her birine grand prix adı verilen ve değişik ülkelerde özel yollarda koşulan yarışlardan oluşur. yıl sonunda toplanan puanlara göre pilotlar Şampiyonluğu ile takımlar Şampiyonası ödülleri verilir.

    genel bilgileri geçtikten sonra sözlükçüler için bu sezonun değerlendirmelerini kısaca yapalım, elimizden geldiğince bilgilendirelim.

    tarihinin en ilginç sezonlarından birini yaşayan f1'de ilk 7 yarışta 7 farklı winner görmüş ve bunu tarihte ilk kez yaşamış bulunmaktayız. 8. yarış olan avrupa grand prix'si bugün, yarın ve pazar günkü turlarla ispanyanın valencia kentinde gerçekleşecek olup favoriler vettel, alonso ve hamilton.

    takımlarda red bull, mercedes ve ferrarinin biraz önünde görünse de sezonun ilerleyişi her türlü sürprize gebe görünüyor. sürpriz deyince de bu sezon akla ilk olarak kesinlikle pastor maldonado geliyor. maldonado kariyerinde 7.likten daha iyi performansı yokken ispanya grand prix'sinde damalı bayrağı gördü ve muhteşem bir performansa imza attı. devamlılık sorunları mevcut. diğer göze batan pilotlar ise ferrari'nin sürücü geliştirme programında olan sergio perez ve vergne. iki pilot da kendilerinden beklenen performansın çok üzerinde görünüyor.

    başarısız pilotlar arasında ise lotus takımından raikkonen ve grosjean göze çarpıyor. henüz kendilerinden bekleneni verebilmiş değiller. en arkada ise karthikeyan ve de la rosa ikilisi son sıranın müdavimi. ortalarda michael schumacher son çırpınışlarını yaparken, felipe massa da eski günleri aratıyor.

    yukarda da söylediğim gibi bu sezonun favorileri vettel hamilton ve alonso üçlüsü. plaseler de button, rosberg ve biraz geride kalsa da raikkonen.

    son olarak, bizleri yine çok heyecanlı bir sezon bekliyor, umarım ki formula sevenler güzel yarışlar izlerler bu hafta ve sonraki haftalar...
    #50477 bobigeloglum | 12 yıl önce
     
  2. 2
    2013 sezonu avustralya'da raikkonen, malezya'da vettel galibiyetleriyle başlayan dünyanın en büyük büyçeli spor organizasyonlarından biri. ilk yarışta 2 pitstop stratejisi ile raikkonen ipi göğüsledi. ikinci yarış ise sansasyoneldi. son 10 tura girilirken ilk ikide red bull takımı, 3. ve 4. sırada ise mercedes takımı birbirini geçmek için savaşmaktaydı. 4. sıradaki rosberg'e takım telsizinden gelen "hamilton'ı geçme" çağrısından sonra arkadaki kapışma sona erdi. ancak webber'e gelen "arkadan baskı yok, rahatlayabilirsin" ifadesinden sonra vettelin atak yapması ve takım arkadaşını ikinci sıraya itmesi büyük soru işaretlerini yeniden çıkardı ortaya. yarış sonunda iki pilotun birbirinin yüzüne bakmaması da sorunun göstergesiydi. çok iyi bir start almasına rağmen fernando alonso'nun ön kanat panelinde oluşan sorundan ötürü yarışa devam edememesi, büyük hayal kırıklığı oldu. en büyük hayal kırıklığı ise iki force india pilotunun da pit ekibi tarafından sağlam trollenmesi oldu. zira iki pilot da rahatça ilk 10a girip puanlar alabilecekken pit alanında 2 dakikadan fazla beklemek durumunda kaldılar ve yarıştan çekildiler. yarışa ikinci sırada başlayan felipe massa ise çok kötü start aldı ve 8. sıraya kadar geriledi, ancak son 10 turda iki lotus aracının birbirini geçme çabasından faydalanıp adeta uçtu ve yarışı mercedeslerin arkasında 5. sırada tamamladı. yarışı 13 araç tamamlarken, jean eric vergne'in puan alması da görülmeye değerdi.
    #61204 bobigeloglum | 11 yıl önce
     
  3. 3
    (bkz: ayrton senna)
    #61500 mr black president | 11 yıl önce
     
  4. 4
    tahtında bir zamanlar schumacher kardeşlerin oturduğu krallık.
    #61526 dadada | 11 yıl önce
     
  5. 5
    Netflix'te Drive to Survive (formula 1 sezonlarını anlatan belgesel). Türkiye'de ilgi artmıştır. Son 5 sezondur Mercedes ve Lewis Hamilton ambargosu var.
    #104847 dakaos | 4 yıl önce