kayıt

turgut özal

  1. 4
    turgut Özal , 1983 te başa geldiğinde bu ülkede insanlar fikirlerinden işkence görüyorlardı. temel ihtiyaç maddeleri fişle veriliyor , kuyruklar oluyordu. Özal başa geldiğinde ülkeyi dış dünyaya açtı. Ülkeye her türlü mal girebilmeye başladı. bununla beraber Özal işadamlarını avrupa ve amerika'ya götürerek onların modern sanayii'yi öğrenmesini sağladı. böylece ülkemizin sanayiisini de geliştirmiş oldu..

    türk milletinin zekasına inanan , girişimciliğine inanan bir insandı. İnançlıydı. türk kültürüne önem verirdi. türkiye devletinin bölgesinin süpergücü olması gerektiğini düşünüyor , buradaki milletlere hizmet etmesi gerektiğini düşünüyordu (özellikle balkanlar).

    onun döneminde pkk çıktı evet , ancak bunun sebebi kenan evren'in diyarbakır cezaevlerinde yaptığı insanlık dışı eylemlerdir. Özal bu durumun da barışçıl çözüleceğine inanıyordu ve çözecekti de. adnan kahveci'nin raporunu bu konuda okumanızı tavsiye ederim. kürtler o dönem saddamdan kurtulmak için "alın bizi şehriniz yapın" diye bağrınıyorlar , barzani özal'a "dayı" diyor , amerika bile çağırdığında "dayıma sormadan gelmem" diyordu.

    onun döneminde yollar yapıldı. hala o akıcı körfez yolu onun eseridir. onun döneminde gap projesine gereken hız önem verildi. barajlar yapıldı. fabrikalar yapıldı. fabrikalar yapıldı derken , devlet yapmadı tabi. kendi vatandaşını teşvik etti. İş kurmaya girişimciliğini teşvik etti. Özal fikir ve serbest teşebbüs özgürlüğüne %100 inanan bir insandı. kendisine ne kadar ağır eleştiriler yöneltilirse yöneltilsin , gülümseyerek karşılamayı bilen bir insandı. hoşgörülüydü. dönemin gırgır dergisi kapaklarına bakarak görebilirsiniz ne kadar hoşgörülü olduğu. Şahsen o ağır hakaret ve ithamlar bulunan karikatürleri nasıl hoşgörüyle karşılamış , hayran kaldım.

    modernleşme onun döneminde yaşandı. İlk bilgisayar , modern laborauarlar ve tarım onun döneminde yapıldı. Özal teknolojiye çok meraklı bir insandı , cumhurbaşkanı iken gezdiği bir yazılım fuarında gençlere yazdıkları programda hata olduğunu söyleyip , saatlerce çalışıp hatanın kaynağını bulup , gençlere ulaşıp onlara bizzat göstereccek kadar mükemmel bir insandı.

    hala bunlara rağmen ona hakaret edenler , küfür edenler görüyorum. Şaşmıyorum. o zihniyetteki statükocu 1940larda kalmış insanlardı köprü yapılırken "amerikan oyunu" diye taş atan. onlara göre kayıklarla geçmek lazım zaten karşıya dimi. para ülkemizde kalsın. ne petrol yakılsın ne başka birşey.

    ama güzel olan şey de şu ki , bugün ona burda küfür edebilenler hakaret edebilenler varsa ; onun sağladığı fikir özgürlüğü , onun sağladığı teknoloji gelişimi , onun sağladığı daha çok bilgiye ulaşma imkanı sayesindedir. büyük bir devlet adamıydı. bir kaç yıl daha yaşasaydı , değişen dünya düzeninden ve boşlukta olan alanlardan çok güzel şeyler çıkarıp ülkemizi inanılmaz yerlere taşıyabilirdi. rahmetle anıyoruz.
    #17123 jeune ottoman | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör