kayıt

cinsiyetçilik

  1. 1
    bazı insanların hiç anlayamadığı,-anlamak istemediği- kavramdır. tanım olarak bir cinsin diğer cinsten üstün görülmesi olarak ifade edilir. mesela çokça gördüğüm bir cümle üzerinden yola çıkarak açıklayayım.

    "bir erkek kadına, karısına şiddet uyguladığı zaman cinsiyetçilik yapmış oluyor, ama bu şiddeti, kadın erkeğe uygularsa cinisyetçilik yaptı denmiyor"

    olay burada yanlış anlaşılmış durumda. eğer bir erkek bir kadına şiddet uyguluyorsa bu bir "suçtur" . bir kadın da aynı şekilde bir erkeğe şiddet uyguluyorsa (nefsi müdafa haricinde) bu bir suçtur. ve gereken ceza verilmelidir. bu suçun hangi tarafa olursa olsun bir yaptırımı olmak zorundadır.

    eğer bir erkek, bir kadına "orospu", "karı" gibi onu aşağılayıcı kelimeler sarfederek ona şiddet uyguluyorsa, burada bir cinsiyetçilik vardır.

    eğer bir erkek, bir kadına şiddet uyguluyor ve, o kadın sırf çocuğuna bakabilmek adına, ya da kendi için gidecek bir ailesi, ona destek olacak birileri, ya da bir mesleği olmadığı için eşine itaat etmek zorunda kalıyorsa,susuyorsa burada bir cinsiyet problemi vardır.

    eğer bir erkek bir kadına şiddet uyguluyor, ve devlet, kadına erkeğin malıymışçasına, kamuoyuna açık bir şekilde "kocası yapmışsa bir şey olmaz" ve bunun gibi sebeplerle bu cezayı hafifletiyor ya da tamamen kaldırıyorsa, burada cinsiyetçilik söz konusudur.

    yani olay o vurdu ben vurdum değil, eğitim, hayata bakış, kadının toplumda nasıl görüldüğüdür. gücün tek bir cinsiyet üzerinde toplanmasıdır.




    #103390 feminist as fuck | 8 yıl önce
     
  2. tümünü gör