1
karaoğlanın 74 kıbrıs barış harekatını belirtmek için söylediği güzel sözdür.
20 Temmuz sabahı saat 06.10’da Ecevit'in yaptığı radyo konuşması şu şekilde olmuştur :
“Türk silahlı kuvvetlerinin Kıbrıs’a indirme ve çıkarma harekâtı başlamış bulunuyor. Allah milletimize, bütün Kıbrıslılara ve insanlığa hayırlı etsin. Bu şekilde insanlığa ve barışa büyük hizmette bulunmuş olacağımıza inanıyoruz. Öyle umarım ki kuvvetlerimize ateş açılmaz ve kanlı bir çatışma olmaz. Biz, aslında savaş için değil, barış için, yalnız Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz. Bu karara ancak tüm politik ve diplomatik yolları denedikten sonra mecbur kalarak verdik. Bütün dost ülkelere, bu arada son zamanlarda yakın istişarede bulunduğumuz dost ve müttefiklerimiz Birleşik Amerika’ya ve İngiltere’ye, meselelerin müdahalesiz ve diplomatik yollardan halledilebilmesi için gösterdikleri iyi niyetli çabalar için şükranlarımı belirtmeyi borç bilirim. Eğer bu çabalar sonuç vermediyse elbette sorumlusu bu iyi niyetli gayretleri gösteren devletler değildir. Tekrar bu hareketin insanlığa milletimize ve tüm Kıbrıslılara hayırlı olmasını dilerim.”
2
(bkz: ayşe ayata)
3
kıbrıs barış harekatını başlatan cümledir bir nevi.
olayın ne durumda olduğunu ve önlenebilir vaziyette olup olmadığını anlamak üzere amerika'ya giden dışişleri bakanı turan güneş işlerin iyice *oka sardığını görmektedir.
daha önce ingiltere'nin çekilip rumlara bırakmış olduğu kıbrıs'ta o dönemde hemen her gün bir türk köyü yağmalanmakta ve türklere zarar verilmekte hatta türkler toplu mezarlara atılmaktadır.
bu süreç içerisinde daha önceden de kararlaştırılmış olan bu parolayla güneş'e vaziyet sorulur:
"efendim bir de eşiniz aradı, kızınız ayşe* tatile çıkacakmış, ertelesin miymiş?"
güneş "ayşe tatile çıksın" der.
böylece ne türk askerleri vakit kaybeder ne de batı tarafı türklerin niyetini anlar.
ertesi günlerde ise çoğu gazetede aynı ibare vardır: "ayşe tatile çıktı"