kayıt

31 mayıs 2010 yardım gemilerine israil müdahalesi

  1. 5
    bir devlet "yaptırmam" dediyse sonucu ne olursa bu dedigini yaptırmaz, devletler geyik olsun diye dirsey söylemez. adamlar günler öncesinden de söylediler, "baska limana alalım, malzemeler kontrol edildikten sonra dagıtırız" diye. sen bir devletin karasularına izinsiz girmeye calısıyorsan bir seyleri en basında kabullenmissin demektir ki israil'in sivil ölümleri konusunda en umursamaz devlet oldugunu hepimiz biliyoruz. ben olayın tamamen yardım amaclı oldugunu da düsünmüyorum, bir seyleri provoke amacı yardım amacından daha fazla. tabi ki sivil ölümlerini savunmam gibi birsey söz konusu degil ama belliydi böyle olacagı. bundan sonraki sürecte bu insanların patavatsızlıgı yüzünden yüzlerce insan daha ölürse bunun hesabnı kim verecek? kesinlikle israil vermeyecek, simdiye kadar öldürdükleri cocukları hesabını bile vermediler.

    ben olaya tamamen devlet hukuku acısından bakıyorum. devletlerin otoriteleri vardır ve bu otoritenin zarar görmemesi icin ellerinden gelen herseyi yaparlar. bu gemilerin gelis amacı da israil devletinin otoritesini sarsmaktır, eh israil de izin vermez, sadece israil degil, hangi devlet olursa olsun izin vermez.

    erdogan'a gelince, önce ölen maden iscileri, daha dün ölen askerler icin birseyler yapsın da filistin biraz sonraya kalsın. popülizm yapmak icin iki yüzlü davranacaksa, ölen insanları politik amaclarına göre ayıracaksa o ayrı tabi.

    edit: uluslararası sulardayken karasularına girmeye calısan gemilere müdahale hakkı var sanıyordum ben ama o madde şöyleymiş:

    1. The coastal State may take the necessary steps in its territorial sea to protect itself against any act prejudicial to its security or to such other of its interests as it is authorized to protect under the present rules and other rules of international law.
    2. In the case of ships proceeding to internal waters, the coastal State shall also have the right to talqe the necessary steps to prevent any breach of the conditions to which the admission of those ships to those waters is subject.

    http://untreaty.un.org/ilc/texts/instruments/english/draft%20articles/8_1_8_2_1956.pdf

    yani karasularından içsulara geçmeye çalışanlara müdahale hakkı varmıs, düzgün arastırmadan konusmamam gerekirmis, özür dilerim yanlıs bilgilendirme icin.
    #18340 fingolfin | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör