kayıt

kapitalizm

  1. 29
    odtüde komünist sosyalist geçinen arkadaşların 5 6yıl sonra parayı görüp çoğunun kölesi olduğu adaletsiz düzen
    #63428 isimsiz | 12 yıl önce
     
  2. 28
    kapitalizm vs komünizm tarzı tartışmalarda dümdüz konuşan bilmiş insanlara ziyadesiyle sinir oluyorum.

    "ama şimdi adidas giyiyosun marlbora içiyosun nasıl iş bu?" --) ne giysinler lan ?? napsınlar ?? kendi ayakkabısını yapıp balkonda tütün mü yetiştirsin adamlar.

    ters tarafta ise ;

    "abi kapitalizm şöyle kötü , böyle ibne böyle pezevenk gebersede kurtulsak" --) insan mı olum kapitalizm ??filmdeki kötü adam mı ?? yargılanabilecek suçları olan bi zanlı mı ?? her şeyi yapan biziz hükümetleri kuran da sizin "fuck the saystım yav" atarını yaptığınız düzeni devam ettirende biziz ve kendimizi suçlamadan günahlarımızı hayali bir kahramana atmanın anlamı yok ve tüm insanların iyi olduğu bir ütopyada yaşamadığımız sürece becerebildiğimiz tek şeyde bu.
    #55283 respector | 12 yıl önce
     
  3. 27
    bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler.
    #49965 borasaban | 13 yıl önce
     
  4. 26
    kapitalizm zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan günümüzde dünyaya hakim sakat bir sistemdir. bak dikkat et dünyaya hakim dedim . yani biz de içindeyiz bu sistemin, yani yaşamımızın tüm alanlarına etki eden bir sistemden bahsediyorum. şimdi bu durumda 'en iyisi bu abi' 'valla aradım başka yoktu' gibi nedenler öne sürenler saçmalamış olurlar. çünkü hiçbirimiz en iyi sistemin ne olduğunu bilmiyoruz.çünkü "we are institutionalized". zaten tüm dünya harıl harıl yeni sistemler arıyor gibi bir durum yok , varolan sistemler arasında en iyi sistem olması(ki değil) da hiçbirşey ifade etmez. biz insanlar olarak her zaman bize zarar veren şeyleri eleştirmek ve bunlardan kurtulmak zorundayız.

    ha bu arada çalışanın kazandığı bilmem ne bilmem ne yazan insanlar gördüm ve hemen tuvalete gittim gerisini anlatmayacağım. ülkelerin ne konumda olacağını sermaye sahiplerinin belirlediği bir dünyadan bahsediyoruz. bazı yazarlar hala çalışan ,düşünen... diyebiliyor. ha bütün bir ülke çalışmıyor :halk oturun sıfır!
    #30528 ingilizanahtari | 14 yıl önce
     
  5. 25
    babamin soyledigi bi sozu hatirladim,
    "ogrenci oldugumuzda,kapitalism kar$iti tavirlarimiz vardi,komonismi desteklerdik,amcam bana "daha gençsiniz,uzun bi hayatiniz var ...fikirleriniz degi$ebiir ...." demi$ti"
    e ne oldu?
    "dogru soyluyomu$,kapitalism'den nefret ederdik,$imdi o systemle ya$iyoruz"
    kapitalism deki rekabet ortami olmazsa,bi ulkenin geli$imi durur,neden mi?
    e benim daha çok çali$mamin kar$iligi yoksa neden daha çok çali$iyim?
    siz de ugra$larinizin sizin durumunda fark yaratmadigini gorunce donersiniz kapitalismin kucagina!;)
    kapitalismi bi kismin yatarak para kazanmasi olarak gosteriyolar,e dogru,ama oyle adamlar sinirli sayidadirlimited edition ,1hafta $antie de kalip,karisi,çocugunu gormeyen muhendis hak etmiyo mu para kazanmayi?sabah 4de yatip 7de kalkan $irket sahibi hak etmiyo mu?ya 4-6-9 yil universite okuyup biyere gelen hak etmiyo mu?
    ediyo,ama i$ bulamamagi kapitalismde degil,hukumeti yonetenlerde arayin.
    azerbaycanda bi taksi $oforuyle konu$uyoduk,
    soru:sovietlerden once mi daha iyiydi,sonra mi?
    cevap:ki$iye bagli,yatan için ozaman,çali$an için $imdi daha iyi.
    ark biri çok guzel soylemi$ "sistem herkese eşit şans verir. herkese eşit şans vermeyen; tanrıdır... işte bu yüzden; kapitalizmle kavgası olan kişilerin kavgası aslında tanrı iledir..."
    #30203 phoenix | 14 yıl önce
     
  6. 24
    adidas ayakkabı, colins pantolon, lc waikiki tişört giyip komunizmi desteklemektir kapitalizm.
    #30192 w4rdoom | 14 yıl önce
     
  7. 23
    kapitalizm sonu olan bir sistem değildir. çünkü, kapitalizm her türlü soruna, açığa kendi içinde çözüm bulur. verimlilik üzerine yoğunlaştığı için, sürekli gelişme ortamı yaratır. ve bilgi çağında, teknolojik gelişmelerden hız alarak, bu dünyaya en uygun sistem kendi kendini ebedi kılar.
    #30188 kundi | 14 yıl önce
     
  8. 22
    iktisadi olarak açıkları bulunan, bu açıkların etkilerini kapatmak için kendini geliştirmek zorunda olan ve kendi özünde sonunu barındıran ekonomik sistem.
    #30187 burocknroll | 14 yıl önce
     
  9. 21
    kökeni maddiyatçılığa, yani materyalizme dayanan, kokuşmuş, zamanı geçmiş, milyonlarca insanı sefaletten öldürmüş, kendi gibi olmayan her yere saldırmış, stalin gibi bir kasabı baş tacı yapmış, köhne ve katil komünizmi savunanlar tarafından bol keseden atılarak eleştirilen, dünyanın tek çıkış yolu olan sistem. en azından insanları tektipleştirmiyor, eleştriye açık, modern dünyanın gelişmelerine uygun, insanı özgür kılan bir sistem. emretmeyen, insana tepeden bakmayan, propaganda afişlerinde kızgın bıyıklı amcaların elinde çekiçle içimizi titretmediği, güler yüzlü sistem. bir de üzeri kirli, alnı terli bir işçiyi görünce yolunu değiştirip, ertesi gün elinde bildirilerle boy gösteren riyakar insanların saldırdığı sistem.
    #30179 kundi | 14 yıl önce
     
  10. 20
    temel maddesi paraya dayanan, maneviyatı öldüren, kendi kendini bitirmezse dünyayı b.ka sürükleyen sistemdir. anlamadığım, bu sistemde ezilen alt tabaka öyle bir manipüle edilmişki onlar bile bu sistemin değişmesini istemiyor.
    #20782 menfur | 15 yıl önce
     
  11. 19
    marlboro marka sigara içmek, converse marka ayakabı giymek, polo marka gömlek giymek ve/veya ray-ban marka gözlük takmakla örneklenirse, sınırlı bir bakış açısıyla değerlendirildiği açıkça görülebilecek sömürü düzenidir.

    burada "sömürü düzeni" tanımı çok önemlidir. peki sömürü nedir? başkalarının emeğine bireylerin rızası olsa da olmasa da el koymaktır. emek parayla değiş tokuş edilemeyecek kadar değerlidir. yani fabrikada emeğini ortaya koyarak hayatını idame ettirebilmek karşılığında sermayedarla bunu para ile takas etmek, işçinin sömürüsü anlamına gelir. bunu kendi isteğiyle yapıyor olsa dahi, hayatını sürdürmesi için bu koşulları dayatan yine aynı düzendir, ki bu da sömürüdür.

    serbest piyasa bu düzenin devamını sağlamanın tek yoludur. haliyle emeğin sömürüsüne lanet edenler, ancak serbest piyasaya da aynısını yaparsa kendileriyle çelişmemiş olur. peki bunu yaparken marlboro yakıp, ayağına converse geçirip, üzerine polo gömleğini giyen ve gözüne ray-ban gözlüğünü takan kişi kapitalizme ve serbest piyasa ekonomisine lanet etme hakkını kendinde nasıl görür?

    bu sömürü düzeni içerisinde çıktıların tamamı bir sömürü ile elde edilir. örnekle, uluslararası şirketlerin büyük markalarını kullanmak ile yerel ve 'markasız' ürünler giymenin birbirinden farkı yoktur. yani marlboro yerine kiloyla aldığın sarmalık tütünü içmek, converse yerine ulus'tan çakma spor ayakkabı giymek, polo yerine 'pazar tişörtü' giymek ya da ray-ban yerine seyyar satıcıdan alınan güneş gözlükleri takmak da bir takım(ama dolayısıyla daha küçük) sermayedarların cebine gidecek para anlamına gelir. bu anlamda toplumun her bireyi bu düzenin içerisinde olmaya yine bu düzen tarafından mahkum edildiğinden sömürüye ortak olmuş olur. kendi içtiği tütünü, giyeceği ayakkabı ve kıyafeti veya takacağı güneş gözlüğünü tamamen öz kaynaklarıyla kendi imal edemeyeceğinden bu ortaklığa da mahkumdur.

    sonuç tahlilde, küresel sermaye sahipleri yerine lokal sermaye sahiplerine para kazandırmak yeğdir, mantığı da hiçbir çözüm sunmayacaktır. bu nedenle kapitalizmin muhasebesini bu noktadan yola çıkarak yapmaya çalışmak anlamsız ve bir o kadar da yanlıştır.
    #17223 hao jiu bu jian | 15 yıl önce
     
  12. 18
    hala kapitalizm'e ve serbest piyasaya lanet eden insanlar görüyorum. tamam arkadaşlar haklısınız. hadi şimdi lanet etmeden kapitalizm'i karalamadan önce bir marlboro daha yakın , sonra converse ayakkabılarınızı giyin , polo gömleğinizi üstünüze giyin. dışarıda çok güneş var. rayban gözlüğünüzü takmayı da unutmayın. *
    #17124 jeune ottoman | 15 yıl önce
     
  13. 17
    doğru ve en iyi düzendir. Çalışan hak eder ve alır çalışmayan yok olur.
     
  14. 16
    senin malın benim malım
    benim malım benim malım

    gibi birşey
    #10849 shamo | 15 yıl önce
     
  15. 15
    (bkz: adam smith)
    #10825 burocknroll | 15 yıl önce