kayıt

maden işçilerinin ölümünden siyaset yapmak

  1. 1
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=608124089283659 bu değil, https://twitter.com/fatihtezcan/status/466320096471040000 budur.
     
  2. 2
    tadımlık bir gavat eylemi
    #82135 birgaripmakinaci | 11 yıl önce
     
  3. 3
    ölünler kendi kendine ölmüş olsalar kimseyi suçlamayız ama ortada bir cinayet varsa siyasette yapılır müdahalede edilir 300e yakın yurttaşımızın ölmesinin sorumlularını affedemeyiz
    #82138 exorcist | 11 yıl önce
     
  4. 4
    İşçi katliamları politiktir.
    13 mayıs salı günü soma'da gerçekleşen maden işçisi katliamı, devletin son 12 yılda akp hükûmeti eliyle uygulamaya koyduğu denetimsizlik, güvencesizleştirme ve taşeronlaşma politikasının bir sonucudur.
    #82152 goirodegoi | 11 yıl önce
     
  5. 5
    https://www.youtube.com/watch?v=wFc2hpBwZxY burdaki çığlıkları dinleyip kendine hakim olamamaktır.
    #82153 mukh | 11 yıl önce
     
  6. 6
    olan felaket karşısında hiç kimsenin bir gram sorumluluk* alıp ortaya bir gram onur koymamasına hatta yaşananları kadere* yormaya çalışmasına karşı tepkili olan insandır.
    #82156 respector | 11 yıl önce
     
  7. 7
    Size bir hikaye anlatacağım. Acı bir hikaye..

    Ülkenin birinde pek çok kömür madeninin olduğu bir bölge varmış. Bu bölgedeki insanlar geçimlerini madencilik yaparak kazanıyorlarmış. Madencilik zamanında devletin üstlendiği bir işken o dönemde madenler şirketlere kiralanıyormuş.
    Bu devletin başında halkının en az yarısının çok sevdiği bir başbakan geçmiş. Bu başbakan o kadar çok seviliyormuş ki bu insanlar tarafından, çevresindeki insanların ve kendisinin yaptığı görevi kötüye kullanmaları halk görmezden geliyormuş. Hani hikayenin başında bahsettiğimiz kömür madeni ocakları var ya, işte o madenlerin bir kısmı yapılan ihaleler sırasında belli şirketlere verilmiş. Bu şirketler başbakana verdiği düzenli rüşvetler sayesinde denetlenmiyormuş. Bu yüzden kayıtsız ve sendikasız pek çok insan çalıştırabiliyorlarmış. Hatta bazen çocuk işçiler de çalışıyormuş bu madende.

    Sonra bir gün madenlerden birinde bir patlama olmuş. Patlama sırasında o madende çalışan kayıtlı ve kayıtsız işlerin büyük çoğunluğu göçük altında kalmışlar. Söylenene göre 800'den fazla insan. Yarısından fazlası sağ olarak çıkartılmışlar, ama yaşadıkları şok çok büyük olmuş. 302 tanesi ise çıkarıldıklarında cansızmışlar.

    Bu ülkenin başbakanı madenci ölümlerini meşrulaştırmak için 'Bu işin fıtratında var' demiş. 1900'lerin başlarında Amerika ve İngiltere'de olan kazaları örnek göstermiş. 3. Dünya ülkeleriyle bir olan madencilik ölüm istatistiklerinden bahsetmemiş bile ya da dünya madencilik devi Almanya'nın neredeyse bir asırdır bu alanda hiç ölüm vermediğini söylememiş.

    Ve bu ülkede insanlar başbakanlarının söylediklerini alkışlamışlar. Ölenleri için fatihalar okumuşlar. Çünkü ellerinden başka ne gelir bilmiyorlarmış.

    Göçükteki insanların sayısı tam bilinmediği halde göçüğün kaç kişiye daha mezar olduğu bilinmeden duvar örmüşler kapılara. Birileri içeride kaç tane kayıtsız işçi çalıştığı bilinmesin istiyormuş.

    Düşünsenize, insanların üzülmesi mevzusu falan değil de, cidden insanlar 'bu işin fıtratında ölüm var.' deyip hiç seslerini çıkarmasa... Madenci haklarını aramasalar.. Bu işin fıtratında olan ölümlere bizim yapabileceğimiz bir şey yok deseler. Kayıtsız, sendikasız çalışmak da bu işin fıtratında var deseler. Hükümetin bazı şeyleri görmezden gelmesi de bu işin fıtratında var... Rüşvet, adam kayırma vb bu işin fıtratında var...
    Biraz garip olurdu sanki...
    Biraz ruhsuz olurdu.

    Kimsenin acısı bir diğerinden daha az değil. Kimsenin derdi ülkeyi daha kötü bir yer haline getirmek değil. Acıyı yaşamanın birden fazla yolu var. Protesto da bir yol, üstelik haksızlıklara karşı mücadele için iyi bir yol.

    Umarım gün gelir de protesto yapmanın değil, protestoya polis müdehalesi garip karşılanır güzel ülkemde. Ki insanlar seslerini daha rahat duyurabilsinler.
    #82367 firtina | 10 yıl önce
     
  8. 8
    bunu diyenler zamanında R4BİA yapıyorlardı. maden dediğimiz şeyin kendisi siyasidir. madencilerin ölümünün sebebi de siyasilerdir. dolayısıyla ''siyaset yapmak'' diye tabir edilen şey yapılmalıdır.
    #82373 nihil | 10 yıl önce
     
  9. 9
    tek kelimeyle normal, iki kelimeyle olması gerekendir. siyaset yapılmamasını beklemek saçma olandır hatta. terör olaylarında ölenler üzerinden siyaset yapmamak, amerika ırak'a girdiğinde ölenler üzerinden siyaset yapmamak, ne bileyim sivas katliamında ölenler üzerinden siyaset yapmamak gibi bir şey. asıl vicdansızlık siyaset yapmamak hatta.
    #82400 atlantis | 10 yıl önce