kayıt

31 mayıs 2010 yardım gemilerine israil müdahalesi

  1. 19
    (bkz: mavi marmara )
    #85914 mus19f1a | 10 yıl önce
     
  2. 18
    en hafif deyimle "devletler ve teröristler arasındaki farkın muğlaklaştığı olaydır."
    (bkz: terör şebekesi israil)
    #32970 swedish hearts | 14 yıl önce
     
  3. 17
    İsrail'in haaretz gazetesine göre israil'in özür dileyip tazminat ödemeyi kabul ettiği müdahaledir.
    #32922 w4rdoom | 14 yıl önce
     
  4. 16
    sözlükün forum olduğu noktadır.
    #19356 sf | 14 yıl önce
     
  5. 15
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/10201165.stm

    videoda görüldügü gibi gemidekilerin "pasif direnis yapacaktık, hede hödö" demeleri tamamen uydurma, gayet kafa göz girismisler gemiye inen askerlere. israil'in "askerlerimiz yaralandı, saldırdılar" demesi de yalan degilmis.

    edit: bir de eger gemide silah tasındıgından süpheleniyorsanız ya da gemi ablukayı delmeye calısıyorsa uluslar arası sularda müdahale etme hakkınız varmıs, birlesmis milletler'in sorusturma talebini reddetmesinin arkasında da bu olabilir:

    "# The UN Charter on the Law of the Sea says only if a vessel is suspected to be transporting weapons, or weapons of mass destruction, can it be boarded in international waters. Otherwise the permission of the ship's flag carrying nation must be sought.
    # The charter allows for naval blockades, but the effect of the blockade on civilians must be proportionate to the effect on the military element for the blockade to be legally enforceable.
    # A ship trying to breach a blockade can be boarded and force may be used to stop it as long as it is "necessary and proportionate"."

    bir de bu var:

    "Did Israel breach international law?

    This is disputed. A Turkish draft resolution circulated at the UN Security Council described the attack as a violation of international law. Turkish foreign minister Ahmet Davutoglu called the raid "tantamount to banditry and piracy" and "murder conducted by a state".

    Israel's foreign ministry says that under international maritime law, when a maritime blockade is in effect, no boats can enter the blockaded area. It adds: "Any vessel that violates or attempts to violate a maritime blockade may be captured or even attacked under international law.""

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/middle_east/10203726.stm

    #18700 fingolfin | 14 yıl önce
     
  6. 14
    birleşmiş milletler türkiye'nin konuyla ilgili soruşturma talebini reddetmiştir.
    #18694 soieponderosa | 14 yıl önce
     
  7. 13
    tüm ülkelerce kınanması gerekirken türkiyenin tek başına kınamamsı ve yarım ağız söylemlerle protesto ettiği müdaheledir.

    müdaheleyi haklı çıkarcak hiçbir sebep yoktur fakat bu olayın daha az hasarla atlatılabilmesi gerekirken gaza gelmeye hazır 5-6 insana gerekli olan gazı verip oraya gönderirseniz olcaklar budur. çevrende israil botları. tepende israil helikopteri. geminde israil askeri. eğer biraz daha sakin davranılsaydı ölümler olmazdı. dha'nın video kayıtlarındada israil askerinin silahını almaya çalışan siviller açıkca görülmektedir. dünyanın neresinde olursa olsun, bir askerin silahına el uzatırsanız ateş etme hakkı vardır.

    böyle bi durumda israilli yetkililerin söylemleri dinlenmeli, söylenen limana yardımlar bırakılmalı ve geri dönülmeliydi. çünkü hiç kimse ordan sağ çıkamaz. kahramanlık yapmaya gerek yok. yardım organlzasyonu tamamen israilin otoritesini sarsmaya yönelik göz göre göre yapılmış bir eylemdir. eğer amaç yardım etmek olsaydı, daha güvenli yollarla filistine ulaştırılırdı.


    edit: büyükelçiyi ülkeye geri çekme ne zaman bir yaptırım oldu? israilinde çok da şeyinde yani. bunlar gösteriştir. olayın üstünü kapamadır. *
    #18455 halojan | 14 yıl önce
     
  8. 12
    uluslararası sularda, beyaz bayrak açmış sivil bir yardım gemisine yapılmış saldırıdır. israil pişkin pişkin çıkarlarını koruduğunu söylemektedir.
    ayrıca ilginç noktalardan biri hitler'in resimleri ve yahudilerle ilgili malum sözü internette dolaşmakta. bu bir insanlık ayıbını bir diğeriyle aklama, meşru kılma çabası. akıl fikir dileklerimle.
    #18388 geist | 14 yıl önce
     
  9. 11
    kan üzerinden siyaset yapmanın son noktasıdır. günlerdir gidecek kisilerle ilgili hicbir sekilde konusmayan insanlar bugün arkalarından yas tutmaktadır. olay uluslararası sularda gerceklesmesine ragmen israil'in karasularına girildigi anda kan dökülecegini herkes biliyordu ama kimse gitmeyin demedi o insanlara. eger israil saldırmayıp gazze'ye varılsaydı tayyip erdogan'ın posterlerini görecektik televizyonlarda, türkiye'nin etkisi müthiş artacaktı ki saldırının arkasındaki bir neden de israil'in türkiye'ye göz dagı vermek istemesi olarak yorumluyorum ben, fazla burnunuzu sokmayın der gibi. gemiler varamadı, insanlar öldü, basbakan yine akacak kanı engellemek yerine kan üzerinden siyaset yapmayı secti. o insanlara israil'in belirttigi limana gidin dense, bugün ve bugünkü olaylar yüzünden gelecekte akacak kan engellense, amaclandıgı gibi yardımlar ulastırılsa cok daha güzel olmaz mıydı? siyasi rant icin insanları bile bile ölüme göndermek, ölümlerini engelleyecek aklı vermek yerine öldükten sonra meydana cıkmak bana söyleyecek söz bırakmıyor. bir de bunu insanları kendi tarafınıza cekmek, radikalleştirmek icin kullanırsanız ölümlerden en az siz de israil kadar sorumlusunuzdur.

    olayda israil sucludur, ona itirazım yok ama kan üzerinden siyaset yapmayı adet edinen insanların kanın akmasına göz yummalarını da atlamamak gerekir.
    #18366 fingolfin | 14 yıl önce
     
  10. 10
    israil gibi bir devletin böyle bir saldırıyı teadüfen yapmış olması düşünülemez.bu yüzden ki sorulması gereken bazı sorular var.mesela israil istese geminin kendi kara sularına girmesini bekleyemez miydi?elbette bekleyebiilirdi ve böyle bir durumda da verdiği tepki bir ölçüde haklı görülebilirdi.

    peki israil aynı şekilde kimseyi öldürmeden durumu halledemez miydi?evet,halledebilirdi ve aynen o durumda da suçlanacak bir taraf olmazdı.

    sadece şu soruların cevaplarına bakarak bile,olayın planlı bir hareket olduğunu-burada kalmayacağını söyleyebiliriz.ki israil dışişleri bakanı'nın saldırının arkasında olduklarını belirten açıklaması da bu duruma dair oldukça anlamlı bir kanıt.

    iki taraf da savaşa sebebiyet verebilecek hareketlerde bulundu.bu açıdan bakıldığında da bundan sonraki adımların çok iyi düşünülmesi ve olayın mümkün olduğunca uluslararası boyutta tartışılmasının sağlanması gerekiyor.görünüşe göre dünyayı oldukça hareketli günler bekliyor.
    #18356 soieponderosa | 14 yıl önce
     
  11. 9
    akp genel başkan yardımcısı hüseyin çelik, birkaç saat önce kemal kılıçdaroğlu'nun dillendirdiği 31 mayıs 2010 iskenderun saldırısı ile bu saldırının tesadüf olması düşünülemez." lafzını onaylamıştır şu sıralarda düzenlediği basın toplantısında. bunu benim söylemem hiçbir anlam ifade etmezken, hüseyin çelik'in bunu söylemesi bundan sonraki günlerin çok ciddi gelişmelere gebe olduğunu gösteriyor.

    çelik "taşeron" diyor. "taşeron" kelimesi çok önemli. iktidar partisinin en yetkili ikinci ağzı bir devletin türkiye'yi vurduğunu ya da vurdurttuğunu söylüyor. bu, benim bildiğim kadarıyla diplomasi dilinde savaş gerekçesidir ve hiçbir ispatı olmayan bir iktidar partisinin genel başkan yardımcısının ya da ana muhalefet partisi liderinin ağzından çıkmaz.

    savaş şakşakçılığı yapan insanları kınamak bir yana, diplomasinin bundan sonraki adımlarının ne olacağı çok mühim. dünya artık tek kutuplu bir yer değil, kim ne derse desin. bu yapıda aklıyla hareket eden oyuna bir sıfır önde başlar. o yüzden tamamen haklı olduğumuz, iki büyük saldırıda çok fazla kayıp verdiğimiz bir olayda beni asıl endişelendiren türkiye'nin, recep tayyip erdoğan gibi hisleriyle ülke yönetmeye kendine ilke edinmiş bir insan tarafından yönetilmesidir.

    hiçbir güç sınırsız değildir ve hiçbir akıl sonsuza kadar mantığıyla hareket edemez. israil akıl dışı bir hamle yapmıştır ve bu hamle dünya kamuoyuna, gücünün boyutları ile ilgili ciddi ipuçları vermiştir. türkiye'ye düşense, yaralı ve ölülerini alıp türkiye'ye getirmesi, uluslararası kamuoyunu - öncelikle avrupa birliği, islam konferansı örgütü, birleşmiş milletler güvenlik konseyi olmak üzere - yanına almalı ve belki de şimdiye kadar olduğundan çok daha dinamik bir diplomasiyle israil'i yalnız kalmaya zorlamalıdır.

    umarım bugün o veya bu sebeple öldürülenler, hayatlarını kaybettikleriyle kalmazlar.
    #18355 hao jiu bu jian | 14 yıl önce
     
  12. 8
    saldırının olduğu bölge israil karasularından kilometrelerce uzaktadır. hala kamuoyunda saldırıyı meşrulaştırmak için "ama israil sıçarım azına dediydi bik bik bik" diye ötenleri görmek mümkün. üstelik bunu söyleyenler devrimci olduklarını idda ediyorlar. deniz gezmiş'in kemikleri sızladı vallahi.
    (bkz: lan neyse ben bişey demiyorum)
    #18343 swedish hearts | 14 yıl önce
     
  13. 7
    "donanmanın kuşatması altında olan düşman bir bölgeye girmek üzeresiniz. gazze kıyı bölgesi ve gazze limanı tüm deniz trafiğine kapalıdır.

    İsrail hükümeti gazze şeridindeki sivil nüfusa insani malzemelerin ulaştırılmasını desteklemektedir ve sizleri aşdot limanına davet etmektedir.

    malzemelerin teslimatı yetkililerin düzenlemeleri uyarınca yapılması ve resmi sınır geçişlerinden ve sizin gözleminizden sonra yapılacaktır. bu sürecin ardından sizler de geldiğiniz gemilerle kendi ülke limanlarınıza dönebilirsiniz." http://www.ntvmsnbc.com/id/25101245/

    daha ne desinler? "bosverin hacı, biz de bostan korkuluguyuz burada, kafasına esen gecsin" denmesini beklemesin kimse lütfen. amac yardım etmek mi bagcıyı dövmek mi, bir de onu düsünmek lazım.
    #18342 fingolfin | 14 yıl önce
     
  14. 6
    hiçbir 'uyarı' bu saldırıyı haklı çıkaramaz,bu noktada bir şüphe yok kesinlikle.bunun yanında bunca tehdide rağmen sivil insanları o sulara yollayan yardım kuruluşunun zihniyetine de denecek laf yok.koşuldan tam emin olmamakla birlikte,saldırı uluslararası sularda gerçekleştiği için,bunun bir tür savaş sebebi bile olabileceğini de unutmamak lazım.
    #18341 soieponderosa | 14 yıl önce
     
  15. 5
    bir devlet "yaptırmam" dediyse sonucu ne olursa bu dedigini yaptırmaz, devletler geyik olsun diye dirsey söylemez. adamlar günler öncesinden de söylediler, "baska limana alalım, malzemeler kontrol edildikten sonra dagıtırız" diye. sen bir devletin karasularına izinsiz girmeye calısıyorsan bir seyleri en basında kabullenmissin demektir ki israil'in sivil ölümleri konusunda en umursamaz devlet oldugunu hepimiz biliyoruz. ben olayın tamamen yardım amaclı oldugunu da düsünmüyorum, bir seyleri provoke amacı yardım amacından daha fazla. tabi ki sivil ölümlerini savunmam gibi birsey söz konusu degil ama belliydi böyle olacagı. bundan sonraki sürecte bu insanların patavatsızlıgı yüzünden yüzlerce insan daha ölürse bunun hesabnı kim verecek? kesinlikle israil vermeyecek, simdiye kadar öldürdükleri cocukları hesabını bile vermediler.

    ben olaya tamamen devlet hukuku acısından bakıyorum. devletlerin otoriteleri vardır ve bu otoritenin zarar görmemesi icin ellerinden gelen herseyi yaparlar. bu gemilerin gelis amacı da israil devletinin otoritesini sarsmaktır, eh israil de izin vermez, sadece israil degil, hangi devlet olursa olsun izin vermez.

    erdogan'a gelince, önce ölen maden iscileri, daha dün ölen askerler icin birseyler yapsın da filistin biraz sonraya kalsın. popülizm yapmak icin iki yüzlü davranacaksa, ölen insanları politik amaclarına göre ayıracaksa o ayrı tabi.

    edit: uluslararası sulardayken karasularına girmeye calısan gemilere müdahale hakkı var sanıyordum ben ama o madde şöyleymiş:

    1. The coastal State may take the necessary steps in its territorial sea to protect itself against any act prejudicial to its security or to such other of its interests as it is authorized to protect under the present rules and other rules of international law.
    2. In the case of ships proceeding to internal waters, the coastal State shall also have the right to talqe the necessary steps to prevent any breach of the conditions to which the admission of those ships to those waters is subject.

    http://untreaty.un.org/ilc/texts/instruments/english/draft%20articles/8_1_8_2_1956.pdf

    yani karasularından içsulara geçmeye çalışanlara müdahale hakkı varmıs, düzgün arastırmadan konusmamam gerekirmis, özür dilerim yanlıs bilgilendirme icin.
    #18340 fingolfin | 14 yıl önce