kayıt

triangle

  1. 1
    2009 yapımı, zaman kayması konusunu işleyen ve izlediklerim arasında ilk sıralara yerleşen film. hiçbir şey okumadan, dinlemeden, izlemeden, tartışmadan önce bir filmi izleyin. İzleyin ki vereceğim spoilerları önce siz düşünün, içinden çıkamayın daha sonra idrak etmeye başlayın.

    --spoiler
    filmin ilk yarısına kadar mantık hatası vs. var diye bok atabileceğiniz bir gerilim filmi gibi gözükse de bir yerden sonra kıvılcımlar birer birer, beyninizin her lobunda çıkacak büyük bir yangına temel oluyor. filmin son anına kadar ortada zamansız, tek bir gerçeklik olduğu sanılıyor ve hatunun her şekilde yaptığı her şeyin yine kendisi ve yaptıkları sebep olduğu gerçeği de anlaşılıyor.

    ancak, işte can alıcı yer geliyor: bu hatunun her şeyi baştan yaşaması, yüzlerce kez aynı döngüde yer alması biraz boktan. başroldeki hatunun kendisi değil de bir diğer gerçeklikte, yani bir gün öncesinde ölmüş olması; yaşanan her şeyin arafta sıkışma, cehennemin kendisi gibi sonuçlara çıkıyor. kötü bir anne olması, otistik çocuğuna kötü davranması, hatta pencerede çocuğun dikkatini çektiği için boyayı düşürmesi sonucu çocuğunu dövmesi; sisyphos'un hikayesindeki cezayla bire bir uyuşuyor. bu senaryo yok, mantık hatası tabi ki var ama önemli değil çünkü ortada bir gerçeklik yok. sisyphos nasıl ki cezasında kayayı sürekli dağın tepesine kadar çıkarıp düşürüyorsa, hatunun cezası da çocuğunu kurtarmak için her şeyi baştan yaşaması ve yine her seferinde çocuğun ölmesi ve tabi ki kendisinin de.

    kısacası hatun kişi bir çeşit vicdan azabından tekneye tekrar gidiyor, denize açılıyor ki her şey baştan başlasın o da çocuğunu kurtarabilsin. ancak teknede uyumuş olması, yaşadığı her şeyin bir rüya olduğunu sanmasına sebep oluyor ki hayal meyal hatırlasa da tam olarak büyük gemide yaşananlara şahit olmadıkça kesin emin olamıyor.

    bunlar benim çıkarımlarımdır. sisyphos mitolojisini okumadan önce filmin son sahnesiyle birlikte aynı şeyleri yaşamayacağını bu sefer hakikaten çocuğunu kurtarabileceğini, o kazayı yapmayacağını düşünmüştüm.

    tavsiyemdir: mitolojiyi iyice okuyun, idrak edin ki kadının kendi ölümüne, çocuğunun ölümüne sebep olmasını ve işin içinden asla çıkamamasını rahatça anlayın.
    --spoiler
    #46915 isinylmz | 13 yıl önce
     
  2. tümünü gör