kayıt

31 mayıs 2010 yardım gemilerine israil müdahalesi

  1. 9
    akp genel başkan yardımcısı hüseyin çelik, birkaç saat önce kemal kılıçdaroğlu'nun dillendirdiği 31 mayıs 2010 iskenderun saldırısı ile bu saldırının tesadüf olması düşünülemez." lafzını onaylamıştır şu sıralarda düzenlediği basın toplantısında. bunu benim söylemem hiçbir anlam ifade etmezken, hüseyin çelik'in bunu söylemesi bundan sonraki günlerin çok ciddi gelişmelere gebe olduğunu gösteriyor.

    çelik "taşeron" diyor. "taşeron" kelimesi çok önemli. iktidar partisinin en yetkili ikinci ağzı bir devletin türkiye'yi vurduğunu ya da vurdurttuğunu söylüyor. bu, benim bildiğim kadarıyla diplomasi dilinde savaş gerekçesidir ve hiçbir ispatı olmayan bir iktidar partisinin genel başkan yardımcısının ya da ana muhalefet partisi liderinin ağzından çıkmaz.

    savaş şakşakçılığı yapan insanları kınamak bir yana, diplomasinin bundan sonraki adımlarının ne olacağı çok mühim. dünya artık tek kutuplu bir yer değil, kim ne derse desin. bu yapıda aklıyla hareket eden oyuna bir sıfır önde başlar. o yüzden tamamen haklı olduğumuz, iki büyük saldırıda çok fazla kayıp verdiğimiz bir olayda beni asıl endişelendiren türkiye'nin, recep tayyip erdoğan gibi hisleriyle ülke yönetmeye kendine ilke edinmiş bir insan tarafından yönetilmesidir.

    hiçbir güç sınırsız değildir ve hiçbir akıl sonsuza kadar mantığıyla hareket edemez. israil akıl dışı bir hamle yapmıştır ve bu hamle dünya kamuoyuna, gücünün boyutları ile ilgili ciddi ipuçları vermiştir. türkiye'ye düşense, yaralı ve ölülerini alıp türkiye'ye getirmesi, uluslararası kamuoyunu - öncelikle avrupa birliği, islam konferansı örgütü, birleşmiş milletler güvenlik konseyi olmak üzere - yanına almalı ve belki de şimdiye kadar olduğundan çok daha dinamik bir diplomasiyle israil'i yalnız kalmaya zorlamalıdır.

    umarım bugün o veya bu sebeple öldürülenler, hayatlarını kaybettikleriyle kalmazlar.
    #18355 hao jiu bu jian | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör