kayıt

tebrizden torosa

  1. 1
    “tebriz’den toros’a” projesi, zaman ve mekândan yola çıkarak, tebriz’den toroslar’a doğru bu coğrafyanın düşünürlerinin izini sürüyor, onların öğütlerini saz ve sözle anlatıyor. bu coğrafyanın güçlü ezgilerini dinlerken, bu ezgilerin hangi düşünsel iklimden beslendiğini de göreceğiniz “tebrizden toras’a” projesi adını tebriz’den ve toros dağları’ndan alıyor. İlginçtir, eskiden tebriz şehri tavrij, tavros ve tovros olarak da anılıyordu. tebriz ve toros dağları, eski, değerli bir medeniyeti koruyan parantezler olarak da düşünülebilir. bölgelerin dil ve tarzlarında farklılıklar olsa da, konserde göreceğiniz gibi, ritüel müziklerinde hakikatin dili ve rengi değişmiyor.

    projenin iki solisti cavit mürtezaoğlu ve feryal Öney, bundan önceki çalışmalarında güçlü yorumculukları ile dikkat çeken isimler…

    cavit mürtezaoğlu, İran’ın tebriz şehrinde doğdu. bakü konservatuarında okudu. İslam rızayev’ in öğrencisi oldu. yeni bir ses sistemi oluşturarak, azerbaycan makamlarına neva makamını trio olarak ekledi. bakü’deyken ‘tebrizim’ adlı bir albümü yayınlandı. azerbeycan’a giderek burada “Şahhatai İrfan derneği”nin kuruculuğunu yaptı. İran’a döndükten sonra ‘senli günler’ ve ‘susmam’ adlarında iki albüm çıkardı. film ve belgesel müzikleri hazırladı. 'o 3’ (leyla-mecnun) adlı bir müzikale imza attı. İran’da videoklip birinciliğini kazanan cavit mürtezaoğlu, İranda azerbaycan sanatçılar sendikasının kurulucuğu ve başkanlığını yaptı. "101 nefes" adlı bir şiir kitabı yayınlandı. felsefi yazılarıyla dikkat çekti ve İran, avustralya, azerbaycan, almanya ve türkiye’de felsefi seminerler verdi, sempozyumlara katıldı."kimdir bu gelen" adıyla ikinci şiir kitabı azerbaycan’da yayınlandı. türkiye’de “virtüözler ve cavit mürtezaoğlu” adlı bir albüme imza attı. 20 yıla varan eğitim tecrübelerini, İstanbul’da kendi metoduyla ses eğitimi dersleri verdiği, ‘ses atölyesi’nde yoğunlaştırdı ve beş kitaptan oluşan doğu ve batı sentezli, vokal metodunu yayına hazırladı.
    türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencileriyle eğitmenliğe devam eden mürtezaoğlu ayrıca beykent Üniversitesi'nde "Şan-solfej ve sahne organizasyonu" dersleri verdi.


    feryal Öney, akşehir’de dünyaya geldi ve üniversiteye kadar yaşamını konya ereğli’sinde sürdürdü. lise yıllarında, okuldaki amatör müzik faaliyetlerinin yanında, ereğli sanatseverler ve musikî cemiyeti’ne devam etti. 1987 yılında türk dili ve edebiyatı bölümünde okumak üzere geldiği boğaziçi Üniversitesi’nde, folklor kulübü (bÜfk) bünyesinde yürütülen müzik çalışmalarına katıldı.
    folklor kulübü’ndeyken Şebnem başar, Özcan sönmez’den ve sonraki yıllarda da fidan kasımova’dan şan dersleri aldı. son yıllarda cavit mürtezaoğlu’yla çalışmakta. İlk olarak 1996 yılında azeri müzisyenlerle birlikte hazırladığı ve solistliğini yaptığı “hardasan-azeri Şarkıları” (güvercin müzik, 1996) albümünde; sonraki yıllarda kalan müzik etiketiyle sunulan “kardeş türküler”, “kardeş türküler-doğu”, “vizontele film müziği”, “kardeş türküler-hemâvâz”, “vizontele tuuba film müziği” ve “kardeş türküler-bahar” albümlerinde; aynı zamanda kardeş türküler konserlerinde solist / vokalist olarak yer aldı. Şu an kardeş türküler projede çalışmaya devam ediyor.

    feryal Öney, bulutlar geçer konser projesinde seslendirilen şarkıların bir bölümünün yer aldığı “bulutlar geçer” albümünü kalan müzik etiketiyle yayınladı.


    tebriz’den toros’a kadro:

    cavit mürtezaoğlu: solist
    feryal Öney: solist
    selda Öztürk: vurmalı çalgılar, vokal
    yunus yaşin: vurmalı çalgılar
    arslan hazreti: kamança
    can hazreti: tembur, klavye
    volkan kaplan: bağlama, tar
    emrah karataş: bas gitar

    alıntıdır.
    #35896 hampartzum | 14 yıl önce
     
  2. 2
    nesiminin bir şiirinden oluşturdukları sığmazam adında bir şarkı vardır ki, her kulak bunu en az bir kes dinlemeli.
    #35924 lilith | 14 yıl önce