1
sanki yazdığı şiir, şarkı düşüncelerinden bağımsızmış gibi dile getirirken bebek kafası olduğunun farkına varılmaması sonucu oluşmuş ekoldür. "ahmet kaya'yı hiç sevmem ama şarkılarını severim." ya da "nazım'ı hiç sevmem ama şiirlerini beğenirim." şeklinde tezahür edebilir. nazarımda "muhammed'i hiç sevmem ama islam'a inanırım." veya "nihal atsız'ın siyasi görüşlerini sevmiyorum ama şiirlerinden hoşlanıyorum." demekten farkı yoktur. tersten vurunca daha iyi ortaya çıkıyor, saçmalık.
2
bir de şu var, ahmet kaya'yı, nazım hikmet'i sevmiyorsun da, bu insanların ürettiklerinden başka "sevme ya da sevmeme hakkını sana veren" herhangi bir kategori var mı? hayır bu insanlar senin alt komşun mu ki, hayır bak insan olarak sevmiyorum, tanıyorum, tek kale maç yaptık beraber, ama sanatına saygım sonsuz diyebiliyorsun? adamın kişiliği de görüşü de her şeyi, yazdıkları, söyledikleriyle sınırlı zaten. lütfen ama lütfen! biri mu mantığı bana açıklasın.
hayır böyle düşünenleri sevmiyorum ben, ama lütfen yazdıklarına bayılıyorum (!)
#10721 gzmaknc |
15 yıl önce
3
bu insanlar birer sanatçıdır. sanat icraa etmektedirler. ahmet kaya'nın da nazım hikmet'in de siyasi fikirlerinden çıkmamış bir sürü eseri mevcuttur. ne yani , adamı sevmiyoruz diye yaptığı güzel eserleri de hiç okumayıp körü körüne karalamak mı lazım? bu cahil ve bilgisiz , geniş bir bakış açısına sahip olmayan bir toplum yaratmaktan başka birşey değildir.
4
kişinin siyasi düşünceleri, hayata bakış tarzını belirler bu da haliyle sanatına yansır. ama başka başka siyasi görüşlere, başka hayat bakışına sahip olanlar da kendilerince birşeyler bulabilir o şarkıda, şiirde, romanda ki bence zaten işin güzelliği de oradadır. sanat bile farklılıkları bir türkü boyunca da olsa aynı ayrılığa içlendiremeyecekse, nasıl yaşanır ki bir arada..
#10805 geist |
15 yıl önce
5
insanları bütün olarak ele almak lazım. siyaset de kişiliğin bir parçası ve diğer parçalarını mutlaka etkiler. parçaları ayırıp farklı yorumlar yapılamaz tabi. ama şöyle olabilir: 'ahmet kayanın şarkılarını çok seviyorum; ama çok militarist bence, hepimiz türk halkıyız sonuçta' diyebilir bir insan, anlarım bunu katılmasam da. hani müziği sever, şarkılardaki hürriyet tutkusunu sever belki. 'siyasetini sevmem ama ürünlerini severim' demek 'çok fazla toplumsal baskı var bu konuda, kendimi ateşe atmak istemiyorum' demektir sadece. kimse bunu inkar edemez sanırım... insanları siyasetine göre sınıflandırmamak ve önyargılı olmamak farklı bir konu bence. ikisini bir tutamam.
6
(bkz: yok öyle bir dünya)
7
siyaset ve ekonomi konusunda herhangi bir terimsel ya da ideolojik bilgiye sahip olmasam da son derece mantıklı olduğuna kanaat getirdiğim durum.
şöyle ki; bana göre tamirci çırağı türkiye müzik tarihinin en mükemmel şarkısıdır, bir komünist ya da sosyalist olmama rağmen. gerek hikayesi gerek melodisiyle tavan yapmıştır benim gönlümde. "işçisin sen işçi kal" derken coşmak yapılanı beğenmektir, kafandaki düşünce cem karacanın siyasi görüşlerini sevmese bile.
sırf siyasi görüşünü sevmediği için bir insanı ya da yaptığını sevmeseydi insanlar, emin olun dünya da sevgi ortak çıkarlar üzerine kurulmuş, iyi değerlerle dolu bir nehrin üzerinden akan bir taş köprüden farksız olurdu..
8
(bkz: tamaam sensin)
#10839 gzmaknc |
15 yıl önce
9
ahmet kaya**
10
görüşlerini sevmem ama göğüslerini severim ekolü****
11
olay sevip sevmemekten çıkıp nefrete ve hatta şiddete ulaştığında insanı geren ve insana saçma gelen ekoldür. sanatçının düşüncesi ile ürettikleri birbirinden bağımsız değildir ama her yaptığı da ideolojik olacak diye bir şey yoktur. seven de olmayanları sever.
#41114 boscuval |
14 yıl önce