1
bant üzerinde üretimdir. bant üzerinde ürünler en küçük parçalarından birleştirilerek üretilir. böylece her işçi herhangi bir vasıfa ihtiyaç duymayacağı basit işleri yapar.bu sayede daha büyük miktarlarda üretim yapılır ve buna bağlı olarak da tüketim artar.ayrıca ürünlerin hepsi bir banttan çıktığı için hepsi standarttır, yani aynıdır. İsim babası henry ford'tur.
#54095 dadada |
12 yıl önce
2
ford'un sanayide devrim yaratan üretim modelidir. işi ufak parçalara bölüp yürüyen bir bant üzerine taşımış, böylece kalifiye işçi ihtiyacını ortadan kaldırmıştır, sokaktan çevirdiğiniz adam bile bu modelde kısa bir eğitim ile üretimin bir parçası olabilir. tabii bu durum işçilerin haklarında azalmaya yol açmıştır, ancak seri üretim sonucu arabaların maliyeti yüzlerce dolar düşmüş dolayısıyla işçilerin saatlik ücreti 5 dolardan 8 dolara çıkmıştır. dönemi için * tam bir kazan-kazan durumu yarattığı için üretimin vazgeçilmezi olmuştur.
3
henry ford'un işçilerine bile araba satmasını sağlayan sistem. **
#71857 dadada |
11 yıl önce
4
hala kullanılan yöntem zannımca. en azından ben çay fabrikasında bu anlatılan şekliyle görmüştüm. bu da charlie cahplin'in modern times ında anlattığı sistem zannımca.
5
bu sistem bir yüzyıl öncesinin sistemidir. yanılmıyorsam taylor tarafından geliştirilmiştir. burada işgücü nitelikli olmasa da olurdur, zaten hemen her teknik işi bantlar ve diğer otomasyon aletleri ya da robotlar yapmaktadır. işçilere düşen önlerine gelen bu parçaları monte etmektir. ne eksik, ne de fazla. nitelik gerekmemesi hemen herkesin işçi olabilecegi anlamına gelir ki bu da daha düşük maaşlar demekti.
bir de inisiyatif almayan, alamayan işçiler örgütün içerden gelişimine katkı sağlayamazlar.
#71871 stfu |
11 yıl önce