kayıt

ermeni soykırımı

  1. 1
    halk arasında tartışılmasını pek bir gereksiz bulduğum olay. Olmuş mu olmamış mı kısmına girmiyorum ama kaç yıllık olay elde belge yok birşey yok olduğunu savunanlar içinde olmadığını savunanlar için de hani konuyla ilgili bilgili insanlar vardır tamam da türkiye'de ermeni soykırımına şiddetle karşı çıkan insanların %90 ı bu konu hakkında hiçbirşey bilmeden yorum yapıyorlar işte ben bunu anlamıyorum.
    #69686 w4rdoom | 11 yıl önce
     
  2. 2
    okullarda "yoktur öyle bir şey, inanmayınız" diye öğretilen varlığı yada yokluğu bilinmeyen soykırım.
    #69698 newjazz | 11 yıl önce
     
  3. 3
    'sözde' sıfatıyla kullanılan tamlama. ortada olduğuna dair bir belge yoktur, ha, soykırımın belgesi olur mu bilemem, ama almanyadaki yahudi soykırımının var. o dönemde ermeni yurttaşlardan katledilenler olduğu bir gerçektir, ama bir olayın soykırım olabilmesi için planlı ve devlet eliyle yapılması gerekir. bu katl olaylarının plansız olduğuna dair bir çok belge mevcuttur.
    #69704 gitbasimdanaysel | 11 yıl önce
     
  4. 4
    (bkz: temcit pilavı )
    #69711 trolleybus | 11 yıl önce
     
  5. 5
    olmuş olmuş
    #69721 e165440 | 11 yıl önce
     
  6. 6
    (bkz: sözde ermeni soykırımı )
    #69735 awesome | 11 yıl önce
     
  7. 7
    1915 olaylarından bahsetmenin yollarından birisi, kimisi sözde ermeni soykırımı da der, her 24 nisanda Ermenistan da ve diasporanın organizasyonlarıyla çeşitli yerlerde anılır.
    #99023 respector | 10 yıl önce
     
  8. 8
    ermeni halkına büyük eziyetler yaşatıldığına dair bugün şüpheye hiç yer yoktur. bugün bunu inkar eden kimse kalmadı. varlık vergisi, 6-7 eylül olayları, maraş katliamı vs. haşmetlü devletimizin gerek gördüğü(!) takdirde katliam yapmakta beis görmediğini biliyoruz. bunları da reddedenlere pek laf anlatılamaz zaten, lafımız az buçuk mürekkep yalamışlara.

    katliamı reddedenimiz yoksa da; düşmanca söylemlerin bitmesi, acıların paylaşılması karşısında en büyük engellerden birisi ise ermenistan devletinin ve 1. dünya ülkelerindeki ermeni diasporası önde gelenlerinin tavrıdır. her etki, kendisine denk bir tepki doğurur. buradan bakınca da ermeni milliyetçilerinin isteğinin hiç de öyle güzelce düşmanlıkları bitirmek, yerinden yurdundan edilmiş insanların baba toprağına geri dönmesi ve dostluğun tesisi olduğu gibi durmuyor. o dönemde yaşananların tarifi için tepkisel değil gayet bilinçli olarak hukuki bir terim olan "soykırım" kelimesinin kullanılması, ermeni milliyetçilerinin türkiye ile hesaplaşma arzusunun en büyük göstergesidir. soykırımın kabul edilmesi ile birlikte ermenistan'ın taleplerinin ne olduğu da, 1915 olaylarının yüzüncü yılı için hazırlanmış ermeni ulusal bildirisi'nde açık seçik anlatılmış (bkz: sevr) http://armeniangenocide100.org/files/uploads/2015/02/declaration-tr.pdf karşıdan gelen ve buram buram milliyetçilik kokan etki bu kadar büyük olunca, bizlerde de ister istemez "hop, portakal orda kal" tepkisi doğması neredeyse kaçınılmaz oluyor. sonra -propoganda makinesinin de büyük etkisi ile- hayatında ermeni görmemiş insanlar ermeni düşmanı haline geliyorlar.

    iğneyi başkasına batırdıktan sonra çuvaldızı da kendimize batıralım. türkiye devletinin, teorikte bana göre doğru olan, "bu işi tarihçilere bırakalım" söylemindeki samimiyeti maalesef inandırıcı değil. sözde açık olan arşivlere dair araştırmacıların şikayetleri vardır. mesela açık olduğu söylenen genelkurmay arşivlerinde çalışmak özel izinlere tabidir ve burada çalışmak isteyen araştırmacılara pek de yardımcı olunmadığı, arşivin tasnif edilmediği, sansür uygulandığı, araştırmacıya niyetine göre muamele yapıldığı bizzat incele için başvurmuş araştırmacılar tarafından ifade edilmektedir. tapu kayıtları da araştırmacılara kapalıdır.

    bunun yanında "bizim atalarımız soylırım yapmaz", "müslüman adam soykırım yapmaz" gibi bizim bile neremizle güleceğimizi şaşırdığımız sloganlar bu topraklarda büyük kitlelere hitap ediyor. üstelik aynı anda "afedersiniz ermeni dediler" gibi devletin en üst makamlarından bir milleti aşağılayan ifadeler kullanarak kendi kendiyle çelişmek de pek kimsenin gözüne batmıyor.

    ermeni devleti kendi tutumuyla kendi halkını milliyetçi söylemler ile yekvücut haline getirmeye çalışırken, karşı tarafta acılarına sempati besleyebilecek insanları kendi devletinin şemsiyesi altına girmeye mecbur ediyor. türk devleti de bir yandan kendi uyruğu için aynı şeyi yapmaya çalışırken, diğer yandan samimiyetsiz, savsak ve ikiyüzlü tavrı ile hak ettiğinden de fazla tepki almanın yolunu açarak aslında bizlere kötülük yapıyor. insanlığın test edildiği böyle ciddi durumların yönetimini devletlere bırakınca, ikiliklerin bitirilmesi işte böyle böyle imkansız hale geliyor.

    #99024 Sweeny Todd | 10 yıl önce
     
  9. 9
    türkiye'nin haklı olduğu bir konuda kendini düzgün bir şekilde savunamadığı olay.Türkiye bi savaşa girip yenilmezse veya çok daha acınacak hale gelmezse bi sikim çıkmaz bu konudan zaten o açık.Sana kimse bir şeyi sen kabul etmediğin sürece dayatamaz ama senin de o dayatılacak duruma gelmemen lazım.

    Ben meselenin başka bir boyutuna değinmek istiyorum.Ortada adam akıllı belge yok bi şey yok hadi diaspora bunu doğal olarak reklam haline getirmiş ve çok güzel pazarlamış.Bir yabancı ırktan birinin ermeni soykırımı demesi çok normal çünkü türklerden dinlememiş meseleyi bilmiyor.Peki gaza gelen kendini türk aydını gören insanlara noluyo.Sadece aydın çevresi değil bir sürü kendini akademik sayan öğrenci arkadaşlarımdan bazılarında da bunu görüyorum katil devlet hesap versin falan gibi de enteresan.Ben ermeni soykırımı diyen insanların kesinlikle iki tarafın da kaynaklarını okuyup böyle bir karar verdiğini düşünmüyorum çünkü bu konuda okusan, rahat bi şekilde soykırım diyemezsin bu işe.Ayrıca türk milleti soykırım yapmaz eziyet etmez lafı başka bi konu ama, sana yapılan eziyetler nolucak, ya peki ermenilerin hocalıda yaptıkları?Yani herkesin birbirinin ağzına sıçtığı bi dünyada ancak hitler kadar gözün kara olmuşsa ve imkan olmuşsa hesap sormaya bedel ancak o zaman ödersin.Türkiyenin ödeyeceği bedele kadar da kaç tane ulusun devletin bedel ödemesi lazım.Mesele insani olmaktan çıkıp devletler arası bir boyut kazandığı için yıllardır bu meseleye bu açıdan bakıyorum.Yoksa ermenilerin yaşadığı bu acıyı küçümsemek doğru değil ama bu çifte standartlı bir dünyada bu mesele soykırım olarak kabul edilemez.
     
  10. 10
    1.200.000 insanın sadece hangi millete mensup olduklarına bakılarak yanlızca doğudan da değil anadolunun neredeyse her yerinden, şehirdeki aydınından çiftliğinde köyünde yaşayanına kadar zorla sürgün edilmesinde dram olduğunu kabul etmeyip "soykırım değil, kötü bir olay olsa da diğer devletler temiz mi sanki " yaklaşımı, gözünü kapama kabullenememe refleksinden başka bir şey değil ne yazık ki.

    göç ettirilen bir milyondan fazla insandan göç ettirilen bölgede takiben yapılan nüfus sayımında çıkan rakam iki yüz bin civarıyken ve bu doğrudan osmanlı belgelerindeyken sorarlar peki nerede bu aradaki bir milyon diye? ermeniler işte o aradaki insanların doğrudan doğruya öldürüldüğünü savunuyor, doğrudan ölmediklerine inansak bile(ben de böyle olduğunu düşünüyorum) en iyi ihtimalle onca insan hayatlarının sonuna kadar sürgün olarak, gittikleri yerlerde başka memleketlerde, yabancı olarak yaşadılar*

    türkiyenin 1915 olayları açısından haklı olduğu bir durum yok anlayacağınız, soykırım yok diyen insanların yapılan şeyin soykırımın hemen bir tık altında olduğunu kavramaları, farkındalıkların artmasını sağlarsa, olayı siyasi çekişme noktasından insan hakları penceresine getirirse ortak acılar paylaşılmaya başlar belkide.
    #99054 respector | 10 yıl önce
     
  11. 11
    Tehcir rakaminin sayisinin 950 bin oldugu olay.bardakci bunu belgeyle acikladi.belgesi olmayanlar da iste biyerlerinden sallayarak bi milyon iki yüz diye dursun.göc ettirme aci bir seydir bunu savunmak yersiz ama olaylar donemin sartlarina gore degerlendirilir.devlet eliyle planli bir kiyim yapilmamistir.soykirim ne demek bilmeyen arkadaslar bi gitsin hitler almanyasini okusun anlar belki.olaya ermeni penceresinden bakacak gaza gelen birinin anlayacagini hic sanmiyorum o da ayri.
     
  12. 12
    Olaylara ermeni penceresinden bakamayacak kadar tek taraflı düşündüğü için tarafsız olamayan bünyelerin, "dönemin şartları içerisinde düşünülmeli" diyerek insanlık suçu olmadığını savunduğu, vicdanlarını rahatlatmak içinde "e yinede acı bir şey tabi" dediği olaylar.

    Ayrıca soykırımın ne olduğunu bildiğinden çok emin olduğu için BM nin soykırım suçu tanımını okumadan ezbere yorum yapan insanlar da, çok net reddeder suçlamaları.
    #99065 respector | 10 yıl önce
     
  13. 13
    sözde soykırımcıların hocalı hakkında yorum yapmayıp da asala hakkında yorum yapmayıp da birinci dünya savaşı sırasındaki ermeni çeteleri hakkında yorum yapmayıp da bir anda ermeni soykırımı denince kendilerini objektif bir platform altında bulmalarını sağlayan olay.Konuyla alakalı her noktada subjektif takıl tehcire gelince objektif olduğunu ilan et ve bu soykırım de.Enteresan....

    Ve evet BM şöyle der; BM'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak adlandırması için bir yasal mercinin bu tanımlamayı kabul eden hukuki karar vermesi gerekir.Yani bu ezbere konuşmaksa evet ezberciyim.

    Mesele trajiktir ve ermenilerin acılarını paylaşmam için bunun soykırım olduğunu kabul etmek zorunda değilim.Fakat kendini otorite sanan bazı insanlar halen başkaları adına ahkam kessinler sorun yok, konuşmaktan zarar çıkmaz...