kayıt

soma maden kazasında ölenlere şehit denilmesi

  1. 17
    Şehit olmak için sadece savaşta ölmek gerekmiyor.
    #82313 metu2525 | 11 yıl önce
     
  2. 16
    niyazi, kader, müstahak, kurban dememektir.
    #82298 luseklondon | 11 yıl önce
     
  3. 15
    (bkz: kelimelere takılmak )
    #82285 buburadamutluyum | 11 yıl önce
     
  4. 14
    ölümlerin meşrulaştırıldığı bir bozuk düzende olayların normalleştirilmesine katkı sağlayan şeylerden biridir. hocaların isyan ederseniz ölen kişi cennete gidemez demesinden farklı bir zihniyet değildir. ölen insanlar emekçi ve onurlu insanlardı . katledildiler, normalleştiren ve masumlaştıran şehitlik sözüyle davamızı yok etmek doğru değildir.
    #82274 nihil | 11 yıl önce
     
  5. 13
    arapça konuşmuyoruz ki türkçe konuşuyoruz. senin kastettiğin anlamını da anladık eşek değiliz. ayrıca benim dinimden sana ne? dini görüş insanı insan yapan şey mi ki hakaret olarak dinsizi kullanıyorsun? ayrıca trafik kazasında ölen paşaya şehit diyenin de aklını seveyim.

    (bkz: tdk'yı yozlaştırma aracı olarak görmek)
    (bkz: tdk'yı baz alanı dinsiz diye yaftalamak)
    (bkz: fikirlerini beğenmediğine açık açık hakaret etmek) (bkz: götü boklu) (bkz: yurdum dinsizi) (bkz: ocu bocu din düşmanı)

    #82253 originofsymmetry | 11 yıl önce
     
  6. 12
    (bkz: yaa feridun abi)
     
  7. 11
    (bkz: insan gerçekten hayret ediyor )
    #82248 goirodegoi | 11 yıl önce
     
  8. 10
    (bkz: didişmeyin çocuklar)
     
  9. 9
    (bkz: bir yozlaştırma aracı olarak tdk)

    ne kadar türkiye'de yaşasak da devletin dini islam olmasa da bu topraklarda yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu şehit kelimesine islamdan dolayı bir anlam yüklemektedir. tdk denilen kurum 80 yıllık bir kurum olup, şehadet kavramı bu topraklarda yüz yıllardır kullanılmaktadır. tdk kafasına göre bu kelimenin anlamını değiştirme hakkına sahip değildir değiştirse bile bunun bir bağlayıcılığı yoktur. şehitlik kavramı islama aittir öyle de kalacaktır.

    şehitlik kavramının karşıladığı anlamı başka hiç bir kelimede bulamayan yurdum dinsizi ise buna bir alternatif oluşturmak yerine bu kavramın içini boşaltmak ve onu kendine göre tanımlamak gibi bir strateji izlemiştir. hakkını teslim etmek gerekir ki başarılı da olmuştur kendi çapınca. yıllarca televizyonlar trafik kazalarında ölen paşaları bile şehit diye itelemiş şehitlik kavramı deforme edilmeye çalışılmıştır.

    sonuç olarak sizin dininizin şehitlik tanımına göre bu insanlar telef olmuş olsa bile islama göre şehittirler. zaten güzel ülkemin güzel insanları da buna önem vermektedirler üç tane götü boklu dinsizin şehitlik tanımına değil. eğer insanların dini bir şeye bu kadar önem vermesi çok ağır geliyorsa sizi kudurtuyorsa böyle yerinizde filan da duramıyorsanız var gücünüzle da başka bir kavram oluşturmak için uğraşabilirsiniz.
    ama bizim kavramlarımız üzerinden bize ahkam kesmeyin değerli ocu bucu dinsiz ve/veya din düşmanı dostlarım.
    #82246 birgaripmakinaci | 11 yıl önce
     
  10. 8
    (bkz: türkiye'de yaşayıp tdk tanımını kullanmamak)

    maalesef türkiye'de yaşıyoruz arabistan'da değil, devletin dini islamdır da anayasada artık yok. hal böyleyken, hem de dil konusunda resmi bir kurum varken ve bu kurum bu kelimeyi zaten tanımlamışken neden onun anlamını kullanmayalım da hala islami anlamını zorlayalım? ülkenin yüzde doksan dokuzu müslüman da olsa türkçe konuşuluyor, bunun da kuralları tanımları belli. almanca'da da vasistas bu ne(dir) demektir ama bunu üstten açılan pencere olarak kullanıyoruz mesela. tdk da bu kelimeyi "Kutsal bir ülkü veya inanç uğrunda ölen kimse" diye tanımlamış. şehadet kavramına ne kadar uyarsa uysun, şimdi kalkıp tdk'daki haline kafamıza göre doldurmak diyenin de aklını seveyim. bu kurum neden var? neden sözcükleri tek tek üşenmeden tanımlıyor hepsinin anlamı internette bile var? bazı eşekler okuyup burun kıvırsın ama onun aslı öyle değil böyle, bilmemneyden geliyor bu o yüzden koskoca tdk, türk dil kurumu türkçeyi bilmiyor ben biliyorum desin diye mi? önce türkçe mi arapça mı konuşuluyor onun kararını vermek, buna uygun dil kuralları altında incelemek lazım.

    soma'da kazada ölenlere şehit demek kadar da rezil bir şey yok gözümde. bu insanlar ne ülke sevgisinden ne de allah sevgisinden çalışıyordu orada, açık ve net geçim derdindeydiler. ikinci nokta ise bu insanların ölümünün yine denetim eksikliğinden, ihmallerden olması. bir kısım insan bunun farkında, amaç sanki geri kalanların durumu çakmaması gibi. bu kadar kişi ölünce de durumu kurtarmak, gerilimi bir nebze olsun azaltmak için şehit denmeye başlanıyor. yani buna nereden vardım, türkiye maşallah(!) denetimi kıt ihmali bol, haliyle kazası da kaybı da bol bir ülke. hal böyleyken yakın zamanda benzer olaylarda ölenlere bakalım: en basitinden tuzla'da tersanede ölen işçiler, çok da uzak bir örnek değil. orada da temmuz 2008 ile mayıs 2010 arası yüzden fazla kişi öldü, aylarca haberler yapıldı yine. onlara neden şehit denmedi de soma'da ölenlere deniyor bunun için kafamda bir açıklama var ama ne kadar doğru bilemiyorum: halkın artık tahammülü kalmadı. hükümet ile alakalı herhangi bir hatayı, bir yanlış hareketi veya bir kazayı insanların 5-10 yıl önce karşılayacağı gibi karşılamaması, sonuç olarak yürüyüşlerin eylemlerin forumların sıklaşması. böyle bir kitleyi sakinleştirmek için şehit kelimesinin kullanılmaya başlanmış olması ise dediğim gibi nedense çok mantıklı gelmiyor bana da, ama mesela şu an hala daha rengi belli olmayanların yüzde 50 dışına çıkması hedefleniyor, dini terim vesilesiyle hem kendi hatalarını örtüp hem de sempati kazanmaya çalışıyor olabilirler. bu adamlar hiç boşa adım atmıyor, elbet bunun da altında vardır bir şey.


    #82245 originofsymmetry | 11 yıl önce
     
  11. 7
    Şehit sözcüğü godaman şerefsizlerin sırtından geçindiği ölümlerini hiçe saydığı ezilen halk olarak düzeltilmelidir.
    #82244 goirodegoi | 11 yıl önce
     
  12. 6
    öldürülen kişinin şehit olması o kişilerin katil olduğu gerçeğini değiştirmez tabi. ölen kişi şehittir diğeri de katil. şehit kavramını insanları yumuşatmak için söylemek de yanlıştır haliyle. ama şehit olmuş insanlara da hayır sen şehit olmadın demek kimsenin haddine değildir. sonuçta bu kimsenin iki dudağının arasında ki lafa bakmayan bir mertebedir.

    mesela malını korumak uğruna ölen kişiye de yine şehit denmektedir. ama bu gaspçıya "ben onu öldürmedim şehit ettim üzülmeyin" deme hakkını vermediği gibi o insanın da şehit olduğu gerçeğini değiştirmez.

    diyeceğim o ki sapla samanı karıştırmamak ve aynı esnada katile katil şehit olana da şehit diyebilmek asıl önemli olandır bu noktada.
    #82242 birgaripmakinaci | 11 yıl önce
     
  13. 5
    Cinayete kurban gitmiş bir kişiye katili tarafından "o şimdi şehit oldu" denilmesi gibidir. katil burada ölen kişinin boş yere ölmediğini iddia ederek kendi suçunu örtbas etmeye, vicdanları bu cinayete karşı köreltmeye çalışmaktadır.
    #82240 solukbenizli | 11 yıl önce
     
  14. 4
    soma diyince sinir krizi geçiriyorum!
    #82235 esmerkaslisey | 11 yıl önce
     
  15. 3
    daha önce maden kazalarında ölen işçiler için kullanılmazken şu sıralar kullanılmaya başlanmıştır*, ölenlerin ardından şehit diye seslenmenin kazayı normalleştirme ve kadere yorma bakış açısının işi gibi gelmekte bana.
    #82233 respector | 11 yıl önce