kayıt

bayan değil kadın meselesinde alışkınların yediği ayar

  1. 1
    insan türünün dişi cinsi, bazı isimlerini sahiplenmiyor. hepsine sembolik anlamlar yüklenmiş çünkü. hanım, bayan, hanımefendi, kız ve kadın olmak üzere çok kullanılan 4 alternatif var. 'hanım' sözcüğü, daha muhafazakar çevreler ve yaşlılar tarafından tercih edilen bir sözcük. bayan, daha geniş kullanımı olan modern bir sözcük, cumhuriyet icadı. kız ve kadın kullanımları, fransızcadaki matmazel- madam kullanımıyla birebir örtüştürülüyor, lakin esasında bizim adetlerimizde böyle bir mesele yok. fransızlar evlenmemiş genç kızlara matmazel, evlenmişlere madam diyorlar. kadın yerine kız kelimesinin kullanımı, bilhassa feministlere batıyor çünkü bir güçsüzleştirme, bir koruma altına alma durumu var. bunu da kabul etmiyorum ama, bir derece anlayabiliyorum. küçükken 'kadın değilim, kızım' absürdlükleri, büyüyünce 'kız/bayan değil kadın' uyarılarına dönüştü.
    hanımefendi, çok ağdalı, ağırlığı olan bir söz. her durumda kullanılması garip olabiliyor. bayan sözcüğü ise kadını cinsiyetsizleştirdiği gerekçesiyle sevilmiyor. işte başlığın konusu da burası. buradan açıkça söylüyorum, size bayan diyenlerin bazıları, cinsiyetinizle hiç ilgilenmiyor olabilir, bu kullanımın kibar olduğunu düşünmüş olabilir, veya düşünmemiş, 'kız-kadın' meselesinde bilinçsiz insanlardan yediği ayarla küçüklüğünden beri bu kullanıma alışagelmiş olabilir. orada o güzelim muhabbeti kesip de; 'bayan değil kadın' demeye, tırnak çıkarmaya, diş göstermeye lüzum yok. kimsenin orada sizi aciz görme, koruma, cinsiyetsizleştirme gibi bir amacı yok kuvvetle muhtemel. rahat olun, büyüyün biraz yahu.
    konu ile alakalı diğer görüşler için
    (bkz: bayan değil kadın)
    #35726 gitbasimdanaysel | 13 yıl önce
     
  2. 2
    (bkz: hanımefendi)
    (bkz: küçükhanım)
    (bkz: adabı muaşeret)
    (bkz: saygı)
    en onemlisi ise
    (bkz: hoşgörü)
    #35731 kutsal kereste | 13 yıl önce
     
  3. 3
    alışkan sözcüğüyle alışkının kastedildiğini varsayacak olursak bence tam olarak da bayan değil kadınım söyleminin amaçladığı bir sonuç olduğunu söyleyebilirim. çünkü insanlar bayan demeye neden alışık, çünkü toplum kadınla kız arasında tereddüt ediyor. toplum neden kadınla kız arasında tereddüt ediyor? çünkü hitap ettiğiniz kişinin bekaret durumuna dair bir bilginiz yoksa pot kırabilirsiniz. bu nasıl bir pot olur? mazallah "bakire", "masum" bir kıza siz kalkar "ilişkiye girmiş", "kirlenmiş" bir kadın gibi davranırsanız bu çok büyük ayıp olur. o yüzden napalım? hadi hepsine bayan diyelim ve o kirli kadın kelimesini kullanmamıza hiç gerek kalmasın. alışıklar bayan demeye bu yüzden alışık. ama bayan değil kadın söylemi diyor ki bizim kadınla bir problemimiz yok, erkeğe karşılık gelen sözcük kadındır. bir erkek ve bir bayan diye bir şey yoktur. erkek reyonu-bayan reyonu diye bir şey yoktur. erkek tuvaleti-bayan tuvaleti diye birşey yoktur. falan filan. ve alışıkların ayar yemelerinde bir sakınca olduğunu düşünmüyorum, alışıklar kendilerini kadın demeye alıştırmalılar bence.
    #35743 lilith | 13 yıl önce
     
  4. 4
    yolda yürürken bir şey olsa, mesela çantasından bir şey düşse, kadın bi bakar mısınız diyemezsin ki amk. hanımefendi diyebilirsin ki en uygunu şu an o görünüyor. ama bayan bir bakar mısınız dedi diye de hemen üstüne atlamayın. lütfen.
    #96295 hüseyin gözleme | 9 yıl önce