kayıt

albert camus

  1. 4
    yabancı, veba ve ecinniler kitaplarının yazarı. ecinniler aslında dostoyevski'nin olsa gerek, camus tarafından tiyatro oyunu olarak uyarlanmıs haliydi yanlıs hatırlamıyorsam. yabancı romanında yaptıgı eylemlerle ilgilenmeyen ya da cevresinde olup biten seylerin duygularını etkilmeedigi bir adamı anlatır, cok da fazla detay verip okumak isteyenlerin heveslerini kırmayayım. bir de bu roman zeki demirkubuz tarafından yönetilen yazgı filmine uyarlanmıstır, engin günaydın müthis berbat oynayarak filmi mahvetmistir bence, sevgilisini döven, kamyoncu birası icen bir insanın mükemmel ötesi türkçe konusması beni asırı sogutmustu.

    veba romanına gelirsek, bence yabancı'nın daha popüler olmasına ragmen ondan cok daha iyidir. salgın hastalık bulasmıs bir kent ve o kentteki insanların psikolojik durumları daha iyi anlatılamazdı sanırım. aldıgım notlardan birini yazarsam daha net anlatabilirim heralde:

    "ancak aynı zamanda, veba onları tembelleştiriyordu; cansız kentlerinde dönüp duruyorlar ve kendilerini her geçen gün anıların düş kırıklığına uğratan oyunlarına kaptırıyorlardı. Çünkü, amaçsız gezintilerinde hep aynı yollardan geçmek zorunda kalıyorlardı ve çoğunlukla, böylesine küçük bir kentte, bu yollar şimdi onların yanında olmayan kişiyle bir zamanlar yürüdükleri yollardı."
    #11068 fingolfin | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör