kayıt

evrenin ana maddesi

  1. 6


    şimdi burada madde denmiş. madde dediğimiz şey elle tutulur, görülebilen, gözle görülemese bile ölçülebilen, etkileri gözlenebilen yapılardır.

    su dediğiniz hava ve toprak dediğiniz birer maddedir ama ana madde olma özelliğini taşıyamazlar, onlar moleküler bileşiklerden oluşurlar. ana madde demek yapı taşı niteliğini taşıyan madde demek. siz sudan ve havadan ne yaratabilirsiniz, sıvı katı buhar fazları dışında ? hava dediğiniz içerisinde azot oksijen karbondioksit türü gazları barındıran bir yapıdır. topraktan ne yaratılabilir? bitki toprakta yetişir, bitki örtüsünü yaratan toprak değildir, toprak dediğiniz içinde moleküler mineral bileşikler olan bir yapıdır, karbon bileşiklerinden oluşur. bilmem biliyor musunuz bizler karbon bazlı bir yaşam formuyuz .
    ateş ise apayrı. ateş bir madde niteliği taşıyamaz, o bir eylemdir. ilgili maddelerin uygun koşullarda etkileşime geçmesi ile oluşur. ateş için hava gerekir, uzay boşluğunda ateş diye birşey olamaz çünkü hava yoktur.
    bahsettiğim karbondur, oksijen azottur , bunlar nerden geliyorlar? siz bu maddelerin dünyada mı oluştuğunu zannediyorsunuz. sırf insanlar üzerinde rahatça yaşayabilsinler diye birileri mi koydu zannediyorsunuz. bu maddeler dünyada oluşmadılar, bu maddeler dünyayı oluşturdular.
    dünyadaki yaşamın temelini oluşturan bu maddeler aslında yıldızlarda oluşuyor arkadaşlar. bir yıldızın oluşmasını sağlayan temel madde de hidrojen hani şu yıldızlar arası boşlukta en çok bulunan madde. evrenin geri kalanı nedir diye merak ederseniz de, hidrojenin dönüşümü sonrası kalan artık madde ile karanlık madde denen hala ne olduğu tam anlaşılamayan bir yapıdan bahsediyoruz biz.
    #72488 materialist | 11 yıl önce
     
  2. tümünü gör