kayıt

odtü'de müslüman olmak

  1. 1
    hor görülmektir. siz farketmeseniz bile insanlar sizi içten içe küçük göreceklerdir. peki neden? çünkü alkol kullanmıyorsunuzdur ya da günün belirli bir vakti namaz kılmaya gitmişsinizdir. niye bu insanlar küçük görülüyor peki? inançlarından dolayı. tabii odtü'nün özgür düşünce ortamına sahip bir üniversite ve bilim yuvası olduğunu da unutmamak lazım*. bu yüzden odtü'de müslüman olmak zordur.

    edit: sanırım eklemem gerekiyor ki yukarıda bahsi geçen davranışları sergileyen insanlar her ortamda veya her yerde olmayabilir. ***
    #66054 dadada | 11 yıl önce
     
  2. 2
    açık ve net bir şekilde bir tavır duruş sergileyememektir. bi birlik oluşturulamamıştır çünkü. doğru dürüst bir kulübe ya da topluluğa katılamamaktır çünkü muhabbetleri müslüman bir genci açmaz ve kendini ifade edemez. ama güzel şeyler de oluyor yavaş yavaş. odtü herkesin kendini özgürce ifade edebileceği bir yer olacak yakında.*

    aylar sonra gelen edit: o yavaş yavaş olduğu sanılan güzel şeylerin hız kazandığını görmek, karınca misali çalışan müslümanlara şahit olmak odtü'de müslüman olmanın kıymetini sevincini artırır. odtü gerçekten de herkesin kendini ifade edebileceği bir yer olacak inşallah.
    #66076 herhaltamaydonoz | 11 yıl önce
     
  3. 3
    kanaatimce ülkenin diğer yerlerinde olduğu gibi kolay olan hededir. müslüman olduğu için ya da belirli bir ibadet silsilesini yerine getirdiği için kampüs içinde zorluklar yaşayacağı düşüncesinde değilim. öğrencilerin sosyal yaşantılarında içkili ortamlar sıkça bulunduğu için eğer müslüman kardeşimiz "içkili ortama asla gelemem" kafasındaysa bu ortamda bulunan arkadaşlarından bir nebze de olsa ayrı düşecektir. bu sosyal bir ayrışma meselesidir, tercihlerden doğan.
    ayrıca,
    (bkz: müslüman uyuma)
    #66078 burocknroll | 11 yıl önce
     
  4. 4
    problem yaşamadığım, aynı zamanda problem yaşayanı da çevremde görmediğim durumdur. odtü'de camaatçi olma/cemaatten olma deseler anlarım da. ne tuhaf tepkiler gördüm, ne de tuhaf tepkiler verenleri gördüm. gayet her alanda ortak muhabbetler, ortak ilgi alanları bulunuyor insanların. odtü'de müslüman olanlar ve olmayanlar şeklinde bir ayırım yapmak ne kadar doğru bilemem ama, iki tarafın da nasıl davrandığına bağlı olan bir durumdur. hor gören ve görülen taraf her zaman bir değildir.
    #66084 eksili pilav | 11 yıl önce
     
  5. 5
    odtüde ateist olmak lgbt olmak çok daha zordur. biri halkın çoğunluğu diğeri azınlığı nokta
    #66087 eskiblackhand | 11 yıl önce
     
  6. 6
    ODTÜ'de müslüman olmak. Başlığın varlığı bile saçmadır. 'ODTÜ'deki insanların %80i müslüman kardeşim, sen neyin kafasındasın.' derler adama. Alkol kullanmıyorsan bu bir tercih meselesidir, kimse de demez yani neden içmiyorsun diye. Samimi olunan arkadaşlar sorabilir belki, ki böyle bi başlık açan arkadaşın çevresindeki adamlar ancak 'Neden içki içiyorsun?' diye sorabilir.
    Müslümanlığın şekilciliğinin bir örneğidir bu.
    ODTÜ'de müslüman olmak kolaydır, kütüphanenin altında ibadetini yapabilirsin, ki benim ibadethanem yok bu kampüs içerisinde ama şahsen sorun etmiyorum.
    #66099 firtina | 11 yıl önce
     
  7. 7
    Biz gavuruz zaten. Kendini doğru düzgün ifade edip, kabullendiremeyen kişinin söylemidir bu. Toplumun her kesiminden bir ezilmişlik söylemi çıkıyor. burda lgbt ciside aynı şeyi söylüyor, sağcısıda solcusuda. herkes, her kesimden adam hor görülüyor. kimse mutlu değil.
    #66167 mtd | 11 yıl önce
     
  8. 8
    bir müslüman olarak odtü'de olmayı kasteder, odtü'ye gelince müslüman olmakla karıştırılmamalıdır.
    #66193 originofsymmetry | 11 yıl önce
     
  9. 9
    genelde olması gereken ortamda inancını yaşamaktır. bilmemkaç bin ağacın bulunduğu açık alanda bira kokusu alabilen birisi hakkaten varsa 15 litre gül suyu da alırım ben ona şahsen.

    bildiğim kadarıyla müslümanlara yönelik hiçbir kısıtlama yok, var mı? müslüman adam gider mescitte namazını kılar, isterse oruç da tutar, karışan eden de olmaz. içkili ortamda bulunmak istemiyorsa da kendi bilir, niye gidiyorsun diye tepki gösterip aşağılayan olmaz. ha tartışılabilir, bu da gayet normal bir şey olsa gerek.

    eğer bu müslüman makyajını yapıp üstüne türbanını takıyorsa da değersizdir benim gözümde, amacı provokasyondur çünkü. şenlikte ortalık içki kokuyor diyenler gibi.
    #66197 42 | 11 yıl önce
     
  10. 10
    herkesin sandığı kadar kolay olmayandır. olaya inançlı ya da inançsız biri olarak yaklaşmıyorum. sizin daha önce böyle insanlarla karşılaşmamış olmanız onların olmadığı anlamına gelmiyor ne yazık ki. daha önce birkaç kez aşağılayıcı konuşmalar yapan insanlarla karşılaştım. hala da ara sıra denk geliyorum. bahsedilen türde alaya alıcı konuşmalar insanların içinde rahat rahat yapılıyor bazı kişiler tarafından. empati kurulması için örnek vereyim, çok sevdiğiniz bir insan hakkında yanınızda ileri geri konuşulsa büyük ihtimalle kendinizi kötü hissedersiniz. ayrıca konuyu sadece müslümanlarla sınırlamamak lazım hıristiyanlar da aynı duruma düşüyor kimi zaman.
    #66200 dadada | 11 yıl önce
     
  11. 11
    müslüman olan bireyin dışında herhangi bir başka bireye olumlu olumsuz bir etkisi olmaması gereken durum. şu an odtü'de öyle olduğunu da düşünüyorum. kampus sınırları içine odtü kimliğiyle girebilen biri, düşünce ve inançlarını mantıklı bir şekilde dile getirebilecek ve desteklemediği görüşe de olgunlukla cevap verebilecektir. doğal olarak, odtü kampus sınırları içinde inancının/düşüncesinin gereklerini yaparken ya da bunları ifade ederken sert de olsa eleştiriye açıktır, çünkü zaten onu savunabilecek kapasitededir. ancak, eylemi yerine getirmek ya da eleştirmek aşağılayıcıysa, o halde "zorluk" o olgunluğa varamamış bireyin kendisinden kaynaklanır, odtüden değil. inanç ne olursa olsun.
    #66472 didaydidayday | 11 yıl önce
     
  12. 12
    (bkz: antikapitalist müslümanlar)
    #66481 burocknroll | 11 yıl önce
     
  13. 13
    odtü'deki bunca hristiyan budist ateist arasında haklı olarak azınlıkta kalıp garip görülmek *sanırsın new york'da veya avrupada okuyor.

    edit: all we need is a sense of humor.
     
  14. 14
    sadece müslüman olmaktır. ancak ve ancak siz bir ateiste, budiste, ona, buna önyargıyla yaklaşıp; ortada hiçbir şey yokken sizi yargılıyormuş gibi davranırsanız zor durumda kalırsınız.
    ancak ve ancak odtü ateizmin komünizmin kalesi ehehe diye gezinen andavallara itibar edip bir önyargıyla odtüye gelirseniz zor durumda kalırsınız.
    şahsi kanaatimce odtü bir şeyin kalesi ise o da özgürlüktür. kimse size müslüman olduğunuz için diğer insanlara davrandığından farklı davranmaz.
    inancınızın sorgulanması bie zordur.
     
  15. 15
    türkiyede insan olmaktan zor olmayan durumdur...