1
keriz silkeleme, özellikle işlem hacmi düşük borsalarda kolaylıkla uygulanabilen ama amerika gibi ülkelerde yaparsanız götünüzden ciddi olarak kan alacakları manipulasyon hareketidir.
bu konuda şöyle bir film yapıldı, michael douglas ve charlie sheen in oynadığı, şu linkten görebilirsiniz.
wall street (1987)
http://www.imdb.com/title/tt0094291/
yalnız burda michael douglas aka “gekko” nun yaptığı iş (bkz: insider trading) idi. keriz silkeleme bunu da kapsayan ama daha organize bir operasyondur.
bu filmin ikincisi de yapıldı, wall street: money never sleeps
http://www.imdb.com/title/tt1027718/
Şimdi hikayemize geçelim. elindeki parayla kısa dönemde büyük kar elde etmeyi uman yatırımcıları kandıran sistem şöyle işliyor:
İmkb’de derinliği çok fazla olmayan borsacı tabiri ile ‘sığ’ hisseleri tespit ediyorlar. kendi parasal güçlerini, kısa yoldan parasına para katma peşinde olan tanıdıklarının varlıkları ile birleştirerek bir havuz yaratıyorlar. bu havuzdaki kaynakla, belirlenen hisse senedinde alıma geçiyorlar. tespit edilen şirketin borsa’da işlem gören hisselerin büyük bölümünü topladıktan sonra yine borsacı tabiri ile tahtayı kurmak, yukarı doğru hareketlendirmek onlar için zor olmuyor.
zira alan da satan da kendileri oluyor ve sistematik olarak, çok da dikkati çekmeden hisse senedinin fiyatını yükseltiyorlar. bazı günler tavan yaptırarak bazı günler değer kaybettirerek hisse senedine bir ‘teknik analiz’ hikayesi de yaratmayı ihmal etmiyorlar. bu hikaye önemlidir çünkü sermaye piyasaları kurumu, bu hikaye olmazsa anında enselerler.
burada operasyona aracı kurumlardaki adamları dahil oluyor. zengin olma hayali peşinde koşan küçük yatırımcılara, fiyatı şişmiş hisse senetleri öneriliyor. söz konusu hissenin önünde daha yükselme potansiyeli olduğu, bu seviyelerden alım yapılsa bile para kazanılabileceği söyleniyor.
daha sonra operasyonda ikinci aşama başlıyor. yüksek fiyata erişen bu hisselerin birilerine devredilmesi gerekiyor.
borsa yatırımcılarının takip ettiği, birbirleriyle paslaştıkları internet sitelerinde de hissenin reklamı yapılmaya başlanıyor. hisse senedine bir hikaye yaratılıyor. (falanca yerdeki arsasını satıyor, tek bir arsanın satış bedeli şirketin toplam piyasa değerinin bile üzerinde gibi...)
bu hisseleri şişmiş fiyattan küçük yatırımcı alırken, oyunu kuranlar yine borsacı tabiri ile ‘mal boşaltıp’ o hisse ile vedalaşıyorlar.
kurulan tezgahtan haberi olmayan yatırımcılar, ellerinde şişik fiyatlı hisselerle kalakalıyorlar.
zaten derinliği olmayan, o fiyatları etmesi de ekonomik açıdan imkansız olan hisse senetleri, yine borsacı tabiri ile paraşütsüz düşmeye başlıyor.
İşte keriz silkeleme operasyonu bu demektir. sığ hisselerin gereğinden fazla yükselmesi, yine limon teorisi kapsamında incelenir.
bu yazı http://www.haberciniz.biz/borsada-keriz-silkeleme-operasyonu-boyle-yapiliyor-1085985h.htm sitesindeki yazının kısmi traşlanmış versiyonudur. gayet açık olarak anlatıyor.
#46423 35bucuk |
13 yıl önce
tümünü gör