8
odtü'deki tüm duvarları boyamak için sebep değildir.
#80612 dadada |
11 yıl önce
7
Kadın cinayetlerinin, istismarın, tacizin ve tecavüzün had safhada olduğu Türkiye'de bir erkek olarak tüm kadınlardan bir kez daha defalarca özür dilediğim gündür
6
kozmetik firmalarının akıllarınca bugüne özel kampanyalarla kıyak geçtiği ve alışveriş çılgınlığı yarattığı,çoğu kadınımızın da " e bari bir çiçek alsaydın " moduna girip bugünü sevgililer günü edasına çevirdiğinden mütevellit bana göre işin özünün gitgide bozulduğu gün.
#59441 noraluca |
12 yıl önce
5
tüm kanallarda kadınları bir günlüğüne yücelten gün. ah kadınlarımız , kızlarımız aşklarımız analarımız diye başlayan spikerler keşke bunları sadece bugün demeseler. sadece bugün kadınlara önem göstermeseler her gün gösterseler. yarın yine aynı dünya devam edecek ve herkes normalmiş gibi davranacak.
#59429 calculus |
12 yıl önce
4
(bkz: gününü göstermek)
3
çoğu türkçe kaynakta * abd de bir tekstil fabrikasında yapılan bir grevde bir sürü kadının ölmesi ve bu tarihin 8 marta denk gelmesi sebebiyle ilan edilen bir gün olduğu söylenir. ancak bu konuda bazı ingilizce kaynaklar bunun yanlış bir bilgi olduğunu aslında bu iki olayın çok da bağlantılı olmadığını 8 mart ın yanlış hatırlamıyorsam 2. enternasyonalde clara zetkinlerin filan talebi üzerine kararlaştırılan bir gün olduğu söyleniyor. hangisi doğru bilemiyorum. emekçi kadınlar günü adının nasıl şekillendiğine dair de pek bir fikrim yok ama eleştirilebilir br isim olduğunu düşünüyorum aslında. günümüzde feminist örgütlerin verdiği mücadeleye bakacak olursak "emekçi" kelimesini çok kullandıklarını da söyleyemeyiz. ki bunun şöyle de bir haklılık payı var ki; tamam kadınların çoğu maaşlı olarak çalışmasalar bile ev içindeki kayıtdışı görünmeyen emekleri dolayısıyla emekçidirler. ancak toplumun üst sınıflarından birine ait olan ve ev içinde dahi emekçi olarak adledilemeyecek bir kadının ataerki tarafından baskılanmadığını söyleyebilir miyiz? sanki emekçi sözcüğünün özellikle vurgulanması feminizmi bir burjuva icadı olarak gören sol partilerin benimsediği bir yolmuş gibi geliyor. burada tabii ki de emekçi kadının üst sınıf bir kadından daha çok ezildiği gerçeğini reddetmiyorum. ancak bu mücadele cinsiyetçi yapıyı görmezden gelinerek verilmez. misal tkp nin bu yıl ki 8 mart afişine bakalım. "gericiliğe, yoksulluğa, akpye boyun eğmeyeceğiz." ancak öyle anlaşılıyor ki patriyarkayla pek bir sorununuz yok. aa ama tabii size göre sosyalizm gelince tüm sınıf eşitsizlikleriyle birlikte cinsiyet eşitsizliği de ortadan kalkacak değil mi? olur mu öyle şey ya? kadın cinayetlerinin, taciz-tecavüz olaylarının, istihdam edilme oranlarının, fiziksel şiddetin, psikolojik şiddetin, medyanın cinsiyetçi söylemlerinin, bir kadının giyimi üzerinde herkesin söz hakkı olduğunu sanabilmesinin, bir kadın öldüğünde insanların "hamile olduğu için eyleme gitmemeliydi" diyebiliyor olmalarının, hıncal uluçun "su testisi su yolunda kırılır" diye yazabilmesinin sınıflı toplumla bir alakası yok. tabii ki emekçi kadınlar iki kez eziliyorlar. ancak yukarda saydıklarımı deneyimleyebilmek için emekçi olmaya gerek yok.
8 mart kadınlar günümüz kutlu olsun.
#38184 lilith |
14 yıl önce
2
bütün kadınlar emekçidir ve bütün kadınların günüdür.
türkiye'de kadın olmak;
aile içi şiddete,
cinsel suistimale,
toplumsal, kültürel ve dinsel baskıya,
kadın üzerine yüklenen namus olgusuna,
üzerinde meşrulaştırılma çabası olan çokeşliliğe,
hemen her yaşam alanında ayrımcılığa,
...
maruz kalmaktır.
kadınlar her şeyiniz, di mi sadık? hassiktir ordan.
1
8 mart 1857 tarihinde abd'nin new york kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. 26 - 27 ağustos 1910 tarihinde danimarka'nın kopenhag kentinde 2. enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (uluslararası sosyalist kadınlar konferansı) almanya sosyal demokrat partisi önderlerinden clara zetkin, 8 mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 mart'ın "dünya emekçi kadınlar günü" olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. tarihin 8 mart olarak saptanışı 1921'de moskova'da gerçekleştirilen 3. uluslararası kadınlar konferansı'nda gerçekleşti. birinci ve İkinci dünya savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan dünya kadınlar günü, 1960'lı yılların sonunda amerika birleşik devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. birleşmiş milletler genel kurulu, 16 aralık 1977 tarihinde 8 mart'ın "dünya kadınlar günü" olarak anılmasını kabul etti. birleşmiş milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın new york'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır. *
#5681 geist |
15 yıl önce