kayıt

neden

  1. 1
    bir olayı doğuran başka bir olayı sormak için kullanılan bir söz.
    #19930 vuzehur | 14 yıl önce
     
  2. 2
    sonuçsuz varolamayandır.
    #20075 alice | 14 yıl önce
     
  3. 3
    (bkz: neden sonuç ilişkisi)
     
  4. 4
    niye
    #51144 abonededi | 12 yıl önce
     
  5. 5
    5n1k'daki n'lerin teki
    #51145 birgaripmakinaci | 12 yıl önce
     
  6. 6
    (bkz: sonuç)
    #54922 deneme beni | 11 yıl önce
     
  7. 7
    (bkz: sorma neden )
    #54931 calculus | 11 yıl önce
     
  8. 8
    kontekse göre bir sonuca/olaya neden olan önceki olayı sorgulamak, bir tercihin gerekçelerini öğrenmek veya bir devinimin mekanizmasını anlamak amaçları ile sorulabilen soru.

    birinci durumda neden-sonuç ilişkisininin mutlak bir doğa yasası olduğu önkabulü yatmaktadır - yani neden olan olay, sonuçtan önce gerçekleşmelidir. bu kabule aykırı bir deney henüz yaşanmamıştır. teorik fizikte, ışıktan hızlı hareket ettiği varsayılan takyon adlı parçacıklar tanımlanmış, ancak varlıklarına dair araştırmalarda herhangi bir kanıt bulunamamıştır. bu parçacıkların varlığı durumunda ise neden-sonuç ilişkisi tersine dönmektedir. şimdilik bu kadar ayrıntı yeterli gibi: birinci durumdaki kullanım bugün için geçerliliğini korumaktadır.

    ikinci kullanımda, birden fazla seçeneği olan bilinçli bir varlık bir seçim yapmıştır. burada bilinç anahtar kavramdır. ortada bir bilinç olduğu biliniyor veya farz ediliyordur. öteki türlü olayı gerekçelendirilmesini değil, üçüncü maddedeki gibi arkada yatan mekanizmayı bulmayı hedeflemek mantıklı olacaktır.

    ikinci kullanım şekli ise aslında hatalıdır. doğru sorma biçimi (bkz: nasıl) olmalıdır. zurnanın (bkz: zırt)* dediği yer de burasıdır: hatalı kullanım, gitgide hatalı düşünce biçimlerine yol açmaktadır. doğa olayları için "neden" sorusu sorulduğunda, insanlar ister istemez evrenin var oluşundan insanın ortaya çıkışına kadar tüm olayların arkasında bilinç aramaya yönelirler, ve hatta o bilinci icat ederler. alakalı olarak da (bkz: yapaycılık).
    #98158 Sweeny Todd | 9 yıl önce
     
  9. 9
    Abi neden insanlar kıymet bilmiyo? Neden bu bebelerin hepsi başka kızlardan hoşlanıyo? Neden bu kategorileştirme çabası ? NEDEN LAN
    #98170 canselbek | 9 yıl önce