kayıt

uzlaşan insan

  1. 2
    dinlemesini bilmiş, anlamış, kendi fikirlerinden feragat etmiş ve ortak doğruya ulaşmış insandır. insanlarımızın büyük bir kısmında olmayan bir özelliktir. uzlaşma kültürümüzde olan bir eğilim değildir desem bana çok kızan olmaz sanırım. zira problemleri çözüm tarzımız genelde şiddet ile olmuştur. yani insanlar bulundukları ortamları kendileştirme çabasına gitmiştir her zaman. bu da insanlarımızın karakterlerinin çizgilerini daha da damarlı hale getirmiş ve basmakalıp bir hale mahkum bırakmıştır.
    burada uzlaşma anlayışı ile birlikte bir düşünceden daha bahsetmek istiyorum, o da şudur: "ya ben ya sen" anlayışı. bu anlayışa sahip kişi için iki doğru vardır: birisi kendisinin diğeri ise karşısındaki kişinin doğrusu, en büyük doğru kavramına sahip olamaz bu kişi, zira bunun kendisine zarar vereceğini düşünür, yani uzlaşma onun için yenilgidir. bu nedenle izlediği yol şu olur, ya benim dediğim olsun, ben mutlu olayım sen her şeyinden vazgeç, ya da senin dediğin olsun ben her şeyden vazgeçeyim ve öylece yaşayalım.
    bu anlayış ortak bir akli sisteme yönelerek yapılmadığından sineye çekilmiş feragat edilen değerler zaman içinde birikerek yeniden zuhur edecek ve daha büyük bir problemi çözmek için yeniden çaba gerekecektir.
    #68278 toprak adam | 11 yıl önce
     
  2. tümünü gör