2
(bkz: önce güldüm sonra bastım eksiyi)
edit: şaka lan şaka adam yazmış o kadar emeğe saygımız sonsuz.
1
-"türkiye" buraya yönlendirilmektedir. diğer kullanımlar için türkiye (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.
-bu maddenin tarafsızlığı konusunda kuşkular bulunmaktadır. ayrıntıları siktirediniz.
anadolu ve doğu trakya toprakları üzerinde hüküm süren devletin adıdır. yönetici sınıfının akkoyulu hükümdarları ile akraba olduklarını gösteren bulgulara rastlanılmıştır.
kuruluşu
devlet yapısı
toplum yapısı
din
ekonomi
sanat ve edebiyat
-kuruluşu-
kurucusu birinci recep tayyip han'dır. kuruluş tarihi, tarihçiler arasında 2003 yılı olarak kabul edilir.
2001 yılında, o sırada aynı topraklar üzerinde hükün süren türkiye cumhuriyeti derin bir ekonomik kriz geçirmekteydi. bu kriz bir yıl sonunda türkiye toplumunda sosyal, devlet yapısında ise siyasal bir krize doğru hızla evrildi. tarihsel sürecinde benzer durumlarda ordunun yönetime el koymasına alışık türkiye toplumu, bu kriz sırasında ordudan aynı tepkiyi görmeyince bir anda ipleri elinde buldu. güçlü bir liderlik vaad eden ak parti ve onun başkanı recep tayyibi, o sırada devletin en güçlü makamı olan, başbakanlığa seçti. recep tayyip, o zamana kadar gelen iktidarlardan bağımsız olarak ülkede söz sahibi olmuş kesimleri sindirerek halkının taktirini topladı. suriye üzerine yaptığı akınlarda elde ettiği başarılar sonucunda da imparatorluk hakkını elde etti.
-devlet yapısı-,
türkiye imparatorluğunda, her demokratik imparatorlukta olduğu gibi seçimler yapılır. ancak her zaman arap tanrısı el-ilah'tan kut aldığı varsayılan, akkoyunlu soyundan gelen hükümdarlar devlet erkanı yönetimine seçilirler.
imparator, teorik olarak yargı denetimine tabidir. buna karşın ancak ve ancak vatana ihanet suçu ile yargılanabilir. pratikte ise mutlak bir dokunulmazlık zırhı içerisinde hüküm sürer.
devlette imparatordan sonra sol taşağı gelir. bu konuma, imparator tarafından seçilmiş kişiler getirilir. meşruiyeti halkoyu ile onaylatıldıktan sonra sol taşak görevine başlar. sol taşak seçimleri, dört yılda bir yapılır. ancak herhangi bir seçimde imparator tarafından seçilen kişinin halkoylamasında yeterli oyu alamaması durumunda, o kişi seçilene kadar halkoylaması tekrarlanır.
-toplum yapısı-
toplum; akkoyunlular, jakobenler, özerkler ve hariciler olarak dörde ayrılmıştır.
akkoyunlular, devlet imkanlarından en çok faydalanma hakkına sahip sınıftır. bu sınıftan olanlara pozitif ayrımcılık uygulanır. çalışma zorunlulukları yoktur. temel ihtiyaçlarının tamamı devlet tarafından karşılanır. bunun karşılığında kendilerinden imparatora tam bağlılık dışında bir şey beklenmez. girişimcilik yapmak istayen akkoyunlular ise imparatorlukça desteklenirler ve kısa sürede zenginleşirler. akkoyunlular, türkiye imparatorluğunda çoğunluğu oluştururlar ve reijimin esas güvencesidirler.
jakobenler, türkiye cumhuriyeti döneminden kalma güçlü bir azınlıktır.
özerkler, daha ziyade ülkenin doğu kesimlerinde yaşarlar. zaman zaman bulundukları bölgelerde özerklik ilan etmeye kalkıştıkları için bu isimle anılırlar.
hariciler, impararatorun, jakobenler ve özerklerin büyük çabaları ile kısmen güçsüzleştirildiği kısa bir dönemde bu gruplarla işbirliği yapmayı reddeden kesimlere verilen addır. zaman zaman muhalif söylemlerle homurdansalar da son kertede rejimin önemli müttefiki olmuşlardır.
-din-
devletin resmi dini islamdır. halk arasında ise islam, şamanizm ve oportünizm karışımı bir inanç hakimdir. erkek çocukları sünnet edilir.
-ekonomi-
türkiye imparatorluğu, dünyada başat bir üretim gücüdür. savunma sanayii, araba ve uçak üretimi imparatorluğun önde gelen ekonomik faaliyetleridir.
-sanat ve edebiyat-
türkiye imparatorluğu sanatta, özellikle heykelcilik alanında özellikle ileriye gitmiştir. heykelcilik alanında çığır açan i. melih, ardılları üzerinde ve heykelcilik sanatında büyük izler bırakmıştır. en büyük eserleri olan dinozor ve transformers heykelleri, bugün bile bu sanatın aşılmaz bir boyutu olarak kabul edilmektedir.
edebiyat, sanatın imparatorlukta özel önem verilmiş bir dalıdır. imparator, tebaasından çıkan şairlere önem vermiş, geçimlerini garantiye almak için onları devlette çeşitli makamlara getirmiştir. dünya şiir antolojilerinin tamamında bulunabilecek şu şiir, imparator birinci recep tayyip han zamanında yaşamış bir halk ozanına aittir:
"her kafadan ses geliyor yine
olur olmaz yükseliyor tansiyon
herkes önce dönüp baksın kendine
hareketler ofsayt, sözler sansasyon
bu kafayla kurulamaz koalisyon
nasıl isen öyle görünmek gerek
doğruluk zırhıyla korunmak gerek
her türlü hileden arınmak gerek
dostluklar için şart sterilizasyon
bu kafayla kurulamaz koalisyon
........"