kayıt

sözde ermeni soykırımı

  1. 1
    doğu cephesi'nde osmanlı ordusu aleyhinde, ermenilerin ruslara yardım etmesi üzerine ittihat ve terakki cemiyetinin doğu'da yaşayan sivil halkı zorunlu göçe tabii tutması sonucu, göç sırasında savaş koşulları, hastalıklar, iklim, bölgedeki çete ve aşiretlerin saldırıları gibi sebeplerden ötürü 1.5 milyon insanın ölümüyle sonuçlanmış olaydır. kasıtlı olarak osmanlı halkının ermeni halkı kırmak için yaptığı iddia edilir.
    oysa ki kayıtlarda geçen 350-400 bin insan sadece trenlerden cansız olarak çıkarılmıştır. trene yapılan saldırıların bir kısmının ermeni çeteler tarafından yapıldığı da bilinmektedir.

    soykırım demek; bir devlet iktidarının -ki osmanlı´da ittihat ve terakki´dir- kasti olarak bir milletin ortadan kaldırılması amacıyla çıkarılan yasanın veya emrin başarıya ulaşmasıdır. ancak ne ittihatçılar böyle bir yasa çıkarmışlardır ne halkın böyle bir amacı vardır ne de askeriye böyle bir emir almıştır. savaş şartları göze alındığında sivillerin ölümü de kaçınılmazdır. çeteler, sağlık koşullarının kötü olması ve benzeri sebepler hemen her savaşta belli sayıda sivil halkın ölümüne maalesef ki neden olur. kabul edilen soykırım örneği olarak (bkz: yahudi soykırımı). almanya belli bir amaçla yahudileri ortadan kaldırmayı planlamış, emri almış ve yürütmüştür. ancak rus savaşları sırasında 20 milyon rus sivilin almanlar tarafından öldürüldüğü de kayıtlarda vardır. nitekim almanya da rusya da bunun soykırım olduğunu iddia etmemiştir ki değildir zaten.
    #27779 isinylmz | 14 yıl önce
     
  2. 2
    hitler gibi açık ve net bir dille "ben bu halkın ölmesini istiyorum" denmemiş olsa da, herkesin o soğukta karda, kıyamette, savaşta o kadar insanın kötü koşullara maruz bırakılıp ülkeden gönderilmesi, "ben sizin ölmenizi umursamıyorum, hatta ölseniz işime gelir" demektir. sanıyorum başta devlet adamlarının olmak üzere herkesin o kadar aklı mantığı vardır.
    asıl plan değildir belki ermenilerin öldürülmesi, fakat bir milletin apar topar ülkeden gönderilip ne hallere düşeceklerinin umursanmamasının "gayr-ı ihtiyari" bir soykırım olarak düşünülmesi sanırım gayet anlaşılabilirdir.

    (bkz: accidentally on purpose)
    #27783 gzmaknc | 14 yıl önce
     
  3. 3
    sözdedir özdedir, onu bilmem ama olsa bile türkiye cumhuriyeti sorumluluğunda değildir, bugün yaşayan insanlar yapmamıştır. peşinden gitmenn bir anlamı yoktur; çünkü ortada başka bir ülkenin vatandaşlarına uygulanan kötü muamele de yoktur, hepsi osmanlının vatandaşıymış. tarih tarafsız incelenmiyor ki incelenmesine bile gerek yok, kime ne, ne olduysa olmuş. ortada sorumlu tutacağın kimse kalmamış, neyin hesabını soruyon sen kardeş, diyesim gelir.
    #28670 sekerkizcandy | 14 yıl önce
     
  4. 4
    sözdeliği tartışmalı olan soykırımdır. gerçi sözde ya da özde soykırım olması bir halkın toptan katledilmek istendiğini değiştirmez. tarihteki olaylar yaşanır biter ancak her olay tepkileri doğurur. kollektif bilinçaltına işler. tarihe tarihsizlik çizgisinden bakılmak istense bile, yaşanan bir trajedi nesiller boyunca aktarılır. öyle ki bu trajedi varlık sebebi olur. (bkz: ermeni diyasporası ) yeni kurulan türkiye cumhuriyeti osmanlıdan keskin bir kopuşu arzulasa da aslında bu kopuş işine gelen noktalarda kopma ama işine gelmeyen noktalarda şanlı tarih olgusuyla istanbulun fethini kutlama olarak tezahür etmiştir. bir kişi atalarının suçlarından sorumlu tutulamaz, ama atalarının suç işlediği gerçeğine gözünü kapatıp olan olmuştur ya da ben onları zaten atam olarak görmüyorum demekten sorumlu tutulabilir. kaldı ki eğer onları zaten atan olarak görmüyorsan niçin onları doğrudan ya da dolaylı olarak savunuyorsun?
    ermenilerin kafle türklerin ise tehcir dediği olay anadolu ermenilerinin katledilmesinin yanında asimile olmak zorunda kalmalarına da yol açmıştır. birçok ermeni çocuğu yoldaki çoğunluğu alevi olan müslüman unsurlara emanet edilmiş ve asimile olmuştur. bazı ermeni aileleri ise toptan asimilasyonu tercih etmiş ve özellikle dersim yöresine yerleşerek alevi olduklarını söylemişler ve böylece yaşayabilmişlerdir. son zamanlarda pırgiç gültekin dersim alevilerinin öze dönüş hareketini başlatsa da bugüne kadar bu tarz gerçekler bilinmemiş ve karanlık aile sırları olarak saklanmıştır.
    #28672 hampartzum | 14 yıl önce