6
hazırlıktayken kütüphanede yer işgal etmeyin. en azından bölümdekilerin final haftası, vizeleri filan varken uzak durun kütüphaneden.
başlatmayın more to read'inizden, redhouse sözlüğünüzden.
32
kütüphanede oturmayın arkadaşlar.sizin yüzünüzden yer bulamıyoruz mk.
1
her şeye muhalefet olma ama her denileni de yapma, hele yukarıdaki milyonsle öğüdü bence hiç yapma. sen odtülüsün kardeşim, her şeyi dene,öğren, tecrübe et, devam et, vazgeç, sen seç!
#48794 nefertiti |
13 yıl önce
36
bi yabancı dil ya da bi enstrüman çalmayı öğrenin. arkanıza bakıp 4 sene sonra ben ne bok yedim amk bu okulda demeyin. kalıcı bi hediyeniz olsun kendinize *
#72414 nickimyok |
11 yıl önce
40
hiç bir dersi nasıl olsa kalıyorum diye bırakmayın. çok pişman olursunuz. bıraktığınız o boktan dersin bir harf notuna bile muhtaç olabilirsiniz. yaz okulundan 0.02 ile kalma riskinde olabilirsiniz mesela. bırakmayın.
#72751 hyena |
11 yıl önce
38
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=508686869204867&set=a.436574539749434.97799.100001906759052&type=1&theater
48
ODTÜ'ye yeni gelmiş insanları ilgilendiren tavsiyelerdir:
1 - "hector" diye bağırıp durmayın. bunu yapınca elinize bir şey geçmiyor.
2 - tuvaletleri insan gibi kullanmayı öğrenin.
3 - önünüze gelen her topluluğa üye olmaya çalışmayın. takip edemiyorsunuz çünkü. ilgi alanlarınıza hitap eden illa ki bir iki topluluk bulacaksınız. çok toplululuğa katılıp hiçbir şey olamamaktansa, bir toplululukta ciddi çalışarak kendinize çok şey katabilirsiniz.
4 - hazırlıktaysanız, mümkünse proftan 85+ alarak 101'den muaf olun ya da yapabilirseniz yaz okulunda verin. ileride gerçekten çok işinize yarayacağını göreceksiniz.
5 - hazırlıktaki e blok kantininde bir karbonatlı çay için, kantini işleten abinin açtığı en damar parçaları dinleyerek hocanızın bir gün önce verdiği fakat sizin yapmadığını o ödevi yapın.
6 - çayınızı alın ve hazırlıktaki a, b, e blok önündeki geniş alanlarda insanlarla sohbet edin. kar yağdığı zaman aynı yerlerde kar topu savaşı yapın.
7 - en iyi dostluklar hazırlıkta kurulabiliyor zira sizinle aynı bölümdeki bazı "dengesiz insanlar", bölüme geçince insanlıktan çıkıp not hırsına bürünebiliyorlar ve arkadaşlık yahut dostuk filan kalmıyor ortada. ve fakat hazırlıkta her bölümden insan bulmanız mümkün olduğu için kendi bölümünüzün dışından insanlarla da tanışın, kaynaşın, dost olun.
8 - özellikle erkek arkadaşlar, lütfen bir takım cinsiyetçi mitlere inanıp kadın arkadaşları hiçbir konuda rahatsız etmeyin. "üniversiteye geldik yeaa, artık her şey olur burada." diye düşünmeyin; adamı hasta etmeyin.
9 - ankara'yı bilen bir arkadaş edinin. ne demek istediğimi şehirde yapılacak şeyleri bilmediğinizi fark ettiğinizde anlarsınız.
10 - botanik park ve seğmenler parkı'nı keşfedin. botanik'teki kafes'e, seğmenler'deki amfi tiyatromsu yere oturun ve çekirdek çitleyin.
11 - Tenis kortlarının dibindeki küçük akarsuyu bulun ve orada yerden topladığınız kozalakları toplayıp çöp kovalarına sokmaya çalışın.
12 - haberli pop quiz kaçırmayın.
13 - en önemlisi de şehirde ve kampüste mutlu olun. ankara gri bir yerdir ama güzel bir yerdir. sıkmayın canınızı. alışın. odtü zaten yeterince güzel bir yer. hayatta yapmak isteyip yapamadığınız her şeyi yapmaya gayret edin.
14 - ailenizden ve çok yakın arkadaşlarınızdan kopacağınız için kendinize arkadaşlarınızdan ve sevdiğiniz insandan bir aile kurun. bu boşluğu doldurmayacak belki, belki hiçbir şey iyi gitmeyecek fakat iyi gitmeyen şeyler karşısında, hemen pes etmeyin. ayaklarınızın üzerine basın. kahrolmayın ama olduğunuz anlarda naz'dan favori biranızı alın, zeki müren açın ve 100. yıl'daki köprünün üzerine çıkın. biranızı yudumlarken geçen arabaları seyredin.
15 - son olarak, lütfen "hector" diye bağırıp durmayın. vallahi elinize bir şey geçmiyor.
bu arada,
hoşgeldiniz lan.
12
(bkz: benim odtülüm işini bilir)
#65531 dadada |
12 yıl önce
45
Haftasonları Kızılay'dan dönerken dolmuştaki bütün insanları sizi dinlemek zorunda bıraktırmayın.
41
Ankara dışından gelecek olanlar(özellikle Mersin-Adana-Antalya) kıyafetlerini iyi seçsinler, mümkünse Ankara'dan yapın alışverişinizi.
Fazladan spor ayakkabınız olsun çünkü çabuk eskiyor. Okulun büyüklüğü ve arazisi malum.
Ring saatlerini iyi öğrenin, özellikle Demiray yurtlarında kalacak olanlar. Buda ringin nerde olduğunu öğreneceğiniz site http://ring.metu.edu.tr/
ODTÜ'de kantincisine, güvenliğine, ringcisine, profesörüne, öğrencisine "hocam" dersiniz. Çünkü burda herkesin herkesten öğreneceği bir şeyler vardır.
Otostop çekmek başta utandırıcı gelebilir ama alışmak zorundasınız, alışacaksınız zaten.
Otostopta şöförün yanını boş bırakmayın( Özel şoför havası vermemek için).
ODTÜ özgür bir ortamdır. Düşüncelerinizi söylemekten korkmayın. Dışarıdakiler bir şey diyemeyeceği gibi içeride de karşıt bir müdahaleye maruz kalmazsınız. Yeter ki herkesin düşüncesine saygınız olsun (Ön yargılı olmayın yani).
Okulda çıkan olaylardan sonra anne-babanızın arayıp "evladım uzak dur", diğer aile üyelerinizin arayıp " yeğenim tvde seni gördüm polis taşlıyordun" tarzı şeylere şimdiden alıştırın kendinizi .
Ringde "Müsait bi yer" olayına hiç girmeyin zaten durak dışı durmazlar.
Okul içindeki meyveleri çekinmeden yiyebilirsiniz.
Üniversite kazanın özgür oluyorsunuz fakat çamaşır-yemek-bulaşık bir süre sonra "keşke anam burda olsa" dedirtiyor.
Çeşit çeşit henüz çoğunu bilmediğim gruplar var. İlgi alanınıza göre birine girin, sporsuz kalmayın.
Havuz var, fitness-spor salonları var, kullanmaya bakın.
Siyasi gruplar da var, katılmak tamamen size bağlı.
2 tane cami ve mescidler var o konuda da sıkıntınız olmasın. Camilerde cuma namazları kılınıyor.
İş bankası hesabınız olsun mutlaka.Yemekhane sırasında iş bankası hesabınız varsa gerçekten çok işinize yarayacak, aynı zamanda spor salonuna giriş için iş bankası kartınıza ihtiyacınız olacak. ODTÜ'ye gelir gelmez iş bankasına gidin hemen, vakit kaybetmeyin
Kampüs içinde hiç bir araba sana dokunamaz, kampüs içi kurallar söylentisine alışıp arabaların önüne atlayabilirsiniz. Dikkat edin bağımlılık yapıyor dışarıda çarpılmayın.
Otomatlar çok işinize yarayacak, aranızı iyi tutun, bazen fazladan verecek,bazen hiç vermeyecek.
Kapılardan girişte kimliğinizi unuttuysanız, dolmuşta çanta ve cüzdanınızı yavaş yavaş arıyor gibi yapın işe yarıyor. Güvenlikler her zaman detaylı bakmıyor.
KKM de kariyer günlerini değerlendirin. Gidin eşantiyon falan alın.
Siz öğrencisiniz nerde beleş oraya yerleş fikrine alışın. Ortak bi hesap öderken "dur ben öderim" olaylarına girmeyin.
Yaz boyunca makarna ve tavuk yemeyin. Zaten sürekli makarna yapacaksınız ve yemekhanede yeterince tavuk çıkıyor merak etmeyin (hemen hemen her gün ). kafm.metu.edu.tr'den yemeklere göz atabilirsiniz.
Yurtta mutfaklar var. Kız-erkek farketmez eliniz işe alışsın. Yeni yemekler öğrenin,deneyin.
Sınıfınızı basacak olan mezun olacaklara özenin
Dc++ denen bir program var. Oradan dosya paylaşımı yapacak(en az 50 gb yapmak zorunlu) tonlarca film indireceksiniz ayrıca oradan kendi nickinizle sohbet edeceksiniz. Dikkat edin ifşa olmayın
ODTÜ internetinin kıymetini bilin dışarıda öylesini bulamazsınız.
35
her sınıfın ayrı bir güzelliği, ayrı yaşanmışlıkları var.
hazırlıkta bol bol gezin tozun, tek arkadaş grubuna takılmayın olabildiğince farklı çevrelerle takılın, sosyallikten zarar gelmez. hemen hemen her topluluğun tanışma toplantısına gidip aklınıza hangisi yatıyorsa oraya veya oralara gidin. ben zamanında aynı anda 3 topluluk üyesiydim.
1.sınıfta işler çok az değişiyor. okuyom ben yaa oluyorsun. kütüphaneyi nasıl kullanacağını falan öğreniyorsun. hazırlıkta sakın buranın yanına yaklaşma. fizik çimlerinde oturursun çünkü genelde dersler üçlüde ya da fizikte oluyor. sosyalliğini koru ama bölümdeki insanlarla da yavaştan yavaştan ortam yap. ileride çok anın olacak o insanlarla. en kafa dengini seçmen önemli tabi.
2.sınıfta işler ciddileşebilir biraz. ders çalışma ortamları ararsın. arkadaşlarla beraber çalışmanın daha iyi olduğunu göreceksin. gene gez toz ben her şeye vakit ayırmaya çalışmıştım.
3.sınıfta nefes alamıyorsun, aldırtmıyorlar. ödev proje teslimi derken yıl bitti mk. bir baktım staj gelmiş. sana tavsiyem tatilini güzel ayarla bu yılda.
4.sınıfta yapamadığın her boku yapmaya bak. mimarlık çatısına çık, hatta çubuklarına da çık. şenliklerde sabahla, gez toz, ders çalışmasan da geçiyorsun son sınıfta öyle ya da böyle. bitirme projen hariç tabi.
son olarak hoşgeldiniz. eğlenmenize bakın, bu yılları sonra çok ararsınız.
#72402 bomberman |
11 yıl önce
33
bu başlık vasıtasıyla pek saygıdeğer tazecik hazırlık tayfasına sesleniyorum. arkadaşlar kütüphanedeki sandalyeleri parsellemeyin. bize de yer bırakın. lan sınavınız yok bir bokunuz yok gidin başka yerde usul usul çalışın. yarın bir gün siz de bu yollardan geçeceksiniz. halden anlayın biraz.
#72395 kamikaze |
11 yıl önce
30
1. sınıfta harıl harıl çalışın ve yüksek ortalama yapın. çünkü ilk sene dersler aslında çok kolay oluyor ancak çalışmayan adam (mesela ben) bunun farkına 3. sınıfta dersler aşırı zorlaşınca farkına varıyor. ortalamayı yüksek tutan adamlar zor derslerde "dd alsam yeter" ile yetinirken, suspension sınırında giden adam derslerden sürekli cc almak zorunda kalıyor. ben yaşadım yani ordan biliyorum. 3. sınıfta suspension olmanın en zor yanı, o ortalamayı tekrar yükseltmek için baya ders alman lazım ve aradan 2 dönem geçtiği için dandik 1. sınıf dersleri alıp yükseltemiyorsun, onun yerine 2. ve 3. sınıf derslerini kanırtmaya çalışıyorsun. zor iş vesselam.
#72349 fenomenon |
11 yıl önce
27
üniversiteyi ortalama yapmaktan ibaret görmeyin. derslerde katılımcı olun, sorular sorun, sorulan sorulara cevap üretmeye çalışın. zaten muhtemelen üniversitenin size kattığı en önemli şey de bu olacaktır.
#72329 kamikaze |
11 yıl önce
24
hazırlık okuyun