5
aydınlık türkiye'nin ilerici ideolojisidir. ülkeyi köhneleşmiş bir bataktan kurtarıp modern bir cumhuriyet kuran akımdır. demokrasiyi bu topraklara aşılayan bu aşıyı da hep diri tutan görüştür. ne yazık ki zamanla kemalist olduğunu söyleyen kişiler bahsettikleri ideolojiyi yanlış temsil ettikleri ve özümseyemedikleri için bu düşünce sistemi bugün alabildiğine eleştirilmektedir. ayrıca bu düşünceyle sıkıntısı olan insanlar örnek vermek gerekirse 80 dönemi için kemalist olduğunu söyleyen iktidara karşı kemalist olduğunu söyleyen askerin darbe yapması sonucunda, bakın kemalistler darbe yapıyor gibi garip çıkarımlara varabilmektedirler.
kemalizm aydınlanmanın köyden kente olacağına söylediğinde burjuva ve ortaçağ zihniyetinin, salt liberalizm olmamalı gerektiğinde devlet de ekonomiyi büyütmeli dediğinde liboşların, toprak reformu olmalıdır köylü ağanın zulmünden kurtulmalıdır dediğinde feodal beylerin, kılık kıyafet ve benzeri ilerici atılımlarla o günkü gericilerin, bugünkü ilericilerin(!)* tepkisini çekmiştir. sadece tepki çekecek birçok şey yaptığını kabul etsek dahi aslında onun statükoya ne kadar uzak bir anlayışta olduğunu çok rahat kavrayabiliriz. zira kemalizm birçok ideolojinin aksine kendisini devrimcilik gibi bir yenilenme anlayışı içinde tazelemektedir.
bugün kendini özgürlükçü olarak tanımlayanlar ne yazık ki bu düşünceyi kemalizmden ödünç aldıklarını unutuyorlar. kemalizm özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin ve barışın anavatanı, türkiye'yi hayal edilenden çok öteye götürebilecek potansiyele sahip bir çağdaşlaşma projesidir.
4
modası geçmiş bir tabudur. ancak görülmektedir ki, kemalist statüko yavaş yavaş sarsılmakta ve yerini daha özgür, daha yumuşak ve katlanılır akımlara, görüş ve ideolojilere bırakmaktadır. türkiye hem küreselleşen dünyaya ayak uydurmakta hem de elinden geldiğince kendi değerlerini; dil, din, milli kimlik vs. korumaya çalışmaktadır. şu aralar umut hiç olmadığı kadar vardır. en son anayasa değişikliği ile yargı kemalist diktadan kurtularak özgürleşmeye başlamıştır. asker bile bir durup düşünmeye başlamıştır. gün yakındır ki kemalizm diktası bu ülkede demokratik taleplerin önünde daha fazla duramayacaktır. kemalizmin karşısında büyüyen güç; milletin gücü, ses; çağın sesidir. kemalizmin bu ülkeden tasfiyesi o milletin isteği ve çağın gerekleriyle tez zamanda gerçekleşecektir diye umalım.
#30182 kundi |
14 yıl önce
3
tamamen atatürk'ün ilkelerini uygulayan insanların siyasi görüşüdür.. ve atatürkçülük'le karıştırılmaması gereken bir terimdir..
#26507 mt2atakan |
14 yıl önce
2
faşizmin güler yüzüdür.
1
kemalist olduğunu söyleyenlerin, hakkında hiçbir şey bilmediği bir düşünce sistemidir. sadece çarşaflıya bok atarak, laiklik elden gidiyor naraları atarak temsil etmeye çalışılan bir sistemdir. atatürk ü sürekli överler. halbuki atatürk: "beni övme sözlerini bırakınız, gelecek için neler yapabiliriz, onları söyleyiniz." demiştir.