kayıt

queer teorisi

  1. 3
    butler ve halperin gibi teorisyenlerin geliştirdiği teoridir. kökünü foucault nun cinselliğin tarihi kitabından ve fukocu yöntemlerden alan queer teori, lgbt kimlik politikası içerisinden kimlik eleştirisi olarak doğmuştur. butler ın gender trouble isimli kitabıyla feminist politikaya ciddi eleştiriler getiren queer teori bir yerde lgbt kimliğin derridacı bir yerden yapıbozumu olarak adlandırılabilir. buraya kadar yazdıklarımdan birçok kimsenin fazlaca bir şey anlamadığını tahmin ediyorum. anlamadan top teorisi diyen arkadaşlara anlatmak da zor olur ayrı konu ya neyse.
    konu hakkında detaylı bilgi için bkz: http://pembedergi.com/2010/04/29/cinsel-cesitlilik-yazilari-queer-kuir-teori-nedir/ http://www.anarsi.info/index.php/metinler/35-post-anarsizm/78-kimlik-elestirisi

    bi de linklere bakmaya üşenecek arkadaşlar için kısa kısa alıntılar:
    "bir zamanlar ‘queer’ terimi, en iyi haliyle homoseksüeller için kullanılan argo bir kelime, en kötü haliyle de homofobik bir aşağılama kelimesiydi. son yıllarda ise queer farklı bir kullanıma kavuştu. bu terim şimdilerde kültürel olarak marjinal cinsel kimliklerin hepsini kapsayan bir kavram şemsiyesi kadar geleneksel gey ve lezbiyen çalışmalarından türemiş ve henüz olgunlaşmamış bir teorik modeli de anlatmaktadır"

    "geniş olarak anlatmaya çalışırsak queer teorisi kromozomal cinsiyet, cinsiyet ve cinsel dürtüler konusunda bugüne kadar sarsılmaz kabul edilen bir takım analitik modellerdeki tutarsızlıkları gözler önüne sermektedir. heteroseksüelliği merkeze alan bu modellere direnç gösteren queer teori seks, cinsiyet ve cinsel çekim konularındaki uyumsuzlukları öne çıkarır. queer her ne kadar lezbiyen ve gey konuları ile eşleşmiş olsa da konunun analitik alt başlıkları arasında cross-dressing (karşı cins gibi giyinme), çift cinsiyetlilik, cinsiyetsizlik ve cinsiyet düzeltme ameliyatları da vardır. İster bir bireysel performans isterse de akademik eleştiri olarak olsun, queer heteroseksüelliğin baskınlığına karşı durmaktır. “doğal” cinsel kimliklerin doğruluğunu da sorgulayan queer teori “erkek” ve “kadın” kavramlarını da problematik bulur." ki bu noktada feminist teoriden ayrışır.

    "kimlik politikalarının tümünün kaçınılmaz sonucunun şiddet olduğunun bilincindedir ve bu hegemonyanın bir parçası olmak itemez. queer bir kimlik değildir, kimliğin bir eleştirisidir. ancak queerlik kendinin kimlik politikalarının yarattığı problemlerinin bir parçası olduğunun da farkındadır. ancak kendini bu eleştirilere karşı savunmak yerine bu eleştirileri göğüsler ve bunlardan aldığı güç ile yeni şekillere girerek geleceğe yönlenir. butler’a göre “kavram, kendini ortaya çıkaran sebeplerden dolayı revize edilecek, bertaraf edilecek, geçersiz kılınacaktır”. "

    şimdilik bu kadar tatlı şeyler, trolleşesim geldiğinde görüşmek üzere kendinize iyi bakın e mi. (burda kendime otosansür uyguladım)
    #35880 hampartzum | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör