kayıt

intihar

  1. 12
    20 sinde ölüp 70 inde gömülen insanlardan farklı bir bakış açısına sahip bireylerin icra edebileceği vedadır.
    #53220 evgeny | 12 yıl önce
     
  2. 15
    (bkz: genç werther'in acıları )
    #54916 jackie boy | 12 yıl önce
     
  3. 20
    sosyologlar, toplumun bireyleri üzerindeki kontrolünün başarısız olması sonucu intiharların ortaya çıktığını savunurlar. sosyolojik teorilerin büyük bir çoğunluğu durkheim'in teorisinden etkilenmiştir. durkheim, intiharın nedenlerini araştıran bir çalışma yapmıştır ki bu çalışma sosyal bilimlerde istatistik yöntemlerin kullanıldığı ilk çalışmadır.

    durkheim intiharların toplumsal nedenlerini ele almadan önce toplumsal olmayan nedenleri üzerinde durur ve bunların intiharla olan ilişkilerini belirlemeye çalışır. psiko-organik, fizik, cevre gibi toplumsal olmayan nedenlerle intihar oranlarını istatistiksel olarak karşılaştırır.

    ona göre, akıl hastalığı, sarhoşluk ve ırk gibi psiko-organik özelliklerle intihar arasında zorunlu bir ilişki yoktur. akıl hastalığı oranı kadınlarda daha yüksektir, oysa intihar oranı erkeklerde yüksektir. yine, yahudilerde delilik oranı yüksek olduğu halde, intihar oranı düşüktür. almanya'nın bazı bölgelerinde, diğerlerine oranla alkol tüketimi fazla olmasına rağmen, buralarda intihar oranının az olması ve germen ırkına bağlı toplumların her birinde intihar oranlarının farklı olması sarhoşluk ve ırk gibi değişkenlerle intihar arasında bir ilişki olmadığını gösterir.

    iklim ve komik etmenlerle intihar arasında zorunlu bir ilişkinin olmadığını da, belirli bir toplumda çağdan çağa intihar oranının değişmesini göstererek belitir. bazı mevsimlerde intihar oranının artması ya da gündüzleri intihar oranının geceye göre daha fazla olması, o zamanlarda toplumsal hayatın daha yoğun bir biçimalmasındandır.

    durkheim, toplumsal olmayan etmenlerle intihar arsında zorunlu bir ilişki olmadığını belirtmekle beraber, bu etmenlerin dolaylı etkilerini de yadsımamaktadır.

    durkheim toplumsal nedenleri dikkate alarak, intihar olaylarını bir sınıflamaya tabi tutar ve toplumsal nedenlere göre intiharları üçe ayırır:

    1) bencil (egoistic) intiharlar: bireyin bağlı olduğu din, politik zümre, aile vb. tarafından korunulmamış olmasından kaynaklanır. yani, toplumsal bağlar gevşek olduğu, birey kendini yalnız hissettiği zaman belirir. bireyin bağlı olduğu grup bağları zayıfladıkça ve gruba bağımlılığı azaldıkça, birey, kendi özel ilgileriyle baş başa kalır; yalnızlık hisseder. kişi için hayat anlamını yitirir; oysa, o topluma bağlı olarak yaşamak ihtiyacındadır. avrupa toplumlarının intihar istatistiklerine bakıldığında katolik toplumlarda intihar oranı düşük, protestan toplumlarda ise yüksektir. durkheim buna neden olarak protestanlığın katolikliğe göre daha özgür ve hoşgörülü olmasını gösterir. bireyi topluma bağlayan sadece din zümresi değildir. durkheim, ailenin, politik zümrenin de aynı işi gördüklerini söyleyerek, bütün toplumlarda bekârların intihar oranının evlilere göre daha yüksek; evlilerde de çocuksuz olanların çocuklu ailelere göre daha fazla olduğunu ileri sürerek, bu savanı istatistiklerle kanıtlamıştır. politik zümre de insanı korur. politik kargaşalıkların ve büyük toplumsal bunalımların intihar oranını düşürdüğünü belirtir. bu dönemlerde toplumsal hayat yoğunlaşır, bireyin ruhunu sımsıkı sarar, birey kendini yalnız hissetmez. bu nedenle de bencil intiharlar azalır.

    2) elcil (altruistic) intiharlar: birey sadece toplumdan koptuğu, kendini yalnız hissettiği zaman değil, topluma çok bağlı olduğu zaman da intihar eder. durkheim buna örnek olarak, hindistan'da eşi ölen kadınların, eşlerinin cenazesinde kendilerini yakmalarını (suttee) gösterir. bu intihar türünde kendini öldüren kişi, toplumsal bir ödevi yerine getirmek amacıyla bu eylemi gerçekleştirir. bu yükümlülüğü yerine getirmeyen kimse onursuzlukla suçlanır, çoğu zaman da dinsel cezalara çarptırılır. kısaca, bu gibi kişilerin üzerine toplum bütün ağırlığı ile çökmekte, baskı yapmakta, onu intihara sürüklemeye çalışmaktadır. elcil intiharlarda kişi için, hayatı anlamını yitirmemiş, hayatından daha üstün gördüğü bir amaç için hayatını feda etmiştir; bu eyleminin mükafatını göreceğini umar. günümüz toplumlarında bireysel kişilik, kolektif kişilikten iyice sıyrıldığı için bu türden intiharların yaygın olmadığını, ama seyrek de olsa, kendisine verilen herhangi bir buyruğu yerine getirmediği için, onurunu korumak amacıyla, utançtan kurtulmak için kendini öldürenlere rastlanır. bugün elcil intiharların hâlâ sürüp gittiği özel bir toplumsal çevre vardır, o da ordudur. durkheim'a göre; ordudaki intihar ilkel toplumlardaki intiharın bir artakalımıdır. çünkü askerlik ahlakı bazı yönleriyle ilkel ahlakın bir artakalımıdır.

    3) anomik (anomic) intiharlar: bu tür intiharlar, bir takım toplumsal bunalımlar sonucu, toplumun yapısında meydana gelen değişiklerle bireyin yaşam biçiminin, değerlerinin alt-üst olması sonucu gerçekleşen intiharlardır. bazı görüşlerin tersine durkheim sefaletin tek başına intiharlara neden olmadığını belirtir. çünkü, yoksulluk düşük intihar oranları ile birlikte bulunmuştur. ekonomik krizlerin intihara neden olduğunu belirten durkheim, bunun nedeninin zenginlik ya da fakirlik değil; toplumsal yapıdaki değişiklik olduğunu belirtir. meydana gelen bu değişiklik toplum için yararlı ya da zararlı olsun, bunun hiçbir önemi yoktur. önemli olan toplumda meydana gelen değişikliğin bireyin yaşam koşullarını alt-üst etmiş olmasıdır. işte, intiharın nedeni bu anomi (kargaşalık) halidir. intiharı arttıran kargaşalık halleri, sadece ekonomik bunalım, düzensizlik değil; aynı zamanda aile yaşamında meydana gelen kargaşalıklar da bu oranı arttırmaktadır. çeşitli aile bunalımları arasında en önemlilerinden ikisi, kuşkusuz, dullukla, boşanma ya da mahkeme kararıyla ayrı yaşamadır. gerçekten karı-kocadan biri ölünce aile düzeni alt-üst olur, geriye kalan karı ya da koca bu yeni duruma kendini uyduramaz, bu yüzden de bu gibilerde kendi kendini öldürme eğilimi kolaylaşır. dul erkek ya da kadınlarda intihar oranı, evlilerdeki intihar oranınından çok yüksektir. hemen hemen her toplumda boşanmışlarda intihar oranı, değil evlilerden, dullardan, bekârlardan bile daha fazladır.

    boşanmaların yasak olmadığı, çok olduğu toplumlarda kadınların intihar oranı erkeklerden azdır. boşanmanın yasak ya da az olduğu toplumlarda aksine kadınların oranı daha fazladır.

    durkheim'a göre bunun nedenini evlilik hayatında, boşanma yasağının erkeğin lehine, kadının da aleyhine işlemesinde aramak gerekir. çünkü boşanma yasağı erkeği pek etkilemez. oysa kadını toplumsal kurallar evlilik bağına sıkı sıkıya bağlar. evlilik dayanılmaz hale gelince evli kadınlar bu gibi toplumlarda intihara erkek evlilerden daha yatkındırlar.

    durkheim, çağdaş toplumların en belirgin bir özelliği olarak nitelediği anomik intihar tipine özel bir ilgi göstermektedir. anomik hâl ve buna bağlı olarak artan intiharlar, bireyin toplum arasındaki bağların zayıflaması ve toplumsal çözülmenin giderek gelişmesi, yeni çağdaş toplumun evrensel bunalımıdır.

    yakın bir geçmiş içinde, intiharların ülkelere göre üç-dört katlık artış gösterdiğini görüyoruz. durkheim'a göre anomi; ekonomi dünyasında işveren-ücretli ilişkileri düzeyinde ve nihayet birbirleriyle bütünleşemeyen ayrıntılı çalışmalar yığınına bölünmüş bilimlerin aşırı parçalanması ve uzmanlaşması sonucu bilgi alanında görülmektedir.

    kısaca özetlersek, durkheim'a göre intihar, nedenleri yadsınamayacak kadar toplumsal olan bir olgudur. bu olgunun nedenlerini belirleyen güçler, belirli bir toplumda oluşan ve intihar dürtüsü yaratan akımlardır. intiharların gerçek nedenleri olan bu toplumsal güçler bir toplumdan diğerine, bir dinden diğerine değişiklik gösterebilir. ama önemli olan bireyden değil, grup veya toplumdan kaynaklanmış olmalarıdır. ilk bakışta bireysel yapının bir sonucu gibi görünen intihar, gerçekte toplumsal yapının bir sonucudur. belirli bir toplumun herhangi bir dönemindeki intihar sayısını, o toplumun, o dönemdeki ahlâk yapısı belirler. her toplumun morfolojik ve sosyal yapısına göre, intihara kolektif eğilimi vardır. bu durum belirli bir oranı geçmemek koşuluyla normaldir. fakat durkheim, bu oranın ne olduğunu belirtmemiştir.

    durkheim sonrasında, sosyoloji alanında intihar konusu ile ilgili teorileri başlıca iki gruba ayırmak mümkündür: sosyal etkileşim teorileri ve sosyal bütünleşme teorileri.

    sosyal etkileşim yaklaşımını da kendi içinde iki alt guruba ayırmak mümkündür. sembolik etkileşme ve saha teorileri olarak ayırabileceğimiz bu görüşler aslında birbirlerinden çok farklı değildir.

    sembolik etkileşim teorilerine göre, birey için başkalarının onun hakkında ne düşündükleri önemlidir. gurur, pişmanlık, utanç gibi duygular ağır basar. kişi sosyal çevresi tarafından devamlı olarak kontrol altındadır. eğer davranışları çevresindekiler tarafından olumlu olarak kabul ediliyorsa, kişi takdir edilir ve destek görür. aksi durumda, kişinin davranışları olumsuz olarak nitelendiriliyorsa, çevresi tarafından reddedilir ve kabul görmez. bu durum kişiyi intihara sürükleyebilir.

    saha teorisi ise kişinin intihar etme eğilimine, çevreden gelen sosyal cevap etki etmektedir; kişinin davranışının yönünü belirlemektedir görüşünü savunur. birey için önemli olan, çevresi tarafından yardım görmektedir, eğer içinde bulunduğu durumdan kurtulması için çevresi gerekli desteği sağlamazsa, birey intihar edebilir. davranışı belirleyici kuvvetlerin alanı kişinin dışında yer alan sosyal çevre olduğu kadar, bireyin isteklerinden, dürtülerinden oluşan iç faktörler de burada önemlidir. bu teoriyi geliştiren kobler ve stotland'a göre, kişinin amacı aslında ölmek değil, yardım istemektir. çevredekiler umutsuzluğu kuvvetlendirir yönde davranırlarsa intihar ihtimali artar.

    sosyal bütünleşme teorileri birbirlerinden çok farklı görüşlerden oluşur. sosyologlar, sosyal bütünleşmenin anlamı üzerinde hemfikir değildir. bu tür teoriler daha çok, durkheim'ın teorisinin eleştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde ortaya konulmuştur.

    douglas, intihar analizinde durkheim'ı reddeder. ona göre istatistiksel verilerle bir sosyolojik teori kurulamaz. bir intihar hareketi, o kişi için canını, ruhunu bir başka dünyaya yollamaktır veya sadece cezalandırılmış olmak istemektir.

    johnson, durkheim'ın yönteminin modernizm öncesi olduğunu ve dökümantasyon olarak zayıf olduğunu ileri sürer. ona göre durkheim'ın dört tip intiharı aslında tek bir tip intihardır. johnson, çalışmalarını egoistik ve anomik intiharların aynı olduğunu ispatlamak için yapmıştır.

    powell, durkheim'daki anomi kavramını yeniden formüle etmeye çalışmıştır. teorisinde bireyin ya toplum tarafından dışlanmış, ya toplum tarafından sarılmış, ya da toplum tarafından bütünleştirilmiş olduğunu söyler. ilk ikisinde intihar daha yaygındır. kişinin hedefleri, onun adına toplum tarafından belirlenmiştir. eğer kişi önceden belirlenen bu hedefleri kabul etmezse anomi ortaya çıkar.

    powell, verdiği örneklerde sadece mesleki statüyle intihar ilişkisi üzerinde durur. diğer değişkenler için uygun örnekler gösteremez; bu da teorisinin eksikliğini gösterir.

    ginsberg anomiyi sosyal bir olay olmaktan çok, psikolojik bir olay olarak ele almıştır. anomi, umut seviyesi olarak, bir kişinin hedef ve niyetlerini ne kadar çok arzuladığının ölçüsüdür; bireyin umutsuzluk ve başarısızlığından kaynaklanır. yani, kişinin bugünkü başarısının derecesi gelecekteki umut seviyesinin de ölçüsüdür, başarısız ise umut seviyesi düşer.

    gibbs ve martin'e göre bir toplum intihar oranı o toplumdaki birleşme derecesiyle ters orantılı olarak değişir. bir grupta birleşme statüsü ne kadar yüksekse intihar oranı o kadar azdır. gibbs ve martin de, anomik ve egoistik intiharlar arasında fazla bir fark olmadığı görüşündedirler.

    durkheim sonrasındaki kısaca bahsedilen bu görüşler yapılan bir çok araştırma sonuçlarından elde edilen verilerin ışığında oluşturulmuştur. bazı toplumsal olgularla intiharlar arasındaki ilişkinin gösterilmesi, bu tür teorilerin önemini vurgulamak açısından gereklidir.

    çeşitli toplumların gelenekleri, diğerleri, dinleri, yaşayış biçimleri bu toplumların intihar oranlarında kendi etkilerini göstermektedir. bireysel rekabetin yoğunluk kazandığı çağdaş toplumlarda, birey-toplum ilişkisindeki kopukluk intihar oranların fazla olmasında kendini gösterir. benzer şekilde, toplumun bireyi sıkı sıkıya kontrol ettiği geleneksel toplumlarda da intiharlar oldukça sık görülür. toplumların intihara karşı gösterdikleri tepkinin yönü de bu oranları etkilemektedir. özellikle intiharın onurlu bir davranış olarak kabul edildiği japonya gibi gelenekçi toplumlarda, intiharların sıkça görülmesi bunu destekler niteliktedir.

    çağdaş toplumlarda şehirlerde intiharların daha sık görülmesinin aksine, geleneksel toplumlarda da kırsal bölgelerde oransal bir fazlalık göze çarpar. bu ise, sosyal ve kültürel yapıdaki bütünleşmenin sağlıksız bir görünüm arz ettiği iki zıt uçta, toplumsal güçlerin intiharlar üzerindeki artırıcı etkisini göstermektedir.

    geri kalmış ve sanayileşmekte olan ülkelerle kıyaslandığında, sanayileşmiş toplumlarda intihar oranları çok yüksektir. temel ilkesi bireycilik ve bireysel özgürlük olan çağdaş toplumlarda herkes kendini diğerlerinden farklı görmekte ve aralarında kıyasıya bir mücadele başlamaktadır. bu bireycilik anlayışı, toplumdaki ortak değerlerin çözülmesine neden olmaktadır. sanayileşmenin etkisiyle hızlanan dikey ve yatay hareketlilik, bireylerde daha iyi statüye, yaşam olanaklarına sahip olma isteğini artırıyor. bireyler arasında kıyasıya bir yarış başlıyor; tabii bu yarışta bazıları çok gerilerde kalıyor.

    diğerleriyle yarışan birey, aynı zamanda makinelerle, gürültülerle, saniyelerle ritmik bir yarış içindedir. bu koşullar içinde makinenin bir parçası durumuna gelen birey devamlı bir yorgunluk hissetmekte ve bunalıma dahi düşebilmektedir. makineler dünyasında kendini yapayalnız hisseden bir birey için ölüm, sonsuz bir dinlenme, huzur ve kendi benliğine dönme anlamına gelebilmektedir.

    son zamanlarda yapılan araştırma sonuçlarında görülen bir ortak nokta da, kırsal kesimdeki intihar oranlarının şehirlerdeki oranlara yaklaşmakta olduğudur. günümüzde kırsal kesimde de değerler değişmekte, bireyci anlayış hakim olmaya başlamaktadır.

    kırdan kente göç edenlerde, kültürel ortam değiştiği için, sonu intiharlara kadar varan çeşitli uyum sorunları görülmektedir. gerçekten de herkesin birbirini tanıdığı, yüz yüze ilişkilerin hakim olduğu, yaşamı geleneklerin şekillendirdiği, aynı duygu ve inanç birliği bulunan, doğa ile kucak kucağa bir ortamdan gelip; ilişkilerin resmi, komşuların birbirini tanımadığı, bireyciliğin hakim olduğu, yaşamı resmi kanun ve kuralların şekillendirdiği bambaşka bir ortama girmek insanları intihara bile sürükleyebilmektedir.

    benzer şekilde, çeşitli sebeplerle başka ülkelerde kalanlarda da, ülkelerine döndüklerinde çeşitli uyum sorunlarıyla karşılaşılmaktadır. bu tür bir kültür çatışması içinde bulunan bireylerde çeşitli sorunlar olabilmekte ve intihar olayları olabilmektedir.

    bazı araştırmaların gösterdiği gibi, bir ülkeden diğerine göç edenlerin intihar oranı kendi ülkelerindekinden ve göç ettikleri ülkelerinkinden çok daha yüksektir.

    aşırı şehirleşme, sanayileşme ve göç gibi faktörler intiharların artmasına neden olabilmektedir. fakat kültürel farkların azaldığı, yok olmaya başladığı durumlarda da sorun daha farklı boyutlar kazanabilmektedir.

    sosyal yaşamın yoğunlaştığı, toplum ruhunun bireyleri sardığı savaş yıllarında özellikle erkeklerde intihar oranları azalmaktadır. ortak bir mücadele, duygu birliği bireyleri kaynaştırmakta ve bireysel sorunları arka plana itmektedir. bu durum, psikologların iddia ettiği gibi saldırganlığın dışa yönelmesinden daha çok, toplumsal bütünleşmenin bir sonucu olsa gerektir.

    soruna saldırganlık açısından baksak dahi, toplumsal etkenlerin önemi ortaya çıkmaktadır. psikolojik ve sosyolojik bir çok araştırma cinayet ve intihar arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışmıştır. bunların bir kısmı katillerin neden intihar ettiğini araştırırken, diğerleri kişilerin saldırganlıklarını ifade etmek için intihar ya da adam öldürme arasındaki tercihlerini incelemişlerdir.

    bu tür bir araştırma yapan wolfgang'a göre, cinayetten sonra kızgınlığa yol açan düşünce geçmezse, katil enerjisini kendine boşaltır ve intihar eder. fakat wolfgang kalan enerjinin neden başkası üstüne boşaltılmadığını izah edemez.

    ingiltere'de araştırma yapan west'e göre intihar eden ve etmiyen katiller arasında farklılıklar vardır. intihar eden katiller daha çok eşlerini ve çocuklarını öldürmektedir ve gerçek cinayet işlerken, gerekse intihar ederken vahşi olmayan metodları kullanmaktadırlar. kadınlarda cinayetten sonra intihar etme daha fazladır.

    henry ve short'a göre intihar ve cinayet aynı kaynaktan gelmektedir. özgürlüğü daha çok olan bir topluluğun üyelerinin, daha az olan topluluğun üyelerine göre intihara daha yatkın olduğunu belirtirler. henry ve short'un bulgularına göre; statü hiyerarşisindeki pozisyonla intihar pozitif, adam öldürme ise negatif yönde değişir; davranış üzerindeki dış baskının gücüyle intihar negatif, adam öldürme pozitif yönde değişir.

    birçok araştırmanın belirttiğine göre, bir toplumda intihar ve cinayet oranları ters yönde değişir. dinin etkin bir baskı kurumu olduğunu dikkate alırsak şu örnek oldukça ilgi çekicidir: almanya ve fransa'da protestan kentlerinde saldırı oranı düşük, intihar oranı yüksektir; aksine katolik kentlerde ise saldırı oranı yüksek, intihar oranı düşüktür. yani, bireyin saldırganlık objesini seçmesinde bile toplumsal güçler belirleyici bir rol oynayabilmektedir.

    her ne kadar durkheim, intiharı toplumsal olarak 3'e ayırsa da intihar, psikolojik açıdan incelendiğinde 4 grupta ele alınabilir.

    1- söz konusu kişi için, intihar girişimi, ne yaptığının farkında olmadan gerçekleşir. tıpkı nefes almak gibi. bu gruptaki kişi, fevridir. bir anda kararını verir ve derhal uygulamaya geçer. eğer ki kurtarılırsa, yaptığı şeye şaşırma ihtimali çok yüksektir.
    2- yarı kolay ölme arzusuyla, intiharı intikam için, her ne kadar geri dönüşü olmayan bir hareket olsa da, gerçekleştirir. bu grup, ölüme koştukları gibi hayata koşmaz. söz konusu olan tavır, varoluşunun sona ermesi değil, haritadan tamamen silinmektir.
    3- yanlış bir mantıkla, ölümü tahammül edemedikleri problemlerinin tek çözümüymüş gibi düşünerek intihar eden gruptur. bu kişi, olasılıklarını düşünür, planlar, not yazar ve sanki başka bir dünyada tatile gidiyormuş gibi gerçekleri sıralar. ölümün sadece koşulları iyileştireceğine değil, aynı zamanda sevdiklerinin üzerinden ağır bir yükü de kaldıracağına inanır.
    4- akılcıdır. bu gruptaki kişi, fiziksel ve zihinsel rahatsızlıkları yüzünden veyahut ağır bir travma nedeniyle hayatın acı dolu yönlerini deneyimlemek istemez. bunun karşılığında alacağı mutluluğun, ödediği acının bedeline değmeyeceğini düşünür. son derece sabit fikirlidir. ilaç ve psikoterapi pek işe yaramaz. kurtarılırsa, büyük bir ihtimalle tekrar deneyecektir.

    (bkz: emile durkheim)
    #72282 gurcu | 11 yıl önce
     
  4. 14
    iki denemem bulunmakta..ama elbet tenhada kendimi kıstırıp kıracam o boynumu.
    #53315 avatar | 12 yıl önce
     
  5. 16
    şu dünyada yapılabilecek nadir mantıklı şeylerden biri. keşke bu kadar cesaret gerektirici olmasaydı. neden mantıklı olduğuna gelelim. bu dünyaya gelme veya gelmeme kararı aslında bize ait bir karardı ama biz o sırada yoktuk ve bu kararı veremezdik haliyle anne ve babamız bizim yerimize bencilce bu kararı vererek bizi dünyaya getirdiler. aslında bizi dünyaya gelmeye zorladılar ve biz bu dünyada yaşamak yani var olmak zorunda kaldık. tamamen özgürleşmek istiyorsak ailemizin bizim yerimize verdiği ve hatta bize dayattığı bu kararı yıkmamız gerekir. bunun tek yolu da tamamen kendi seçimimiz olacak olan intihar etmektir. intihar ettikten sonra artık ailemizin bencilce verdiği kararın etkisinde olmayacağız ve onun sonuçlarını yaşamak zorunda kalmayacağız. artık kendi kararımız olan yokluk olacak bizim için. bu da artık tamamen özgürüz demektir yok olsak da. fakat şöyle bir durum var; intihar etmek büyük cesaret istiyor. çünkü bu bedeni öldürmek biraz zor ve zahmetli. az da olsa acı çekmeyi göze almak zorundasınız. yok olmayı göze almak zorundasınız. sonsuza kadar yaşama içgüdünüzü bastırmak zorundasınız ki bu bir hayli zordur. sonuç da biz ailemizin bizim yerimize bencilce verdikleri karardan özgürleşmek için durduk yerde bir sürü şeyi göze almak ve cesur olmak zorunda kalıyoruz. işte hayatın en büyük saçmalığı budur ve en boktan olanı da bu saçmalığı gördüğün halde o bahsettiğim şeyleri göze alamadığın için hala yaşamaya devam etmek zorunda olmaktır...
    #60443 galaxi90 | 12 yıl önce
     
  6. 8
    katilin bahçivan olamayacağı yegane cinayet türüdür.*
    #30157 pamparipampam | 14 yıl önce
     
  7. 21
    eylemini gerçekleştiren kişilerin ardından edilen kelamların hepsinin boş ve gereksiz olduğu, cesaret gerektiren ölüm şekli.
    yaşamını sürdürmek için de aynı cesaret gerekli, işler deştikçe boka sarıyor gördüğümüz gibi kurabiyeler.
     
  8. 4
    bir fikri hayattan vazgeçirecek derecede benimsemektir. güç gerektirir.
     
  9. 10
    çoğu insan için hayatın anlamsız olduğu noktada yapılacak şeydir.büyük yanılgıdır hayatın önceden bir anlamı olduğunu düşünmek.
    #53207 la nausee | 12 yıl önce
     
  10. 2
    cinayetin ve kürtajın başka bir çeşidi.
    #16663 isinylmz | 15 yıl önce
     
  11. 18
    schopenhauer okuyan bünyelere sempatik gelen eylem , her ne kadar bende çok sevsem de kendisini , bu konuda katılmamak durumundayım**
    #65698 respector | 12 yıl önce