kayıt

duble yol

  1. 1
    ne işe yaradığını az önce çözdüğümdür. hikayeyi az biraz geriden alacağım müsaadenizle.

    mafyayı filmlerden bilirsiniz. tipik bir sahne olarak: mafya başı veya teşkilatan yetkili bir abi dükkana girer. dükkan sahibi garibana bundan böyle haraç vermesi gerektiğini tebliğ ederler. bazı dükkan sahipleri kendi emekleriyle ve sermayeleriyle kurdukları iş, açtıkları dükkan için neden haraç vermeleri gerektiğini sorgularlar. aldıkları yanıt, mafyanın güvenliklerini sağlayacağı, eğer haracı ödemezse bu güvenceden faydalanamayacakları, maazallah dükkanın kundaklanabileceği, hatta belki ailelerine kadar uzanabilecek belalarla yüzleşmek zorunda kalabilecekleri vs. şeklindedir.

    devletimizin birçok yönden fazlaca semirmiş bir mafya örgütü olduğunu yazan birçok yazı bulabilirsiniz. devlet haracın adını değiştirmiş, vergi yapmıştır. devlet aldığı vergilerle büyük saraylar inşa eder, büyük başlarına lüks araçlar tahsis eder ve sizden korunmak için polis istihdam eder, polisin yapamayacağı pis işler için tetikçiler besler, vs.

    ama duble yol yapar. hiçbir tipik mafya örgütünün, hakimiyeti altına aldığı bölgedeki yolları asfaltladığı ise görülmüş şey değildir. acaba devletimize dair algımız sakat mıdır?
    * * * * * * * * * * * * * * * * *
    bir marxist size yolların zaten sen ben için yapılmadığını, amacın sermayenin ticaretini rahatça yürütmesi olduğunu söyleyecektir. vizyonsuz bir liberal olarak ilk kısmına tamamen katılıyor, ikinci kısmı içinse yeni bir teori öne sürüyorum: o yollar, kevgire dönmüş güney sınırlarımızdan giren sevimli teröristçikler rahatça ülkenin başkentine, oradan da en büyük şehrine, sonrasında da kim bilir nerelerine rahatça ulaşabilsin diye yapılıyor.

    şimdi görünürde, bu iki amacın bir arada olmaması için hiçbir sebep yok. görünürde doğru olan tespite karşın, mafya türleri ile yürütülecek mücadelenin yöntemini tespit etme açısından, duble yolları yapanın ülkemiz özelinde hangi tür mafya-kapitalist mafya mı, klasik mafya mı- olduğunu ortaya koymak gerekiyor. kapitalist mafya, sizin tüm paranızı cebinizden alır, sonra sizi kendi işinde istediği fiyattan çalıştırır. burada kapitalist mafya sizi açlıkla tehdit ederek istediğini alır. fakir bir halkı ise açlıkla tehdit etmek gülünçtür. bu durumda hakimiyet sağlamak için klasik mafya tarzı çalışmak gerekir. klasik mafya önce güvenliğinizi ortadan kaldırır, daha sonra ise onu size geri vermek için taleplerini sıralar. o taleplerin ne olduğunu ise az çok biliyorsunuz.*

    hangi mafya türü ile karşı karşıya olduğumuzu anladıktan sonra mücadele yöntemleri otomatik olarak belli olmaktadır. kapitalist mafya ile marxist yöntemler ile savaşılır. klasik mafyayla ise, maalesef ancak kelle koltuğa alınıp savaşılır.

    burada kapitalist mafya ile mücadelenin daha kolay olduğu gibi birşeyler söylemiş gibi oldum ama esas niyetim bu değil. hayır... burada aslında dert yanıyorum: mafyamız bile geri kalmış mafya tipi. lan bari mafyamız gelişmiş tip olaydı aq. şimdi hep beraber ağlayalım mı?
    #103069 Sweeny Todd | 8 yıl önce
     
  2. tümünü gör