kayıt

the boys

  1. 1
    amazon prime yapımı, anti-hero dizisi. çizgiroman uyarlaması değil daha çok eleştirisi gibi dursa da uyarlamaymış, tek okuduğum comic buffyverse olduğu için bu alandan çok uzağım nerd arkadaşlar daha iyi bilir. genel yorum comiclerin ilerledikçe bozduğuna fakat dizinin daha yükselerek ilerlediğine dair. konusu hakkında detay vermeyeyim izlemeyen kendisi görsün ama bir iki söyleyeceğim var hafif spoilerlı.


    -- spoiler --

    kurgusal süper gelişmiş bir gelecekte değil direkt günümüzde ve bugünün zihniyetinde geçmesi çok büyük artı çünkü genelde bu tip bambaşka bir gerçeklikten bahseden yapımlar gelecekte geçiyor ve mecburen teknoloji, siyaset, toplum her şey çok başka şekilde işlenmiş olunca işlenen konular verilen mesajlar çok çok mesafeli oluyor ve havada kalıyor izleyici için. boys ise bugünkü sosyal medya ile, bugünkü toplumsal krizlerle, siyasi iklimle direkt bağlantılı. sadece son 50 60 yılı manipüle etmişler kurguda. tacizin tecavüzün siyasetine, miimlere, troll ordularına, amerika'nın askeri politikalarına, ırkçılığa ve ırkçı görünmemek için yapılan ayrımcılıklara, homofobiye, her ama her şeyin pazarlanabilir kar edilebilir olmasına, hayatın her yanına sıkıştırılan abuk sabuk reklamlara kadar birçok şeye karşı bir eleştiri veya en azından temsil bulabilirsiniz. ana maceranın yanında bunlar daha keyifli kalıyor bence.

    plotu özellikle ikinci sezonda bence çok zayıflatan ve biraz kolaya kaçılan şey ise ırkçı karakterin ve tıbbi deneydir süper asker yaratmadır vs orijin muhabbetinin kolaya kaçılıp nazi almanyasına bağlanması. çünkü ırkçılık faşistlik amerikanın damarlarında akmayan bir şeydir, tü kakadır, ırkçı faşist bir şirket/endüstri/rejim varsa da bu ancak nazilerden ithal edilmişse olabilir. zenci lütfen.. ne güzel problemi işliyosun ama hikayenin kökünü almanyaya bağlamadan da aynı güçte bi mesaj verebilirsin yani amerika'nın ne bok olduğu ortada olmasa inanıcaz.



    -- spoiler --


    bunlar dışında temel hikayeye ve karakterlere kendimi kaptıramadım ve daha çok aklımda kalan şey karl urban'ın neredeyse 50 yaşındaki maşallahı oldu. lotr dışında doğru düzgün şeylerde daha fazla oynamış olaydı keşke gençken :/
    #104925 dark matter | 3 yıl önce