kayıt

din

  1. 44
    https://www.ted.com/talks/kwame_anthony_appiah_is_religion_good_or_bad_this_is_a_trick_question
    #103444 feminist as fuck | 8 yıl önce
     
  2. 43
    insanın boşluğa düşmesini engelleyen bir olgu. zor zamanlarında sarılabileceği bir inanç. olmazsa olmaz.
    #83811 arbede | 11 yıl önce
     
  3. 42
    sıradan insanlar için gerçek zeki insanlar için yalan iktidarlar için kullanışlıdır.
    #51963 troia | 12 yıl önce
     
  4. 41
    insanlığın varoluşundan beri yönetimi zayıf hükümdarların insanları kontrol altına almak için uydurdukları ve buna bağlı olarak farklı yerlerde farklı şekillerde var olan özünde hiçbir gerçeklik veya ilahi kudret bulundurmayan saçmalıkların genel adı.
    #45829 celeborn | 13 yıl önce
     
  5. 40
    bilgisizlik nedeniyle insanların dünyayı olağanüstü güçlerle açıklamak istemesinin sonucudur.
    #35901 w4rdoom | 14 yıl önce
     
  6. 39
    tdk sözlükteki tanımları aşağıdaki gibi olan kavram.
    ar. d³n

    (i) a. (di:ni) 1. din b. tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet: her dinin mabetleri bütün müminlere açıktır. -h. c. yalçın. 2. din b. bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen: yazık ki bu sanat ve din bahsinde bana arkadaşlık edecek kültürde değil. -r. h. karay. 3. mec. İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç veya ülkü, kült.
    #25587 hampartzum | 14 yıl önce
     
  7. 38
    kutsallık sosuna bandırılmış ideolojiler yumağı.
    #25586 hampartzum | 14 yıl önce
     
  8. 37
    ezilenlere afyon, ezenlere papyondur demiş sakallı bir abimiz*; öyledir.
    #24969 vuzehur | 14 yıl önce
     
  9. 36
    egemen politik sistemin devamlılığını sağlamak için icat ettiği kavramların belki de en eskisidir. topluluktan toplum yaratma ve yaratılan toplumu sözde ortak amaçlar doğrultusunda yönetmek için egemen olanlar her zaman belli kavramları kullanmıştır. kullanılan bu kavramların esas amacı kişilerde aidiyet hissi uyandırmak ve kendisini bu aidiyet ile tanımlamasını sağlamaktır. kişinin bu ait hissetme süreci tamamlandıktan sonra birey kendini oluşturulan cemaatle özdeşleştirecek ve cemaatin çıkarları (ki aslında egemenlerin çıkarlarıdır) kendi çıkarlarıyla özdeş hatta kendi çıkarlarından üstün tutulacaktır. dolayısıyla dinin öznelliğinden ya da bireyselliğinden bahsedilmesi abestir. fransız ihtilali ve onu hazırlayan aydınlanma devrimi bu cemaatleştirme sürecine son sürat dahil olmuş ve milliyetçiliği ve millet kavramını icat etmiştir. sonuç olarak değişen ya değiştirilmeye çalışılan yöntem değildir.
    #24967 hampartzum | 14 yıl önce
     
  10. 35
    gökten inecek, göğe çıkacak, uçacak kaçacak ayı yaracak, denizi bölecek, hastaları iyileştirecek, mağaraya örümcek ağları ördürecek küçük yaşayan vasıtalar aracılığıyla değişik bölgelerden başlanarak insanoğluna empoze edilmeye çalışılan bilim kurgu eserlerin tümüdür.
    edit: virgül
     
  11. 34
    İnsanların kendilerini güvende hissetmek için kendilerinden üstün varlıklar olduğuna olan inancı ve bu dünyadaki eşitsizliği başka bir dünya inanıcıyla tahammül edilebilir hale getridiği inanç sistemi.
     
  12. 33
    genelde babadan oğula geçer.
    #10848 shamo | 15 yıl önce
     
  13. 32
    ancak toplum üzerindeki etkisini konuşmaya tahammülüm olduğu, inanmanın olanaklılığına inanmadığım olgu... hayatımda eksik olduğu dönemlerde dolgu görevi yapmıştır; ama artık ihttiyacım olmadığına göre tamamen temizlemek en iyisi bence. hayatta boşluk yoksa kullanmamalı kısaca.
    #10818 sekerkizcandy | 15 yıl önce
     
  14. 31
    insanın yaptığı hemen hemen her bilinçli harektte bir amaç olduğu gibi, hayatın da bir amacı vardır. ben bu dünyaya nasıl ve neden geldim sorularını din bize açıklar. dine inanıp inanmama bir seçim olayı, benim inancıma göre kimse kimseyi inanıyor ya da inanmıyor diye yargılayamaz. çünkü allah insana bu seçme hakkını veriyor. sen kim oluyorsun da allah seçme hakkı verdiği halde insanları seçimleriyle yargılıyorsun. gelelim öldükten sonraki hayat kavramına,

    elimizde 2 olasılık var; ikinci bir hayatın olması ve olmaması.

    - eğer ki öldükten sonra bu dünyada yaptıklarımızdan yargılanıcağımız sonsuz bir yaşam varsa; bu demektirki ortalama 75 yıllık dünya yaşamında yaratıcının emirlerine göre davranmayı seçip, bu dünya zevklerinin bazılarından vazgeçersek sonsuz uzunlukta güzel bir yaşam bize verilicek.

    buna inanmayıp bu dünyanın sadece tadını çıkarmaya, yaşamımızdan sadece zevk almaya bakarsak sonsuz uzunlukta azaplı bir yaşam bizi bekliyo olacak.

    - eğer ki öldükten sonra yaşam yoksa; ve olmadığına da inanıosak, bu dünya yaşamımızda herşeyden zevk almaya çalışıp değerlendirmiş sonra da yok olup gitmiş olucaz.

    öldükten sonra yaşam yoksa ve olduğunu sanıosak, dünya hayatımızda tüm zevkleri yaşayamıcaz ve yok olup gitcez.

    şimdi büyük soru şu; dünyanın tadını çıkarıp öbür tarafta sonsuz azap çekme ihtimalini mi göze alırdınız, yoksa sonsuzun yanında sıfır kalan şu bi kaç yıllık hayatınızdan vazgeçip sonra yok olup hiç olma ihtimalini mi göze alırdınız?

    dinin en güzel yanı da şu, kim hangisini göze alırsa alsın umrumda değil. ben inancımla yaşıyorum. bu dünyam boşa giderse gitsin umrumda değil, cehennemde yanmaktansa.

    şu dünyada tüm müslümanların aynı kefeye konmamasını, kendini islama adayan insanların, kendini hayattan soyutlayan keşişler kadar değeri olmasını isterdim.

    sözlükte siyasetle, tercihlerle, görüşlerle ilgili yazı yazmıcaktım. ama dayanamadım. bu yüzden sizden de kendimden de özür diliyorum.
    #10807 orhanbencegay | 15 yıl önce
     
  15. 30
    bir inanç sistemi olduğundan ve inanmamak bir sistem gerektirmediğinden sonsuza kadar var olması durumunun bu düsturla açıklanması doğru olmayandır. bu durum, hiçbir sistemi olmayan ve salt inanmamaktan ileri gelen ateizm ile özünde çoktanrıcılık yatan paganizm'in birbirine karıştırılıyor olmasından kaynaklanır.
    #10698 hao jiu bu jian | 15 yıl önce