kayıt

zenginlerin kapitalist fakirlerin sosyalist olması sorunsalı

  1. 7
    nietzsche'nin uçundan değindiği mevzudur,kendine adalet sağlayacak güce kuvvete araca sahip olmayanların çağrısıdır herkes için adalet, doğal bir olaydır, işin içinde bir çelişki yoktur,

    aristo mantığı ile düşününce sanki varmış gibi geliyor ama insanlığın felsefik macerasında yarattığı türlü düşünce sistemi ve mantığı ile anlaşılabilir kılınacak bir konudur,

    yani mevzu konu değil, konuyu değerlendirdiğin araçtaki sıkıntıdır, a ise b c ise d basitliğidir,

    ha m.ö ilk 5 yüzyıl içinde evet o dönem için ileri bir düşüncedir ama, artık yani.
    #88692 carolusvarg | 10 yıl önce
     
  2. 6
    Aslında gayet açıktır. Marx'a göre kapitalizm en üretken üretim tarzlarından biridir, ve kapitalizm içerisinde üretim araçlarına sahip olanlar (fabrikatörler diyelim) ve emekçi sınıf (fabrikatöre bağlı işçi diyelim) gittikçe polarized olacaktır. Emekçi emeğini daha fazla satmasına rağmen gittikçe fakirleşecek, fabrikatörler ise emekçinin emeğini sömürdükçe zenginleşeceklerdir. Emekçinin bu durumu fark etmesi ancak ve ancak kapitalizmin içerisinde gerçekleşebilir. Emekçi durumu fark eder, küçük örgütlenme girişimleri bir şekilde zayıflatılır kapitalist fabrikatör tarafından. Bazen bir ikramiye, bazen 'bizler din kardeşleri değil miyiz?' ya da bazen işçinin işsizler ordusuna katılma korkusu sebebiyle devrim ya da örgütlenme devamlı geciktirilir. Günümüzde ise sosyal demokrasi, kişinin özlük haklarını koruduğu için sosyalist bir devrim uzak görünmektedir.
    Peki buradan nereye varmış olduk. Kapitalist bir patronun sosyal demokrat söylemlerle emekçi sınıfını destekliyor görünmesinin tek olmasa bile ilk sebebi kapitalist sömürü düzenini devam ettirmek istemesidir. Söylemler stratejiktir.
    #65349 firtina | 12 yıl önce
     
  3. 5
    (bkz: tok açın halinden anlamaz )
    #65342 galaxi90 | 12 yıl önce
     
  4. 4
    sorunsal değildir çünkü genelleme yanlıştır. parayı bulan adam zaten rahattır, işini görmüştür, kapitalizmle falan çok alakadar olmaz sadece zamanında kurduğu mevcut sistemi devam ettirir lakin her fakirin içinde bir zengin olma hevesi yatar. zenginlik de ancak ve ancak kapitalizmin getirileriyle sağlandığı için fakirler aslında kapitalizmin yılmaz savunucularıdır. sosyalizmi kim savunur dersen vallahi ben bu yaşıma kadar hakkını vererek ilkelerini harfiyen uygulayarak savunanı görmedim.
    #65322 kamikaze | 12 yıl önce
     
  5. 3
    yanlış genellemeden doğan bir sorunsaldır..efenim şöyle ki , bir insanın zengin olabilmesi için kapitalizmin getirdiği parasal eşitsizlikten baya kaymak yemesi gerekir , zengin olmadan önce kapitalizm i tutmuştur zaten(gerçi hepimiz kapitalizmin içindeyiz de)..ters tarafta ise tablo çok ta farklı değildir , gerçek anlamda fakir diyebileceğimiz insanların sosyalist olacak birikime erişemeyecek kadar sorunları olduğu görülür ki buda acı verici bir şeydir..

    bahsedilen büyük ihtimalle "üniversite de gomünüsttü bu çıkınca falanca şirketten parayı götürdü godumun sosyalizmi hak getire" denilen insan grubuydu ama ben yine de bir konuşayım dedim..
    #65313 respector | 12 yıl önce
     
  6. 2
    zenginleşdikçe kapitalistleşen çok gördüm, hepsi değil tabi ki ama etrafımda çok gördüm

    herkesin yarar peşinde koştuğu dünyada normalleşen bir şey
     
  7. 1
    (bkz: işine geldiği gibi davranmak)
    #65270 dadada | 12 yıl önce