kayıt

hz. muhammed in çok kadınla evlenmesi

  1. 1
    islam dinine inanmakta tereddüt eden bir çok kadının öne sürdüğü ilk sebeplerden biridir.
    hz. muhammed in kayıtlara göre 12 eşi olmuştur. isimlerine ilgi duyulmayacağını düşündüğümden yazmıyorum. amacım bu konuda bazı kenarda köşede kalmış gerçekleri hatırlatmak. bu konuyu merak edenlerin dikkatle sonuna kadar okumasını dilerim.
    - hz. muhammed, içinde bulunduğu toplumda evlenme yaşı 15 lerde ve çok kadınla ilişkiye normal bakılmasına rağmen, 25 yaşına kadar hiç bir kadınla ilişkiye girmemiştir. dostları kadar düşmanları da bu konuda hemfikirdirler, kendisine 'muhammed-ül emin' lakabı verilmesinin bir sebebi de budur.
    - 25 yaşında, kendisinden 15 yaş büyük olan hz. hatice ile hayatını birleştirmiş ve o vefat edene kadar (25 yıl) başka kimseyle evlenmemiştir. eşi vefat ettiğinde 50 yaşındadır.
    - hz. muhammed islamiyet davasıyla toplum içinde dikkat çekince, kureyşliler amcasına gidip; ' başımıza reis olmak isterse yapalım, en güzel kadınlarımızı ve kızlarımızı ona verelim, yeter ki bu davadan vazgeçsin' demişler, o bu teklife 'sağ elime güneşi, sol elime ayı koysalar davamdan vazgeçmem' diyerek yanıtladı.
    - hz. hatice öldükten sonra yine yaşlı ve dul bir bayan olan hz. sevde ile evlendi ve 54 yaşına kadar onunla yaşadı.
    - hz. hatice den sonra evlendiği kadınlardan, mısırlı mariyye hariç, çocuğu olmamıştır. mısırlı mariyye den olan ibrahim de 1,5 yaşında vefat etmiştir.
    *
    bu bilgilerden anlıyoruz ki yaşamının son 10 yılına kadar tek kadınla yaşamıştır.bu zamana kadar genç ve güzel kadınlarla beraber olma fırsatı olmasına rağmen, ilk evliliğini 40 yaşında bir bayanla yapmış, yaşadığı sürece ona sadık kalmıştır.diğer evliliklerinden de çocuğu olmamıştır. bu olay, evliliklerinin cinsellik amacı taşımadığını gösterir. peki neden yalnız yaşamadı da evlendi, ve neden 9 yaşında bir kızla evlendi? (hz. ayşe)
    - dul hanımları aç ve açıkta bırakmamak için evlenmişlikleri vardır.(meselâ, hz. sevde 53 yaşında ve dul. hz. zeyneb binti huzeyme, 5o yaşında ve dul. Ümmü seleme 4 çocuklu ve 65 yaşında bir dul. Ümmü habibe dul ve 55 yaşında, meymune 2 çocuklu ve dul)
    ayrıca o dönemde kadın erkek arkadaşlığına, sohbetine sıcak bakılmıyordu. oysa kuran da her insan için geçerli olan hükümler olduğu gibi, sadece erkekleri ve sadece kadınları ilgilendiren hükümler de vardı. hz. muhammed erkeklerle ilgili hükümleri anlatmakta zorluk çekmiyordu fakat kadınların bir erkekle aynı ortamda bulunup konuşması o günkü toplum koşullarına göre hoş karşılanmadığından kadınlar hz. muhammed e gitmekten çekiniyor, o da bu hükümleri aktaramıyordu. bu noktada hz. muhammed erkek sahabelere ayetleri açıkladığı ve hadisler aktardığı sınıfı gibi, kadınlar için de bir okul kurdu. "ezvac-ı tahirat okulu". bu okul hz. muhammed in ölümünden sonra da faaliyetine devam etti. kim sayesinde dersiniz? hz. ayşe, peygamberimiz hayattayken okulun en başarılı öğrencilerinden biriydi. kendisi 2210 hadisle hz. muhammed in en çok hadis rivayet ettiği 4. insandır. onun genç beyni sayesinde birçok hadis ve kadınları ilgilendiren bir çok kur'an hükmü, hz. muhammed öldükten sonra dahi kadınlara aktarılabilmiş ve günümüze gelebilmiştir. peygamberimizin eşleri, kuranın ve kendisinin kadınlarla ilgili hükümlerini kadınlara ulaştırma konusunda bir köprü olmuşlardır.bu eşlerin en önemlisi de söylediğim gibi hz. ayşe dir. bu kadar genç yaşta peygamberimiz tarafından yanına alınması bu sebeptendir.
    hz. muhammed in evliliklerinin niteliğini, ve neden diğer evliliklere benzemediğini açıklamaya çalıştım.umarım 'neden o kadar çok kadınla evlenmiş, nasıl 9 yaşında kızla evlenmiş' gibi sorular ve yakıştırmalar cevabını bulmuştur.

    #21315 gitbasimdanaysel | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör